Bovendien is de Sockeye zalm niet gekweekt. Dat betekent dat de zalm niet in gesloten systemen heeft geleefd, maar juist in alle vrijheid.
Het is eigenlijk heel gemakkelijk te herkennen. Gekweekte zalm heeft technisch gezien "morbide obesitas" en als je witte strepen ziet in de zalm die vet is, zijn ze overvoed en krijgen ze niet zoveel beweging als hun wilde tegenhanger. Hun dieet bevat ook niet de voedingsmiddelen die hun de echte zalmkleur geven.
"Zowel wilde als gekweekte zalm kunnen verontreinigingen bevatten zoals PCB's, dioxines, bepaalde pesticiden en zware metalen, bijvoorbeeld methylkwik. Deze stoffen zijn potentieel kankerverwekkend. Bij regelmatige consumptie kunnen ze zich ophopen in het menselijk lichaam.
Gekweekte zalm is doorgaans Atlantische zalm. Wildgevangen zalm is daarentegen doorgaans een van de vijf soorten Pacifische zalm: chinook (koning), sockeye, coho, roze en chum.
Zalmen zijn vleeseters en worden deels gevoerd met wild gevangen vissen. Het vaak gehoorde argument dat kweekvis overbevissing tegengaat, is dus onwaar. Ongeveer een kwart van alle wild gevangen vissen wordt gebruikt als voer in kwekerijen. Zo zijn er voor één gekweekte zalm zo'n 350 vissen gestorven.
Terwijl gekweekte zalm vaak goedkoper en makkelijker verkrijgbaar is, biedt wilde zalm meer gezondheidsvoordelen dankzij het hogere gehalte aan omega-3 vetzuren en het lagere vetgehalte. Bovendien loop je met wilde zalm minder risico op blootstelling aan schadelijke chemicaliën en antibiotica.
Zalm is populair vanwege zijn smakelijke, roze vlees vol omega-3-vetzuren en is een veelzijdige vis die in het wild gevangen kan worden (in oceanen, meren en rivieren) of gekweekt. De meeste zalm die in Britse supermarkten te vinden is, is Atlantische zalm, die voornamelijk in Schotland wordt gekweekt, maar ook uit Noorwegen, Chili en de Faeröer-eilanden kan komen .
Alle zalm die in Australië wordt gekweekt, is gekweekt . Hoewel Australië zeer hoge normen hanteert voor aquacultuurpraktijken, geloven wij dat wild het beste is en daarom halen we onze zalm uit Alaska en Canada. De zalmvisserijen in Alaska en Canada behoren tot de best beheerde en meest duurzame ter wereld.
Biologische vis is dus altijd gekweekt. Biologische zalm verschilt op een aantal punten als je het vergelijkt met “gewone” kweekzalm. De vissen hebben meer ruimte en er worden geen preventieve antibiotica gebruikt.
Het moet duurzaam geproduceerd en verantwoord verkregen zijn. Met 90% van de visbestanden ter wereld die volledig of zelfs overgeëxploiteerd worden, is deze manier van denken vooral relevant voor ons assortiment zeevruchten. We streven ernaar om alleen zalm te verkopen en serveren van ASC-gecertificeerde kwekerijen .
Vermijd gekweekte Atlantische zalm uit Canada, Chili, Noorwegen of Schotland , tenzij u deze koopt bij bedrijven die zich inzetten voor duurzame vis, ASC-gecertificeerd zijn of u kunt bevestigen dat de vis afkomstig is van een Good Alternative-bron (scroll naar beneden voor meer informatie).
Schadelijke stoffen
Over het algemeen hebben roofvissen de meeste last van vervuiling. Dat geldt vooral voor grote roofvissen, zoals haaien en zwaardvissen.
Het is dus belangrijk om te weten wat je koopt: welke zalm soort, maar ook of het gaat om een verantwoord geweekte vis (ASC), of een duurzaam gevangen vis (MSC). Je kan het overigens ook zien: kweekzalm is vaak iets bleker, terwijl wilde zalm een mooie rode gloed heeft: die krijgt hij door het eten van kreeftjes.
Om gekweekte zalm zijn roze kleur te geven, zijn additieven nodig om het van nature witte en grijze vlees in roze vlees te veranderen, maar de kleur is nog steeds lichter dan die van wilde zalm . Wilde zalm is meestal dieprood/oranje en omdat hij minder vet is, zijn de strepen vet minder zichtbaar of niet aanwezig.
Fish Tales Sockeye gerookte wilde zalm bestellen | Albert Heijn.
De zalm van Albert Heijn komt uit Noorwegen.
Gezonde, niet-gekweekte Sockeye zalm uit de wateren van Alaska waar het onder strenge regels is gevangen. Deze duurzaam wild gevangen Sockeye zalm bevat het MSC-keurmerk.
Het Nederlandse familiebedrijf Sea Fresh levert zijn heerlijke verse vis reeds jarenlang aan Lidl. De zalm wordt verantwoord gekweekt in de prachtige heldere fjorden van Noorwegen en draagt het ASC-keurmerk.
Zoals eerder vermeld is de voeding van de kweekzalm rijker aan vetten. Hierdoor bevat het vlees van de kweekzalm ook meer vetten, wat invloed heeft op de smaak. De smaak van kweekzalm is namelijk veel zachter dan die van de wilde zalm. Daarnaast is de structuur van het vlees ook wat malser over het algemeen.
'Zowel onze tonijnsteak als de zalmfilet zijn bedoeld om verhit te worden', laat de Albert Heijn weten. 'Het zijn geen ready-to-eat producten. '
Biologische zalm is dus gekweekt in een niet circulair proces en door de niet natuurlijke voeding veel te vet. Wilde zalm mag niet biologisch genoemd worden terwijl het dierenwelzijn natuurlijk en gegarandeerd is en het proces circulair.
Als het vers is en correct wordt behandeld , heeft Australische zalm een zuivere, stevige, vlezige smaak en is het uitstekend als gepaneerde visstukjes, fijngehakt in viskoekjes, gebarbecued, gerookt of zelfs als sashimi. Het bevat ook veel omega-3-vetzuren!
Pacifische soorten doen het veel beter in het wild en worden meestal gevangen in plaats van gekweekt. Deze worden het vaakst gevonden in het blikvoer. Beste keuze: roze, rode of keta zalm, gevangen in Alaska en gecertificeerd door MSC.
De Schotse en Noorse tradities van het roken van hun zalm bestaan al eeuwenlang en elk heeft iets te bieden. Als u van een rokerige smaak houdt, kies dan voor de Noorse gerookte zalm . Als u de meer boterachtige, subtiel gearomatiseerde gerookte zalm wilt, dan zit u altijd goed met de Schotse variant.
Onze bronnen. Co-op zeevruchten worden wereldwijd ingekocht, variërend van Atlantische zalm uit Schotland , zeebaars uit Turkije en garnalen uit Canada.