Een pedicure heeft te maken met een verruca plantaris oftewel voetwrat. Doordat deze vaak onder de voet zit wordt de wrat steeds weer naar binnen geperst bij het lopen en is dan ook vaak pijnlijk.
De pedicure haalt eerst het laagje eelt weg dat meestal over de wrat gegroeid is, en dan kan de wrat direct behandeld worden.
Voetwratten zijn over het algemeen hardnekkig. Vaak worden wratten aangestipt door de huisarts of doktersassistente met behulp van stikstof. Merkt u onvoldoende resultaat van deze behandeling, dan kan de podotherapeut de wrat behandelen met behulp van monochloorazijnzuur.
De huisarts kan een wrat op verschillende manieren verwijderen. Welke methode wordt gekozen, is afhankelijk van de plek, de grootte en de oorzaak van de wrat. Heb je een wrat in je gezicht dan zal eerder voor bevriezing worden gekozen, terwijl bij voetwratten alle methodes gebruikt kunnen worden.
Die verweekt het bovenste laagje van de huid. Breng de vloeistof of de zalf één keer per dag aan, uitsluitend op de wrat en niet op de huid er omheen. Die moet worden beschermd. De huid om de wrat heen beschermen kan bijvoorbeeld met behulp van een likdoornpleister of een hechtpleister.
Wratten hoeven alleen behandeld te worden als u er veel last van heeft. Voetwratten bijvoorbeeld kunnen pijn doen bij staan of lopen. Wratten kunt u zelf insmeren met salicylzuurzalf of laten bevriezen bij de huisarts. De behandeling van een wrat geeft vaak meer klachten dan de wrat zelf.
Om gewone wratten en voetwratten te verwijderen kun je de wrat bevriezen of een product dat salicylzuur of trichloorazijnzuur (TCA) bevat aanbrengen. Je kunt een wrat ook aanstippen met een product dat dimethylether en propaan bevat. Hierdoor bevriest de wrat en valt deze er na een tijdje vanzelf af.
Ditranol remt de groei van de huidcellen af, waardoor de wrat niet verder groeit. Salicylzuur verweekt de eeltlaag, zodat de wrat makkelijker is te verwijderen.
Voetwratten zijn vaak hardnekkig en groeien diep in de huid. Dit komt door de druk op de voetzool. De vlakke wrat (verruca plana) is een glad, plat huidkleurig/roze of lichtbruin bobbeltje. Dit bobbeltje is maar enkele millimeters groot.
Bij erg hardnekkige wratten kan de dermatoloog ze behandelen met bleomycine, aan de hand van krasjes of inspuiting.
Voor een optimaal resultaat is dagelijks gebruik zeer belangrijk. Is de wrat of likdoorn erg hardnekkig, herhaal de behandeling dan nog eens een week. Blijft ook daarna resultaat uit, dan is het verstandig uw arts te raadplegen. U mag dit geneesmiddel niet langer dan 2 weken gebruiken zonder uw arts te raadplegen.
Wratten wegbranden gebeurt meestal met elektrochirurgie of laserstralen. Bij elektrochirurgie wordt het wrattenweefsel met een hoogfrequente elektrische stroom verbrand. Om wratten met laserstralen te verwijderen, wordt een intense lichtstraal op het oppervlak van de wrat gericht om zo het weefsel te vernietigen.
Het verschil tussen een wrat en een likdoorn is dat een wrat bij zijdelingse druk pijn doet en een likdoorn als u er bovenop drukt. Tevens kan er bij een wrat onder uw voet een verschil in pijnbeleving zijn bij het lopen. Een wrat geeft vaak pijnklachten bij het afzetten terwijl een likdoorn pijn doet als u erop staat.
Wratten kunnen behandeld worden met vloeibare stikstof. Een dermatoloog kan de wrat ook curetteren, hierbij wordt de wrat weggesneden.
Het verwijderen van wratjes kent geen ernstige complicaties. Het verwijderen van wratten kan pijn geven, niet alleen tijdens de ingreep maar ook erna. Hiernaast kun je een infectie van het wondje oplopen.
Appelazijn is één van de populairste huismiddeltjes bij wratten. Het wordt op verschillende manieren gebruikt. Een veel gebruikte methode is het doordrenken van een wattenbolletje met appelazijn, het op de wrat aanbrengen en met een pleister vastmaken. Dat wordt twee keer peer dag herhaald tot de wrat loskomt.
Dagelijks kan de wrat gevijld worden om de verweekte huid te verwijderen. Deze behandeling wordt vaak gecombineerd met andere behandelingen die hier beschreven zijn. Bij verrucae planae is een vitamine A zuur bevattende crème de behandeling van eerste keuze. Het is over het algemeen afdoende.
Niet waar: Sommige mensen gebruiken appelazijn tegen wratten op hun lichaam. Dit werkt niet.
Steelwratje zelf wegsnijden of afknippen: beter van niet
Bij het wegsnijden of afknippen kan je huid namelijk beschadigen. Na het wegsnijden kan je huid gaan bloeden en ontstaat er mogelijk een wondje. Bij het zelf wegsnijden van een steelwratje bestaat dan de kans dat er een ontsteking of infectie ontstaat.
De gewone wratten (verrucae vulgares) zien eruit als ruwe, bloemkoolvormige plekjes, die harder aanvoelen dan de omringende huid. Soms zitten er kleine zwarte puntjes in. Over de wrat groeit eelt. Voetwratten kunnen enkele wratten zijn, maar er kunnen ook clusters van wratjes ontstaan (mozaïekwratten).
Behandelen is vaak niet nodig. Bij 66% van de mensen verdwijnen de wratten binnen 2 jaar vanzelf. Behandelen is alleen nodig als de wratten pijn doen of als u de wratten lelijk vindt. Het doel van de behandeling is het kapotmaken van het bovenste deel van de huid, waarin de virusdeeltjes zitten.
Ze kunnen enkele millimeters tot enkele centimeters groot zijn. Een ouderdomswrat is niet kwaadaardig en kan ook niet kwaadaardig worden. Meestal ontstaan ouderdomswratten op volwassen leeftijd. Ze gaan niet vanzelf weg.