Overtredingen die altijd worden vermeld Het betreft bijvoorbeeld baldadigheid, openbare dronkenschap, onverzekerd rijden, rijden zonder rijbewijs en veroorzaken van gevaar op de weg. Deze overtredingen komen dus altijd op het strafblad.
In het strafblad, ook wel strafregister genoemd, vindt u al uw veroordelingen en aanrakingen met justitie terug. Wat er in staat hangt natuurlijk af van wat u allemaal op uw kerfstok heeft. Ook alle zedenmisdrijven worden opgenomen in strafblad.
Strafblad bij overtredingen
Bij een lage straf voor een overtreding krijgt u geen strafblad. Het gaat dan om een geldboete van de rechter of het OM van minder dan € 130. Kreeg u van de rechter een extra straf bovenop de geldboete? Dan kunt u wel een strafblad krijgen.
Een strafblad kan betekenen dat u geen VOG krijgt. Sommige beroepen mag u helemaal niet meer uitoefenen, zoals advocaat, docent of deurwaarder. Soms kan een visum of verblijfsvergunning geweigerd worden. Ook kan een verzekeraar bij de aanvraag van een verzekering u vragen of u een strafblad heeft.
Feiten waarvoor een strafbeschikking opgelegd kan worden
Dat zijn strafbare feiten als: eenvoudige mishandeling, winkeldiefstal, openbare dronkenschap, bedreiging, rijden onder invloed, ordeverstoring, bedelen, en vandalisme.
Volwassenenstrafrecht, adolescentenstrafrecht en jeugdstrafrecht. Bij het strafrecht speelt de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van de verdachte een rol. Daarom is er binnen het strafrecht een onderscheid tussen het: volwassenenstrafrecht.
Een blanco strafblad verkrijgt u niet automatisch. U moet hiervoor een verzoek tot eerherstel indienen. Belangrijk om weten is dat er een verschil bestaat tussen het strafregister (strafblad) en een uittreksel uit het strafblad of “bewijs van goed gedrag en zeden”.
Ja, je kunt een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen als je strafbare feiten hebt gepleegd. Als het strafbare feit niet belangrijk is voor de stage of de functie die je gaat uitoefenen, krijg je alsnog een VOG.
Kan iedereen mijn strafblad opvragen, bijvoorbeeld mijn werkgever? De gegevens kunnen niet aan iedereen worden gegeven. Een “gewone” werkgever kan de gegevens niet opvragen. In het “Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens” wordt geregeld wie de gegevens kan opvragen.
Bij zware misdrijven (feiten waarvoor u volgens de wet 6 jaar of meer kunt krijgen) wordt het strafblad in principe verwijderd als er 30 jaar zijn verstreken na de einduitspraak of na het volledig voldoen van de strafbeschikking. In ieder geval worden de gegevens 20 jaar na het overlijden van de betrokkene verwijderd.
Lichte misdrijven (feit waarbij de verdachte niet meer dan 6 jaar gevangenisstraf opgelegd krijgt) Zware misdrijven (feit waarbij de verdachte meer dan 6 jaar gevangenisstraf opgelegd krijgt)
Als de officier van justitie besluit om uw zaak te seponeren wordt u niet verder vervolgd en hoeft u niet voor de rechter te verschijnen. De reden waarom uw zaak is geseponeerd wordt bewaard in het justitiele documentatieregister (in de volksmond ook wel strafblad genoemd).
Je kunt hierbij een intentie tot aanstelling krijgen, waarbij je wordt aangenomen als je de twee laatste testen haalt. organen. strafblad hebt – met een strafblad heeft solliciteren bij de politie eigenlijk geen zin.
Voor de uitoefening van bepaalde beroepen (bijvoorbeeld dat van leraar of ambtenaar) is het van belang dat u geen strafblad heeft.
Voor misdrijven geldt dat een sepotbeslissing van het Openbaar Ministerie (OM) om niet verder te vervolgen, of de beslissing vrijspraak of ontslag van alle rechtsvervolging door de rechter, ook wordt opgenomen op het strafblad.
Conclusie. Een strafblad kan gevolgen hebben voor verschillende aspecten van iemands leven, zoals het vinden van werk of het reizen naar bepaalde landen. Ongeveer 8% van de Nederlandse bevolking van twaalf jaar en ouder heeft een strafblad.
De terugkijktermijn voor een VOG NP is 4 jaar. Hierop zijn een aantal uitzonderingen: Voor zedendelicten geldt een onbeperkte terugkijktermijn. Voor jongeren tot 23 jaar geldt een terugkijktermijn van 2 jaar, behalve als er sprake is van zedendelicten of zware geweldsdelicten.
U kunt het Overzicht Justitiële Gegevens opvragen bij de Justitiële Informatiedienst. U krijgt dan een uitnodiging om het overzicht op te halen. Dit doet u bij de rechtbank in het gebied waar u woont.
Hoeveel mensen hebben een strafblad? Meerdere mensen in Nederland leven met een strafblad. In 2021 was 0,8% van de bevolking verdacht van een misdrijf. Bij alle generaties en herkomstgroepen neemt het percentage geregistreerde verdachten van misdrijven sinds 2005 af.
Het is ook mogelijk een verzoek tot verwijdering van justitiële gegevens uit de Justitiële Documentatie in te dienen wegens bijzondere persoonlijke omstandigheden. Dit wordt ook wel verzet genoemd. Hierbij moet worden opgemerkt dat een dergelijk verzoek zelden wordt toegekend.
Diefstal, mishandeling en rijden onder invloed zijn voorbeelden van misdrijven.Openbare dronkenschap en onverzekerd rijden zijn voorbeelden van overtredingen. Ook grove snelheidsovertredingen en ernstige verkeersovertredingen kunnen strafrechtelijk worden afgehandeld. Deze overtredingen komen daarom op het strafblad.
De meest voorkomende soorten misdrijven in Nederland in december 2023 zijn diefstal (27.932 meldingen) en verkeersovertredingen (10.642 meldingen).
Categorie C zaken zijn misdrijven waarbij voorlopige hechtenis niet mogelijk is en overtredingen. Meerderjarige verdachten kunnen in categorie B en C -zaken afzien van consultatiebijstand.
Terrorisme, mensenhandel, seksuele uitbuiting van kinderen en vrouwen, illegale drugshandel, illegale wapenhandel, het witwassen van geld, corruptie, de vervalsing van betaalmiddelen, cybercriminaliteit en de georganiseerde criminaliteit worden expliciet in artikel 83, lid 1, tweede alinea, EU-Werkingsverdrag genoemd ...