Kippen kunnen er behoorlijk ziek door worden. Door bloedverlies kunnen ze slap en bleek worden en bloedarmoede krijgen. Ze kunnen er zelfs aan dood gaan. Ook kunnen bloedluizen andere ziektes overbrengen, zoals de E-coli bacterie.
Algemene symptomen van ziek zijn
In al deze gevallen zet je de kip apart, het liefst op een plek waar je haar goed in de gaten kan houden. Bijvoorbeeld in een konijnenkooi met stro op de bodem of in een bench van de hond of kat, in de huiskamer of een andere plek waar je vaak komt en het niet koud is.
Verterings- en darmstoornissen kunnen leiden tot stress. Dunne ontlasting is dan een symptoom. Omstandigheden in de leefomgeving, zoals het stalklimaat kunnen een rol spelen. Bij hittestress vertoont de kip verminderde activiteit, snellere ademhaling, wijde vleugels en een open bek.
Kippen hebben een complex emotioneel leven. Uit een recent onderzoek blijkt dat ze empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen.
Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.
Hoe ziet een zieke kip eruit? Een zieke kip vertoont afwijkend gedrag. Zieke kippen zonderen zich af en scharrelen minder. Vaak zie je dat het verenkleed ook niet meer goed onderhouden wordt.
Kippen die slecht eten kun je stimuleren door ze extra lekkere eiwitrijke hapjes te geven zoals een gekookt eitje, legmeel, universeel voer, kuikenzaad, gekookte rijst, macaroni en mais uit een potje. Ga over op dwangvoeding als dit niet helpt en je kip veel te weinig eet.
De uraten zijn een bijproduct van de nieren en zijn normaal gesproken spierwit als ze droog zijn. Ze zijn krijtachtig van structuur en ze kunnen in grote variëren van piepklein tot groter, en zich uitspreiden. Het is normaal dat er enige kleurverschillen te zien zijn gedurende de dag.
Let op: deze lijst is niet compleet. Wilde planten: Adelaarsvaren, Bitterzoet, Bolderik, Echt Vingerhoedskruid, Veenbes, Eik, Goudenregen, Heggerank, Jacobskruiskruid, Koolzaad, Kruidvlier, Lathyrus-soorten, Monnikskap, Oleander, Wikke-soorten, varens, Taxus en de Wonderboom.
Wat de mechanische methodes betreft, wordt voor pluimvee gesproken over het gebruik van een penschiettoestel (al dan niet penetrerend), maceratie (verhakselen – tot max. 72 uur), het breken van de nek, een percuterende slag op de kop en een vuurwapen met een vrij projectiel.
Coccidiose bij kippen wordt veroorzaakt door de darmparasiet Eimeria waarvan zo'n zeven soorten bekend zijn. De kip heeft diarree, bij een ernstig verloop kan zelfs sprake zijn van bloederige ontlasting. Bloedingen kunnen zo heftig zijn dat de kip eraan overlijdt.
Het preventief ontwormen van kippen met ontwormingsmiddelen is niet mogelijk. Een chemisch ontwormingsmiddel (antelminthica) dood niet alleen de wormen, maar ook goede bacteriën in de darmen. Hierdoor worden wormvrije kippen juist veel gevoeliger voor een wormenbesmetting en/of coccidiose.
Coccidiose is een darmaandoening bij jongvee die wordt veroorzaakt door de parasiet Eimeria. Deze parasiet kan diarree veroorzaken bij (jonge) kalveren en voor groeivertraging zorgen. Dit heeft gevolgen voor de gezondheid van het kalf en kan van invloed zijn op de rest van zijn leven.
Een kuur met appelazijn levert een goede bijdrage aan de gezondheid en vitaliteit van de hoenders. Het bevat talloze vitaminen zoals vitamine E & C, B1, B2, en B6, talrijke mineralen zoals ijzer, kalium, calcium en magnesium, spoorelementen, enzymen en anti-oxidanten.
Hebben jouw kippen geen toegang tot een grasperkje? Dan is het aan te raden dat jouw kippen toch wat extra groenten krijgen zoals wortelen, sla, fruit, gras,… Wat je zeker mag geven zijn: fruit, gekookte noedels, rijst en aardappelen.
Een kip zal zonder hulp zelfs 21 dagen niet eten of drinken als zij broeds is en op haar eieren zit. ... en daar kunnen ze niet tegen. Broedse kippen leggen meestal een nest van tussen de 10 en 20 eieren.
Verschijnselen. De ziekte wordt kenmerkt door tumorvorming in diverse organen zoals lever, milt, nieren, longen, hart, geslachtsorganen, spieren en huid (acute vorm). Soms wordt de iris aangetast (oculaire vorm). De neurale vorm (klassieke vorm) is het gevolg van aantasting van diverse zenuwen.
Mensen kunnen de ziekte krijgen als ze direct en intensief contact met besmette dieren hebben. Daarom is het voor iedereen van belang om goede hygiënemaatregelen te treffen. "Als je dode vogels vindt in een vijver of langs een meer: raak de dieren niet aan, maar meld je bij de juiste instantie.
Een hersenbloeding bijvoorbeeld.. Een kip is dan plotseling een paar minuten "dronken" en valt dan dood neer.. Een hartaanval kan inderdaad ook.
Kippen hebben altijd vers water nodig. U dient dagelijks hun water te verversen en te controleren of hun drinkbak schoon is. Bij warm weer kunt u het water het beste in de schaduw zetten en het eens een keer extra controleren omdat ook kippen meer drinken wanneer het warm is.
Er zijn verschillende soorten bedekkers geschikt voor de bodem van jouw kippenhok; Houtkrullen of houtvezel voor het kippenhok. De meest bekende én meest gebruikte bodembedekker voor het kippenhok is houtvezel. Deze krullen van hout hebben een redelijke vochtopname en zijn zelfs met een geurtje beschikbaar.
Waarom witkalk gebruiken in uw dierenverblijf? 1) Witkalk heeft een vocht absorberende werking en zorgt daardoor voor een droge ruimte. Luizen en mijten overleven slecht in droge ruimten. 2) Witkalk geeft altijd wit af.