Zoals we hierboven al aangaven, biedt breedspectrum zonnebrand bescherming tegen zowel UVA- als UVB-stralen, waardoor je je risico op verbranding, vroegtijdige huidveroudering en huidkanker kunt verminderen.
Het is daarom belangrijk om altijd met een broad-spectrum zonnebrand te smeren. Staat er SPF op je zonnebrandcrème? Dan ben je alleen beschermd tegen UVB-straling. Met broad-spectrum ben je gewapend tegen én UVB én UVA.
Feit: Een SPF biedt alleen bescherming tegen UVB-stralen (zonverbranding). Voor goede bescherming is het noodzakelijk om een product te gebruiken dat ook bescherming biedt tegen UVA-stralen (huidveroudering). Dit wordt ook wel breedspectrum zonbescherming genoemd.
Belangrijk om te weten is dat een SPF alleen bescherming biedt tegen UVB-stralen, niet tegen UVA-stralen! Dat betekent dat een SPF wel bescherming biedt tegen verbranden, maar geen bescherming biedt tegen het verouderen van de huid! Lees hier meer over het verschil tussen UVA- en UVB-stralen.
De Nivea Sun Protect & Hydrate Zonnespray SPF is als beste uit de zonnebrandcrème test van 2022 gekomen. Geen enkele zonnebrand beschikt over zo'n goede prijs / kwaliteit en beschermt je huid zo goed tegen de zon als deze spray van Nivea. Deze spray plakt niet, trekt snel in en ruikt heerlijk.
Veel dermatologen raden aan om minstens een SPF van 30 of hoger te gebruiken, maar het hangt ook van je huidtype af. Heb je een bleke huid, dan is SPF 50 beter, terwijl je bij een al enigszins getinte huid ook al genoeg kan hebben aan een factor 20.
De Hydraplus Zonnespray SPF 50+ van Biodermal is de beste zonnebrand van 2022.
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je 's ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer en mooier bruin als je goed smeert.
UVB-stralen zorgen ervoor dat we bruin worden, maar ook dat we zonder bescherming verbranden. Daarnaast kunnen UVB-stralen DNA-schade veroorzaken, allergische reacties met zich meebrengen en huidkanker veroorzaken.
De zonnebank
Een zonnebank bevat vooral uv-A-straling. Dit is een straling die diep in de huid doordringt. Deze straling breekt het elastine af en dat hebben we juist nodig om een elastische jonge huid te behouden.
UVB-stralen fluctueren gedurende de dag en zijn rond het middaguur het sterkst. Ze stimuleren de aanmaak van nieuwe melanine, die verantwoordelijk is voor een langdurigere bruining van de huid en stimuleren cellen om de opperhuid dikker te maken.
UV-A (ca 20%), maar voornamelijk UV-B-straling (80%) zijn verantwoordelijk voor het bruin worden en het eventuele verbranden van de huid.
De zonnebrand van Vision is daarvoor als meest veilig en betrouwbaar bestempeld door De Consumentenbond. Zo biedt Vision de hoogste bescherming, heeft eerlijke claims op de verpakking en is zeer waterbestendig, volgens het zorgvuldige laboratoriumonderzoek.
Er is een derde uv-straal: uvc. Deze uv-straling is het meest schadelijk, maar bereikt het aardoppervlak niet door de ozonlaag.
De hoogte van de SPF (Sun Protection Factor) die je nodig hebt, is afhankelijk van je huidtype en de zonkracht. Ga je op een zomerse dag naar het strand of park? Gebruik dan altijd minstens factor 30 en smeer jezelf elke 2 uur opnieuw. Smeer ook altijd opnieuw na het zwemmen.
Welke SPF voor jou het beste is, is afhankelijk van je huidtype. De meeste mensen in Nederland kunnen op een wat bewolkte dag SPF 15 gebruiken. Op een zonnige dag of wanneer je wat sneller verbrandt kies je SPF 30. Heb je een heel lichte huid, dan kun je het beste SPF 50 gebruiken.
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB.
Laat je ook niet misleiden door de stelling: 'minder vaak smeren dankzij factor 50'. Dermatoloog Menno Gaastra legt uit: "Smeer altijd minstens iedere drie uur, ongeacht de factor. Een hogere factor betekent namelijk niet dat hij langer blijft zitten, laat staan dat je hem minder vaak hoeft aan te brengen.
Om de werkelijke bescherming te krijgen die op het product aangegeven staat, moet je 2 mg/cm2 op de huid aanbrengen. Met deze hoeveelheid wordt de SPF bepaald die aangegeven is op de zonnebrandcrème. Dit is ongeveer een halve theelepel voor je gezicht.
Met de zomer in aantocht heeft consumentenorganisatie Test-Aankoop verschillende zonneproducten getest. In de categorie van zonnecrèmes met een factor 30, behaalde de Solait SPF 30 High Sunmilk van Kruidvat een score van 66 en is daarmee de Beste van de Test van Test Aankoop.
Het goedkope Cien zonnebrand middel van de Lidl is een heel goed zonnebrand middel. Dat bewijzen zonnebrandmiddel testen keer op keer. In een test van de Duitse Consumentenbond is zonnebrand middelen is de Cien zonnebrand van de Lidl verrassend als beste zonnebrand middel uit de test gekomen.
Kruidvat Solait High Sunspray SPF 30 heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding en is daarmee volgens de Consumentenbond de Beste Koop. De bescherming werd beoordeeld met een 7,3, het gebruiksgemak met een 7,7 en het etiket met een 8,2. Daarmee biedt de zonnebrandspray een goede kwaliteit voor een betaalbare prijs.