Zowel bier als wijn kan een zoete, zure of frisse toets meegeven aan een gerecht. Daarnaast versterkt de hop in je bier de kruidige smaak. Hop versterkt overigens ook de branderigheid van sambal, dus wees gewaarschuwd.
Gewurztraminer, Muscat, Pinot Gris en Viognier zijn heel geschikt. Ook een zachte rosé met rijp fruit uit Zuid-Afrika, Italië, Bandol of Tavel past er prima bij. Liever rood? Probeer een volle Pinot Noir d'Alsace, of een fruitige equivalent uit de nieuwe wereld.
Behalve wijn is water op tafel ook altijd lekker, eventueel met een schrijfje citroen, limoen of een takje verse munt erin. Ook een pot thee doet het altijd prima bij Aziatische gerechten. Je kunt ook zelf kruidentheetjes brouwen, zoals fruitige winterthee of kurkuma gemberthee.
Maar no span, want er zijn wijnen die heel goed passen bij de Aziatische keuken: witte wijnen die hoog zijn in zuren, zoals Sauvignon Blanc, Pinot Gris en Spaanse Albariños doen het heel goed, net als aromatische, lichtzoete wijnen met uitgesproken fruitaroma's, zoals Gewürztraminer of lichtzoete Rieslings (uit de ...
Stevig doch fruitig rood. Zoals een vrolijke bordeaux, maar een olijke côtes du Rhône of goeie carmenère uit Chili kan ook.
Welke wijn bij gele curry met kip? Zo'n geurige, gele curry met kip vraagt om een aromatische, witte wijn met milde zuren en eventueel een klein zoetje. Muscat, Gewurztraminer, Pinot Gris, Furmint en Jurançon zijn enkele van de vele mogelijkheden.
Of het nou gaat om een Indiase, Thaise of ander curry, ze hebben allemaal met elkaar gemeen dat ze kruidig en licht pikant tot pikant zijn. Wijnen die ernaast geserveerd worden, hebben wel een licht zoetje nodig. Een fruitige en niet al te droge rosé, een schuimwijn of een Riesling zijn perfect voor bij een curry.
Bij een tikka masala kun je het beste kijken naar een frisse witte wijn, zoals een riesling. De smaken in wijnen van de rieslingdruif gaan goed samen met de gember en de andere kruiden.
Bij gerechten die niet zozeer pittig maar wel flink kruidig zijn, is Gewürztraminer door zijn kruidige en stevige karakter ook een aanrader (denk aan bepaalde Indiase curries of Chinese hoisin saus).
Bittere smaken, zoals bijvoorbeeld de smaak van ginseng, vragen om een milde rode- of witte wijn, zonder veel tannine. Tannine zorgt voor een bittere smaak in de wijn en dit zou de bittere smaak van het gerecht nog verder versterken. Kies in dit geval bijvoorbeeld voor een milde Pinot Noir.
Bij kip curry hoort dan weer gewürztraminer (een wijn die het prima doet bij alle currygerechten), en de Indische kip tandoori heeft rosé of zuidelijke rode wijn nodig. Wat vele mensen niet weten, is dat bij pikante gerechten wijnen met tannine het meestal heel goed doen.
Van zeevruchten tot gevogelte en van varkensvlees (bijvoorbeeld een knapperige schnitzel) tot Thais. Het allerlekkerste is viognier bij gerechten die wat rijker zijn bewerkt. Denk dus bijvoorbeeld aan de toevoeging van een romige saus of gerechten die bereid zijn met een knapperige korst (gebakken of gefrituurd).
Indonesische Soto ayam
Dit zorgt voor een heldere, maar kruidige en aardse bouillon. Deze goedgevulde soep past goed met de Spaanse Colleita wijn uit de Ribeiro!
Mooie combinaties: pinot blanc uit Alsace of uit de Luxemburgse Moezel, orvieto en pinot grigio uit Italië, of Spaanse rueda. Krachtige en smaakvolle witte wijnen doen het dan weer heel goed bij scampi's met saus. Denk aan grote witte bourgognes, witte rioja of chardonnay-wijnen uit Chili, Australië en Zuid-Afrika.
Bij een tikka masala kun je het beste kijken naar een frisse witte wijn, zoals een riesling. De smaken in wijnen van de rieslingdruif gaan goed samen met de gember en de andere kruiden.
Welke wijn drink je bij Indiase dahl? De smaken in een dahl uit India zijn heel divers! Zeker met de koriander erbij heb je hele mooie smaken die goed uitgesproken zijn! Hierbij kan een mooie witte wijn, die de smaken van de gember en de koriander goed kan dragen.
Wijn & de Koreaanse keuken
Een riesling doet het altijd goed, de Ludique Johanniter heeft een soortgelijk smaakprofiel. De Mafesousa uit Portugal heeft een heel lichte bubbel en een gebalanceerde zoet-zuurverhouding die ook mooi overeind blijft bij Koreaanse gerechten.
Over het algemeen past een medium volle rode wijn goed bij gehakt. Denk aan een wijn van de Pinot Noir, Cabernet Sauvignon of Merlot.
Bij oosterse, min of meer pikante gerechten wordt vaak lichtzoete wijn (pinot of gewürztraminer uit de Elzas, riesling halbtrocken uit Duitsland) en rosé wijn aangeraden. Minder bekend is dat rode wijnen met tannine (zoals bordeaux of malbec) het goed kunnen vinden met pikante smaken.
Lichtzoete witte wijnen verzachten het pittige en, zeker als deze lekker koel zijn, verdoven ze je smaakpupillen ook ineens. We denken hierbij aan wijnen op basis van druiven zoals Gewürztraminer, (lichtzoete) Riesling, Muscat of een sappig volle Pinot Grigio (Pinot Gris).
In Oostenrijk zelf presenteren ze hun vlaggenschip graag bij wienerschnitzel, maar er zijn legio andere mogelijkheden. Een droge, geurige Grüner Veltliner is ook de perfecte partner van gewokte groene groenten, alles met paddenstoelen en van zoetzure Aziatische gerechten, waaronder koe lo yuk en curry.
Schenk dan een riesling uit Duitsland of een gewürztraminer uit de Elzas. Een rosé met licht zoetje kan ook heel goed. Wil je de smaak van het pittige eten juist versterken? Kies dan een frisse wijn zonder zoetje zoals een grüner veltliner.
Geur en smaak
Stuivende, groene aroma's en een heerlijk pittig pepertje in de afdronk. Dat is typisch grüner veltliner. De belangrijkste fruitsmaken zijn limoen, citroen en grapefruit. De groene en kruidachtige smaak wordt vaak omschreven als witte peper.