Kies voor een shiraz, merlot, barolo of cabernet sauvignon. Zachte of romige kazen: voor pasta met zachte of romige kazen kies je voor een soepele of frisse witte wijn. Deze wijnen benadrukken het romige van de kaas. Kies daarom een vermentino of een soave.
Pasta met vis of zeevruchten
Wanneer er tomaat in het gerecht zit, dan kun je beter voor een lekkere rosé gaan. Ga je voor een witte wijn bij deze pasta? Dan zijn de Verdicchio dei Castello di jesi of een Grenache Blanc echte aanraders bij dit gerecht.
Pastagerechten met sauzen op basis van tomaat passen goed bij Italiaanse rode wijnen. Vooral wijnen op basis van Sangiovese, zoals Chianti, smaken er prima bij. Ook wijnen uit Valpolicella of van Cabernet Sauvignon zijn een match.
Welke wijn bij pasta pesto? Pesto heeft een frisse smaak en is daarom erg lekker te combineren met een frisse witte wijn. Wijn van de witte druiven Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Vermintino en Grüner Veltliner is zeer geschikt voor een pasta met pesto.
Paddenstoelen en Chardonnay
Ga je voor een romig gerecht met paddenstoelen, zoals bijvoorbeeld een champignonsoep of champignon roomsaus, kies dan voor een houtgerijpte Chardonnay. Door de houtrijping krijgt de wijn een volle, ronde smaak. Hierdoor vullen zowel de wijn als het gerecht elkaar mooi aan.
Pasta Carbonara
Een frisse witte uit Duitsland of Italië, met de druiven als riesling, vermentino, verdicchio, pecorino of falanghina.
Wijn bij pasta bolognese
De smaken zijn hartig met wat zuurheid van de tomaten. Kies voor een mooie Italiaanse rode wijn! Is het gerecht wat lichter? Ga dan voor een Chianti, Bardolino of Valpolicella.
U koopt bij ons al een echte Barolo voor net onder de € 25. Maar ook een Barolo van meer dan € 100. En een ruime keus aan Barolo's tussen deze 2 uitersten. Ontdek eenvoudig uw favoriete Barolo met onze proefdoos.
Frisse, lichte witte wijn
Droge en frisse witte wijnen noemen wij Easy. Lichtvoetig en elegant, en altijd met een uitgesproken smaak. Hier vind je witte wijnen van sauvignon blanc zoals Sancerre of een pinot grigio.
Omdat lasagne vol, consistent en smeuïg is, raad ik een rode Italiaanse wijn van het volle, stevige type aan. Suggesties: barbera uit Piemonte, montepulciano uit Abruzzo, Rosso Conero of Rosso Piceno uit Marche, rosso di Montalcino of rosso di Montepulciano, primitivo uit Puglia, nero d'avola uit Sicilië.
Eet je gebakken zalm een romige pasta, dan wordt het gerecht in zijn geheel ronder. In zo'n geval kun je kiezen voor een wijn met dezelfde kenmerken als het gerecht, dus rond en zacht zoals bijvoorbeeld menig Chardonnay en Pinot Blanc die heeft.
De zachte Gorgonzola geeft de voorkeur aan zachte, hartige rode of witte wijnen. Wat de witte wijnen betreft zijn Riesling, Pinot Bianco, Orvieto Classico, Frascati Sup., Malvasia secca, Gavi uitstekende partners; wat de roséwijnen betreft Chiaretto del Garda, Lagrein Kretzer.
Overzicht wijnen bij schaal- en schelpdieren:
Ga voor een lichte, frisse witte wijn, zoals een Chablis, Soave, Chenin Blanc of een Muscadet. Ga voor een witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Verdejo, Riesling of rosé wijn.
Natuurlijk kun je gaan voor een Italiaanse wijn, Maar, je kunt bij dit gerecht ook een mooie cabernet sauvignon uit Chili, of (voor een lichtere pasta) een pinot noir uit de Bourgogne serveren.
Barolo komt uit een klein gebiedje rond het gelijknamige dorp in Piemonte, en wordt gemaakt van de nebbiolodruif. Er is weinig van, de wijngaarden in het gebied zijn kostbaar, de gebruikte techniek en de lange verplichte rijping in hout ook, dus de wijn is duur.
Amarone Cinque Stelle van Michele Castellani verovert alle smaakpapillen met zijn perfecte synthese tussen traditie en innovatie. Hoort tot de beste 1% Amarone's ter wereld, volgens Vivino. En scoorde 16 punten (goed-zeer goed) in het blad Perswijn van augustus 2020.
Denk aan Italiaanse rode wijnen zoals een Chianti, of een Siciliaanse Nero d'Avola, of een Barbera of nog een Montepulciano. Het is die aciditeit die de frisse toets geeft aan deze wijnen dat het hartige "snijdt".
Serveer de pasta met de bolognesesaus op een bord. Garneer de spaghetti bolognese met wat verse basilicum en Parmezaanse kaas. Tip: voor extra groenten voeg je wat champignons, bleekselderij of paprika toe. Of serveer de pasta met een frisse salade.
Spaghetti is geen licht gerecht en heeft in de smaak een zure toets. Een West-Vlaams rood bruin is de ideale stijl om daarnaast te plaatsen. Je krijgt een mooie match met dat zuurtje en het bier weet het gerecht te verfrissen.
Kies daarom voor een frisse lichte wijn zoals een pinot grigio of chardonnay.
Het pepertje en de kaas gaan heerlijk samen met de kruidigheid van sangiovese.
“Een verkwikkend frisse Pinot Grigio met zijn zuivere smaak vraagt gewoon om schelpdieren. En de zachte afdronk gaat hand in hand met de romige smaak van de pasta."