Heel af en toe zijn spontane bloedneuzen het gevolg van een onderliggende aandoening. Het gaat dan bijvoorbeeld om stollingsstoornissen of aangeboren afwijkingen van de bloedvaten. Verder kunnen zaken als een verkoudheid, bloedarmoede, arteriosclerose en leukemie ervoor zorgen dat iemand opeens een bloedneus krijgt.
's Winters, als er veel mensen verkouden zijn, komen neusbloedingen vaker voor. Ook veroorzaken de verkoudheden eveneens uitdroging en ontsteking van het neusslijmvlies. Door een ongeluk van de neus door een klap of stoot. Beschadiging van het neusslijmvlies.
Een neusbloeding wordt veroorzaakt door een kapot, beschadigd bloedvaatje in de neus. Vaak komt dit voor bij een verkoudheid, infectie van het neusslijmvlies of door peuteren in de neus. Het kan ook ontstaan nadat de neus hard wordt gestoten of na een val. Veel mensen hebben wel eens last gehad van een neusbloeding.
Een bloedneus is een veel voorkomend letsel. Ook bij kinderen komt een bloedneus nogal eens voor. Een bloedneus kan er soms erg uitzien omdat er vaak veel bloed te zien is. Meestal is een bloedneus makkelijk te stoppen en kan het geen kwaad.
Wat is een neusbloeding? Een neusbloeding is meestal een aderlijke bloeding van een klein bloedvaatje in het neusslijmvlies. Het is bijna altijd onschuldig en heeft nooit iets te maken met een hersenbloeding.
Niet doen. Ga niet liggen of hou het hoofd niet achterover, want hierdoor vloeit het bloed naar de keel. Prop niet gewoon een watje, kompres of zakdoek in het bloedende neusgat. Dit heeft weinig nut omdat het onvoldoende druk uitoefent op de bloeding.
Er lopen veel bloedvaatjes door dit slijmvlies. Deze kunnen stukgaan waardoor uw neus kan gaan bloeden. Er zijn meerdere redenen waarom dit gebeurt. Het kan spontaan gebeuren bij droge lucht, op oudere leeftijd of door een te hoge bloeddruk.
Symptomen neuspoliepen
De belangrijkste klachten zijn neusverstopping, regelmatig optredend verkouden gevoel en een verminderde reuk en smaak. In liggende houding verergeren meestal de klachten van neusverstopping. Soms zijn er klachten van hoofdpijn met een vol gevoel in het hoofd.
symptomen. De meest herkenbare klachten die passen bij rhinitis zijn niezen, snotteren, loopneus en een verstopt gevoel van de neus. Maar ook gaat het vaak samen met jeuk in en rondom de neus, geïrriteerde ogen, druk en pijn rondom de neusbijholtes.
De klachten die mensen met neuskanker vaak hebben zijn divers: verstopte neus. neusbloedingen. oorklachten (enkel- of beiderzijds) zoals dichtzittend oor, slechter horen.
Symptomen. Verstopte bijholtes, een loopneus en druk of pijn aan het gezicht of hoofdpijn kunnen op een verkoudheid wijzen. Als het snot echter geel of vlekkerig is, heeft u mogelijk een bijholteontsteking. Door chronische bijholteontstekingen kan uw levenskwaliteit afnemen en kunt u zich constant moe voelen.
In het kort
Bij bloed ophoesten zit er meestal een stipje of streepje bloed in uw slijm. Meestal is de oorzaak een luchtweginfectie, zoals bronchitis of longontsteking. Het kan ook komen door COPD of longkanker. Bel uw huisarts als u een keer of vaker een beetje bloed ophoest.
Wanneer je neuspoliepen hebt, verergeren de symptomen als je ligt. In principe zijn poliepen in de neus onschadelijk. Neuspoliepen kunnen door hun grootte of aantal op een gegeven moment symptomen en klachten geven. Ze kunnen de neus verstoppen, waardoor ademhaling, reuk en smaak verstoord raken.
Neuspoliepen kunnen op alle leeftijden voorkomen, vooral tussen 30 en 40, maar bijna nooit op kinderleeftijd. Eénzijdige neuspoliepen verdienen altijd extra onderzoek: het kan een uiting zijn van een éénzijdige kaakholte-ontsteking ten gevolge van bijvoorbeeld problemen met het bovengebit.
Soms zijn de neuspoliepen echter klein, verstopt en liggen ze diep in de neus. De arts kan de poliepen dan niet direct zien. Deze poliepen kan hij vaak wel zien via een neusendoscopie.
U merkt meestal niets van een hoge bloeddruk. Het geeft meestal geen klachten. Alleen bij extreem hoge bloeddruk kunt u duizelig zijn, wazig zien, hoofdpijn hebben of overgeven.
De verdoving is ongeveer na een uur uitgewerkt. Tot die tijd moet u voorzichtig zijn met eten en drinken. U kunt zich gemakkelijk verslikken. U kunt nog enige uren een branderig of prikkelend gevoel in de neus hebben.
Adviezen voor thuis na de behandeling (leefregels)
Vermijd de eerste 3 dagen inspannende activiteiten zoals bukken of tillen. U mag zachte voeding, maar gebruik geen heet of sterk gekruid voedsel. Drink ook geen hete dranken.
De KNO-arts gebruikt tijdens de operatie een endoscoop. Dit is een klein buisje met een uitgebreid stelsel van lenzen, waardoor nauwkeurig in de neus gekeken kan worden. De KNO-arts brengt de endoscoop via de neusopening naar binnen. Met instrumenten worden de neusbijholten zichtbaar gemaakt en de poliepen verwijderd.
Al tijdens een kijkonderzoek blijkt dat er poliepen in de dikke darm zitten dan worden deze direct verwijderd door middel van een poliepectomie. Bij een poliepectomie wordt door de endoscoop een instrument geschoven. Met dit instrument kan de arts de poliep verwijderen. Het verwijderen van een poliep is pijnloos.
De operatie duurt ongeveer één tot anderhalf uur. Via de neusgaten kan de KNO-arts het zeefbeencomplex openen, waarna de KNO-arts de poliepen 'met wortel en al' kan verwijderen. De KNO-arts kan gedurende de gehele operatie met een kijkertje (endoscoop), onder verschillende hoeken, in de neus en in de bijholten kijken.
Houd het hoofd licht voorover. Knijp de neus minstens 5 minuten dicht, vlak onder het neusbeen. Blijft het daarna bloeden, knijp de neus opnieuw minstens 5 minuten lang dicht. Neem contact op als de bloedneus na 2 keer 5 minuten niet is gestopt.
U kunt met uw huisarts contact opnemen, indien: het bloeden doorgaat nadat u twee keer tien minuten de neus dichtgeknepen heeft; u bloedverdunnende medicijnen gebruikt en regelmatig een neusbloeding heeft; u regelmatig een neusbloeding heeft, terwijl u niet peutert en altijd zachtjes snuit.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Dat kan leiden tot een resem aan klachten- van stress, een onregelmatige hartslag tot een chronisch verstopte neus. Anders ademen kan deze vicieuze cirkel doorbreken. Stress, angst of spanningen kunnen ervoor zorgen dat je ongemerkt sneller gaat ademen.