Pesto heeft een frisse smaak en is daarom erg lekker te combineren met een frisse witte wijn. Wijn van de witte druiven Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Vermintino en Grüner Veltliner is zeer geschikt voor een pasta met pesto.
Wijn bij pasta met roomsaus
Bij een romig gerecht kun je het beste kiezen voor een volle witte wijn. Ook een wijn die houtrijping heeft gehad, is een goede keuze. Denk aan een Chardonnay bijvoorbeeld.
Valpolicella, Bardolino en Chianti passen bij lichtere gerechten met tomatensaus. Stevige Barbera, Valpolicella Ripasso en Montepulciano d'Abruzzo passen bij stevigere pasta.
Denk aan Italiaanse rode wijnen zoals een Chianti, of een Siciliaanse Nero d'Avola, of een Barbera of nog een Montepulciano. Het is die aciditeit die de frisse toets geeft aan deze wijnen dat het hartige "snijdt".
Natuurlijk kun je gaan voor een Italiaanse wijn, Maar, je kunt bij dit gerecht ook een mooie cabernet sauvignon uit Chili, of (voor een lichtere pasta) een pinot noir uit de Bourgogne serveren.
Wijn bij tomatensaus
Pastagerechten met sauzen op basis van tomaat passen goed bij Italiaanse rode wijnen. Vooral wijnen op basis van Sangiovese, zoals Chianti, smaken er prima bij. Ook wijnen uit Valpolicella of van Cabernet Sauvignon zijn een match.
U koopt bij ons al een echte Barolo voor net onder de € 25. Maar ook een Barolo van meer dan € 100. En een ruime keus aan Barolo's tussen deze 2 uitersten. Ontdek eenvoudig uw favoriete Barolo met onze proefdoos.
Frisse, lichte witte wijn
Droge en frisse witte wijnen noemen wij Easy. Lichtvoetig en elegant, en altijd met een uitgesproken smaak. Hier vind je witte wijnen van sauvignon blanc zoals Sancerre of een pinot grigio.
Pasta Carbonara
Een frisse witte uit Duitsland of Italië, met de druiven als riesling, vermentino, verdicchio, pecorino of falanghina.
Pasta met vis of zeevruchten
Wanneer er tomaat in het gerecht zit, dan kun je beter voor een lekkere rosé gaan. Ga je voor een witte wijn bij deze pasta? Dan zijn de Verdicchio dei Castello di jesi of een Grenache Blanc echte aanraders bij dit gerecht.
Deze worden gebotteld onder het label Recioto di Soave DOCG. Deze dessertwijn wordt gemaakt van laat geoogste Garganega druiven met een relatief hoog suikergehalte.
Eet je gebakken zalm een romige pasta, dan wordt het gerecht in zijn geheel ronder. In zo'n geval kun je kiezen voor een wijn met dezelfde kenmerken als het gerecht, dus rond en zacht zoals bijvoorbeeld menig Chardonnay en Pinot Blanc die heeft.
Barolo komt uit een klein gebiedje rond het gelijknamige dorp in Piemonte, en wordt gemaakt van de nebbiolodruif. Er is weinig van, de wijngaarden in het gebied zijn kostbaar, de gebruikte techniek en de lange verplichte rijping in hout ook, dus de wijn is duur.
De smaak van Barolo
Wijnen van Nebbiolo kenmerken zich door hoge zuren en tannines, maar met een flinke dosis fruit zoals kersen, pruimen en rode bessen. Wanneer de wijn is gerijpt op houten vaten, komen de aroma's van leer, drop, rozen en truffel naar voren.
Paddenstoelen en Chardonnay
Ga je voor een romig gerecht met paddenstoelen, zoals bijvoorbeeld een champignonsoep of champignon roomsaus, kies dan voor een houtgerijpte Chardonnay. Door de houtrijping krijgt de wijn een volle, ronde smaak. Hierdoor vullen zowel de wijn als het gerecht elkaar mooi aan.
De zachte Gorgonzola geeft de voorkeur aan zachte, hartige rode of witte wijnen. Wat de witte wijnen betreft zijn Riesling, Pinot Bianco, Orvieto Classico, Frascati Sup., Malvasia secca, Gavi uitstekende partners; wat de roséwijnen betreft Chiaretto del Garda, Lagrein Kretzer.
Middelzwaar postuur, vlezig en sappig met wat frisse zuren en niet teveel tannines. De mogelijkheden zijn legio: Chianti, Rosso di Montalcino, Barbera d'Asti of d'Alba, Montepulciano d'Abruzzo, Valpolicella, Siciliaanse Nero d'Avola of Etna Rosso.
De Roero Arneis smaakt het beste in combinatie met wat lichter eten. Daarbij kunt u denken aan gerechten met schelpdieren of bijvoorbeeld een frisse ricotta-salade met munt en erwten.
Overzicht wijnen bij schaal- en schelpdieren:
Ga voor een lichte, frisse witte wijn, zoals een Chablis, Soave, Chenin Blanc of een Muscadet. Ga voor een witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Verdejo, Riesling of rosé wijn.
Het pepertje en de kaas gaan heerlijk samen met de kruidigheid van sangiovese.