De drie producten die de beloofde Sun Protection Factor (SPF) volgens het onderzoek niet halen zijn van Etos, Suntribe en Clinique. Het gaat om Etos Natural Sun Lotion SPF30, Suntribe All Natural Zinc Sun Stick SPF 30 en Clinique Mineral Sunscreen Lotion for Body SPF30.
Huidarts.com adviseert een zonnebrandmiddel met een minerale filter omdat deze op de huid blijft zitten, niet door de huid heen dringt en geen inwendige gezondheidsproblemen geeft. Bovendien beschermt een minerale UV filter de huid direct zodra deze op de huid is aangebracht.
Kies daarom altijd voor een zonnebrand met minerale filters. Kijk daarnaast goed naar de ingrediëntenlijst en check of er geen oxybenzone, octinoxate, octisalate, avobenzone, homosalate en octocrylene in zit. Ja ik weet het, een hele waslijst. Daarnaast is het goed om parabenen en sulfaten ook te vermijden.
Beste uit de Test: Biodermal Hydraplus Zonnespray 50plus
Beschermen doet deze zonnebrand van Biodermal goed, zowel tegen uv A- als tegen uv B-straling. Het etiket geeft duidelijk aan wat erin zit. De zonnebrand van Biodermal bevat geen allergenen en scoort ook voldoende op duurzaamheid.
Kruidvat Solait High Sunspray SPF 30 heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding en is daarmee volgens de Consumentenbond de Beste Koop. De bescherming werd beoordeeld met een 7,3, het gebruiksgemak met een 7,7 en het etiket met een 8,2. Daarmee biedt de zonnebrandspray een goede kwaliteit voor een betaalbare prijs.
De Zenova zonnebrand van de Action vind ik niet verantwoord vanwege de alcohol en samenstelling van chemische filters. De zonnebrand kan nog zo fijn uitsmeren maar het doet je huid meer kwaad dan goed. Investeer beter in een wat duurdere zonnebrand zonder troep.
Het nadeel van factor 50
Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je 's ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.
Ook staan een aantal chemische filters bekend als irriterend voor de huid, met als uiteindelijk gevolg veroudering van de huid (smartskincare). Let wel, dit gebeurt zeker ook als je je niet insmeert. Chemische filters zijn bijvoorbeeld: oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone.
De testresultaten laten daarnaast ook zien dat het product op duurzaamheid goed scoort, wat anno 2022 natuurlijk zeker niet vergeten mag worden. Het gaat hier om een zonnebrandcrème van Biodermal: de Hydraplus Zonnespray SPF 50+ is volgens de Consumentenbond absoluut onmisbaar in je toilettas deze zomer.
Het goedkope Cien zonnebrand middel van de Lidl is een heel goed zonnebrand middel. Dat bewijzen zonnebrandmiddel testen keer op keer. In een test van de Duitse Consumentenbond is zonnebrand middelen is de Cien zonnebrand van de Lidl verrassend als beste zonnebrand middel uit de test gekomen.
Deze spray is een van de bestsellers uit de Australian Gold lijn. Het merk staat bekend om zijn goede bescherming tegen de zon, de toegevoegde bronzer en de heerlijke exotische geuren. Het fijne aan dit product is dat het je huid een prachtige zongebruinde teint geeft zonder enige vlekken of strepen.
GESCHIKT VOOR DE GEVOELIGE HUID
Deze minerale filters bieden betrouwbare bescherming van de huid tegen UVA- en UVB-stralen. Niet alleen bevat de formule minder ingrediënten dan de meeste zonbescherming op basis van alleen chemische UV filters. De NIVEA SUN minerale zonbescherming is ook ongeparfumeerd.
Mijn gevoelige huid reageert goed op deze zonnemelk en ik ben tijdens het gebruik van deze zonnemelk in Griekenland niet verbrand. Ik heb om de 2 uur gesmeerd, zoals ik altijd trouw doe. Wel moet je erg lang en ”goed” smeren wil deze zonnemelk intrekken.
Procentueel verschil tussen factor 30 en 50
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
Al onze zonbescherming houden rekening met de relatief zwakke natuurlijke beschermingsfunctie van de huid tegen de zon én met de wens van een gezonde bruining. In 2020 is Biodermal zonbescherming door de Consumentenbond uitgeroepen tot beste zonnebrandcrème voor volwassenen en kinderen!
Wat is het verschil tussen SPF factor 30 en 50? In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bestaat er geen groot verschil tussen zonnebrandcrèmes met een SPF boven factor 15. Ter illustratie: SPF15 biedt 93,3% bescherming, SPF30 biedt 96,6% bescherming, SPF50 biedt 98% bescherming. 100% bescherming bestaat niet!
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB.
Ik leg je uit waarom je beter geen dagcrème met SPF moet gebruiken: Volgens wetenschappelijk onderzoek zijn de meest gebruikte zonnefilters irriterend voor je huid. Dat wil je dus liever niet de hele dag op je gezicht hebben; We zitten (bijna) de hele dag binnen.
Huidtype 1: Als je zeer snel verbrandt, niet bruin wordt en een zeer lichte huid of sproeten hebt, kun je het beste een SPF 50 voor je gezicht gebruiken. Huidtype 2: Als je snel verbrandt, langzaam bruin wordt en een lichte huid hebt, kun je het beste SPF 30 voor je gezicht gebruiken.
Zonnebrandcrème blijft ongeveer twee jaar houdbaar als je de fles op de juiste manier bewaart. Wel neemt de beschermingsfactor af. De beschermingsfactor is de mate waarin UV-straling wordt tegengehouden.
Hoelang kun je zonnebrand bewaren? Na opening is zonnebrandcrème tot 12 maanden te gebruiken. Dit staat op de verpakking zo aangegeven: een geopend potje met een getal en de letter M (van maand). Het getal staat dus voor het aantal maanden.
De textuur is volgens Hawaiian Tropic licht en soepel, die snel absorbeert en die je nauwelijks op de huid voelt. Zo wordt je huid zacht, gehydrateerd en verwend, terwijl ze ook beschermd wordt tegen UVA en UVB stralen met factor 30. De lotion kun je gemakkelijk doseren met een pompje.