Wijn bij gerookte zalm
Gerookte zalm is vaak erg zoutig en vrij vettig. Bij een koud gerecht met gerookte zalm past een Pinot Gris of Sauvignon Blanc perfect. Drinkt u liever rood? Kies dan voor een fruitig rode wijn met weinig tannines, zoals een Pinot Noir.
CHARDONNAY: LEKKER BIJ ZALM!
Over het algemeen kunnen we zeggen dat een ronde chardonnay een goede wijn bij zalm is. De Valdivieso Chardonnay Reserva laat de veelzijdige zalm goed tot z'n recht komen. De ronde smaak van de wijn matched ook nog eens goed met de vettige, uitgesproken smaak van de zalm.
Zalm heeft een stevige, zachte en vleesachtige structuur. Daar past een fruitige rosé met zachte, frisse zuren goed bij.
Droge witte wijnen op basis van chardonnay, sauvignon blanc en grüner veltliner zijn vaak plezierige begeleiders van vis. Wijnstreken: Bourgogne, Loire (met name Muscadet), Bordeaux, Languedoc (met name Picpoul), Elzas, Niederösterreich, Burgenland, De Marken, Galicië, Minho, Stellenbosch.
Magere vis is vaak lekker met een Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of een mousserende wijn. Bij een vette vis kun je makkelijk kiezen voor een lichte rode wijnen van bijvoorbeeld de Pinot Noir, Sangiovese of Grenache. Ook een volle witte wijn van de Chardonnay is hier erg lekker bij.
Zo'n droge champagne accentueert de ziltige smaak van de gerookte zalm en biedt een mooi tegenwicht bij het 'vetje' van de vis. De snelle wijntips: Druivenrassen: Chardonnay, Sylvaner, Pinot Gris, Chenin Blanc, Riesling, Pinot Grigio, Kerner.
Anders, maar ook heerlijk bij sashimi zijn niet al te uitbundige, maar wel geurige wijnen als Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, droge Pinot Gris/Pinot Grigio, Furmint, droge Riesling en witte Rhône. Een klassieke, en dus niet te frivool fruitige, rosé uit de Provence is ook beslist een aanrader.
Ideaal zijn halfzoete Duitse witte wijnen als Riesling en Weissburgunder, maar ook een intense, fruitige witte wijn als Pinot Grigio is een uitstekende combinatie bij zuurkool. Wilt u iets anders proberen? Ga dan voor een Chenin Blanc; een smaakvolle witte wijn met een licht zuurtje en een sappige afdronk!
De bekendere witte wijnen van de druivenrassen chardonnay en sauvignon blanc gaan de riesling voor qua omvang, maar qua kwaliteit behoort de riesling zeker tot de top. Ook daarom wordt de Riesling gewaardeerd door veel sommeliers en wijnliefhebbers.
De oorsprong van de 'pinot noir' ligt in de Côte de Nuits in Bourgondië, waar hij al tweeduizend jaar wordt geteeld. Buiten Bourgondië blijkt het niet altijd eenvoudig om dit ras te verbouwen waardoor hij een veel geringere verspreiding kent dan bijvoorbeeld de 'cabernet sauvignon'.
Alles verpakt in een knapperig bladerdeeg. Hier past een chardonnay met een klein beetje houtlagering heel goed bij. Ook die heeft een rond mondgevoel en is rijk van smaak. Maar ook een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika is een goede keus.
Bij het rokerige smaakje van gerookte zalm, passen houtgerijpte witte wijnen en rosés met ronde, zachte zuren die rond en tamelijk vol overkomen. Kijk uit voor wijnen met een hoog gehalte aan frisse zuren. Die botsen met zaken uit de rookoven en kunnen zelfs een onaangenaam ijzerachtig gevoel in je mond veroorzaken.
Gekookte asperges met gerookte zalm: Pinot Gris uit de Elzas, Chardonnay met lichte houtrijping, Gruner Veltliner uit Oostenrijk. Gegrilde asperges met gebakken inktvisringen en knoflookolie: Vermentino en Custoza uit Italië of witte Provence wijn.
Welke wijn bij zalm met venkel? Wijntip: Houd rekening met het zilte en vettige van de vis en het beetje zoet van de venkel. Onze favoriet is een witte wijn uit de Elzas van Domaine Haegi (nemen we zelf mee uit Frankrijk). En dan maakt het niet eens zoveel uit welke: de Riesling, Muscat sec of Sylvaner.
Een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc zijn met hun fruitigheid en zuurgraad heerlijk bij sushi, maar er zijn veel meer geweldige combinaties te maken. Andere mooie wijnen bij sushi zijn voorbeeld een Pinot Blanc, Albariño, Chablis, een bleekroze rosé, Grüner Veltliner of een mooie Riesling.
Wijn bij rauwe vis
Een te zware rode wijn werkt vaak niet, maar lichte rode wijnen zoals Pinot Noir, Zweigelt, Beaujolais of een rode Sancerre zijn bijvoorbeeld heerlijk bij een tonijnsteak. En ook rosé is vaak een goede keuze bij visgerechten met een wat uitgesproken smaak.
Onder andere een goede Chardonnay, een Sauvignon Blanc, een Chenin Blanc, een Pinot Grigio en een Riesling passen goed bij sushi. Een goed glas witte wijn, met een hint van mineralen past goed bij sushi. Een frisse witte wijn van een druivenras als Alvarinho kun je bijvoorbeeld zeer goed met sushi combineren.
Tonijn rauw eten
Een gekoelde sake kan altijd. Maar wil je toch liever druivenwijn? Kies dan voor een witte droge, zoals Chablis, Muscadet-sur-lie of Grüner Veltliner. Bij toevoegingen als limoen en koriander past een fruitige droge Riesling, Sauvignon Blanc, of een gekoelde lichtrode.
Kabeljauw is een magere vis. Hierdoor passen lichte wijnen die frisse zuren hebben het best bij kabeljauw. Dit zijn eigenlijk dit altijd witte wijnen zoals, sauvignon blanc, pinot grigio, chenin blanc en chardonnay.
Wijn bij garnalen
Die komen over het algemeen het best tot hun recht in een lichte en frisse wijn. Een garnaal, die toch vrij subtiel van smaak is, kan al snel verdrinken in een al te aanwezige witte wijn. En rode wijn is al helemaal een gevaarlijke combinatie.
Tannines en eiwitten: geen ideale combinatie
Rode wijn bevat meer tannines dan witte wijn, en vis is zeer eiwitrijk. Hierdoor is de combinatie van beide niet ideaal. Integendeel: eiwit versterkt de tanninesmaak, wat leidt tot een bizar resultaat.
Ook een Riesling of Chablis past goed bij forel. Bij gerookte forel drink je dan weer eerder een stevige witte wijn zoals bijvoorbeeld een Pinot Gris of een Verdejo.