Boeuf bourguignon heeft zijn oorsprong in de Franse Bourgogne. In de Bourgogne is Pinot Noir de belangrijkste druif om rode wijn mee te maken. De combinatie met boeuf bourguignon is uitstekend, want Pinot Noir kan met zijn zuren goed opboksen tegen het zuur van de rode wijn in de saus.
Kies hier voor een volle kruidige rode wijn zonder al teveel tannines. Met rijpe fruittonen. Denk aan een rode Rhône, een sappige Zinfandel of Italiaanse Primitivo. Ook de Zuid-Afrikaanse pinotage staat hier z'n mannetje.
In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een chardonnay, zoals de Yalumba The Y Series Unwooded Chardonnay uit Australië. Maar ook een Pinot Grigio uit Italië, een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika of een Duitse Spätburgunder passen goed bij stoofschotels met een wat minder uitgesproken smaak.
Rundvlees heeft een stevige structuur en smaak. Kies daarom ook een stevige wijn met veel tannines. Die tannines gaan goed samen met de eiwitten in het vlees. Over het algemeen gaat een Merlot, Sangiovese, Malbec, Syrah of Cabernet Sauvignon hier goed bij.
Hij begeleidt perfect adele gerechten van zeevruchten, zoals gambas, kreeften en langoesten. Dankzij zijn zuurheid en soepelheid kan hij ook perfect witte vlees zoals kalf en gevolgte begeleiden.
Chaource & chardonnay
Brillat savarin en chaource zijn beide zachte, romige witschimmelkazen die bijna aan boter doen denken. Dat gaat goed samen met een chardonnay. Of een eventueel een rode pinot noir uit de Elzas of de Bourgogne. Originele keuze: een bubbelwijn op basis van chardonnay, zoals crémant de Bourgogne.
Aanraders zijn: krachtige en kruidige rode wijnen als Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Merlot, Pinot Noir, Chianti Classico, Bourgogne, Amarone, Côtes de Provence of Barolo. Liever wit? Ga dan voor een stevige houtgerijpte wijn met voldoende frisheid als Chardonnay, Rhône, Viognier of Muscat.
Bereiding van het vlees
Rode wijn en vlees passen goed bij elkaar. Dat heeft er ook vooral mee te maken dat de eiwitten in het vlees de tannines van een rode wijn verzachten en de wijn soepeler maken.
De meest harmonieuze pairing voor stoofvlees met frieten is natuurlijk het bier dat gebruikt werd bij de bereiding van het stoofvlees. Toch kan een glas wijn een extra dimensie geven aan dit gerecht. Sommelier Charlotte Crul raadt aan om sowieso te kiezen voor een uitgesproken volle, ronde en krachtige rode wijn.
Droge en frisse witte wijn smaakt lekker bij recepten met salade, gesauteerde groenten en geroosterde groenten. Geschikte wijnen zijn bijvoorbeeld Pinot Gris, Sauvignon Blanc en Grüner Veltliner.
Welke wijn bij Boeuf Stroganoff? Deze overheerlijke Boeuf Stroganoff smaakt romig en stevig tegelijkertijd. Met name een Merlot of een rode Bordeaux sluit goed aan. Door het zachtromige karakter van het gerecht is een mooie Côtes du Rhône ook een goede keus.
Wijn bij hert
Pinot Noir is een prima keuze, maar ook rode Bordeaux wijnen passen goed bij hertenvlees. Bij een stoofschotel van hertenvlees met lekker wat kruidigheid, past ook een kruidige wijn. Neem dan een Syrah uit de Rhône of een Australische Shiraz.
Marinade met rode wijn
Gebruik geen metalen schaal als u vlees marineert in rode wijn, maar pak een schaal van porselein of glas. De wijn die u vervolgens schenkt bij dat heerlijke malse vlees is natuurlijk de wijn die u ook voor de marinade hebt gebruikt: Merlot. Cabernet Sauvignon.
Kies een stevige rode wijn met met veel tannines naast jouw côte de boeuf van de BBQ. Bijvoorbeeld een merlot of een barbera. Liever een lichte of medium stevige wijn met een hogere zuurgraad? Kies dan eens voor een sangiovese, sauvignon of syrah.
Bereiding, Specerijen en Sauzen
Bij een malse en sappige biefstuk is de ideale begeleider een volle, krachtige rode wijn met tannines als de Tempranillo, Rioja, Shiraz, Syrah, Sangiovese, Chianti Classico, Salentein, Pinot Noir, Merlot of Cabernet Sauvignon.
Het is wel belangrijk dat je kiest voor een krachtige rode wijn. Een goedkopere Franse Bordeaux is voor een rode wijnsaus altijd een goede keuze, zeker indien het gaat om een rode wijnsaus bij biefstuk, rosbief, lamsvlees of varkenshaas.
Zeker vet vlees zoals ribeye en entrecote zijn een goede combinatie met de stevige tannines van een Rioja Reserva of Grand Reserva. Ook lamsvlees is een uitstekende combinatie met Rioja, de zachte smaak van het vlees combineert goed met het de fruitige tinten van de Rioja.
Hoe harder de kaas, hoe meer tannines de wijn kan hebben. Hoe romiger de kaas, des te meer zuurgraad vereist is in de wijn. Wijn met veel tannines is ideaal met harde en oude kazen, dit is veelal rode wijn. Wijn met meer zuren is ideaal met zachte romige kaas, dit is vaak witte wijn.
Kazen hebben vaak een wat romig karakter en dat gaat niet zo goed samen met rode wijnen waarin de tannines sterk aanwezig zijn. Dan kies je bij een kaasschotel dus beter voor rode wijnen met zachte tannines, zoals wijnen van de druiven pinot noir, grenache of barbera.
Kazen: Oude stevige (brokkel) kazen zoals Parmigiano Reggiano, Pecorino vecchio en Gouda, blauwader kazen zoals Gorgonzola, Danish blue en Castelmagno en kazen met een rijke smaak zoals Fontina en Boschetto al Tartufo.