Kip, het meest gegeten stukje gevogelte, heeft van zich zelf een malse en lichte smaak. Gebruikt u niet al te veel specerijen en sauzen dan serveert u kip in de basis het beste met een lichte en fruitige witte Chardonnay, Pinot Grigio, Riesling of Viognier, bij voorkeur zonder houtrijping.
In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een chardonnay, zoals de Yalumba The Y Series Unwooded Chardonnay uit Australië. Maar ook een Pinot Grigio uit Italië, een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika of een Duitse Spätburgunder passen goed bij stoofschotels met een wat minder uitgesproken smaak.
Gegrild, gebraden of gefrituurd: er zijn nogal wat manieren om kip te bereiden. De smaak van kip is licht en subtiel dus bij de meeste kipgerechten kun je het beste voor een lichte en fruitige rode wijn kiezen of een volle witte wijn. Gegrilde kip: chardonnay of viognier.
Het lekkerst is dan om een Italiaanse rode wijn aan het stoofvlees toe te voegen en erbij te drinken. Je kunt dan denken aan de primitivo, valpolicella of sangiovese. Toch liever een wijn uit een ander land? Dan past een shiraz er ook goed bij.
Kip die eerst is gemarineerd in een pittige marinade of kruiden gaan we combineren met een soortgelijke kruidige wijn waar soepele kruidigheid de pittige toetsen zullen verzachten. Een Schioppettino of een Barbera d'Asti Superiore met voldoende alcohol."
Bij pittige gerechten doen wijnen met een restzoetje het goed. Denk aan Duitse kabinett of spätlese. Maar ook wijnen die bijna droog zijn maar toch vaak iets meer restsuiker dan andere droge wijnen hebben: chenin blanc (vooral uit de Loire), bijna alle witte wijnen uit de Elzas, moscato d'Asti, etc.
Als algemene leidraad kan je stellen dat hoe meer umami er in het stoofpotje zit, hoe beter bier erbij past.Bij zoetere gerechten zoals boeuf bourguignon serveer je dan weer beter een krachtige rode wijn.
Voeg bier of wijn toe aan het vlees om twee redenen: De alcohol verdampt en de volle diepe smaken van de drank trekken langzaam in het vlees.De zuren in bier of wijn breken het bindweefsel van het vlees af.Daardoor wordt het vlees mals.
Kies voor een donker biertje of lekkere trappist van bij ons, zoals Westmalle, Orval, St Bernardus of Rochefort. De smaak bepaalt hoe je stoverij zal proeven. Kies geen bitter bier als je geen fan bent van een bittertje in je stoofvlees. Je kunt ook tafelbier, Rodenbach of oud bruin gebruiken.
Bij voorkeur voor rode wijn, kiest men best voor een Pinot Noir of een Beaujolais. Voor zowel de rode als witte wijn, is de Bourgogne regio in Frankrijk dus de plek bij uitstek! In deze regio gebruikt men namelijk de Chardonnay druif voor hun witte wijnen en Pinot Noir voor de rode wijnen.
Zo is de bekende "vol-au-vent" beter gediend met een romige chardonnay, terwijl kip in tomatensaus het prima kan vinden met een barbera, montepulciano of sangiovese uit Italië, of een rode wijn uit de zuidelijke Rhônevallei of uit Provence.
Kies voor een volle witte wijn; deze past perfect bij je Gyros.
De Kendal-Jackson Pinot Noir is niet alleen subliem bij kalf, maar smaakt ook uitstekend bij lam, konijn en eend.
Waar drink je pinot noir bij? Bij gerechten met een aardse smaak zoals paddenstoelen, wortels, pastinaak en bietjes.Maar ook bij charcuterie of witvlees zoals kip, kalf of varken.
Pinot Noir! Boeuf bourguignon heeft zijn oorsprong in de Franse Bourgogne. In de Bourgogne is Pinot Noir de belangrijkste druif om rode wijn mee te maken. De combinatie met boeuf bourguignon is uitstekend, want Pinot Noir kan met zijn zuren goed opboksen tegen het zuur van de rode wijn in de saus.
Zachtjes pruttelen is oké, maar van koken wordt het vlees taai. Het deksel hoeft niet meteen op de pan, dan krijg je te veel vocht in je stoverij.
Voeg geen koud bier of koude wijn toe, daar schrikt het stoofvlees van. Dus niet direct uit de koelkast gebruiken, maar minimaal op kamertemperatuur. Doe het deksel schuin op de pan, zodat de stoom kan ontsnappen. Door de druk loopt de temperatuur anders alsnog te hoog op.
De meeste stoofpotjes worden nog lekkerder na een nachtje in de koelkast. Dat geldt ook voor stoverij. De smaken hebben dan nog wat extra tijd gehad om te versmelten en goed in het vlees te dringen. Zo wordt stoofvlees de dag nadien nog beter.
Als je het stoofvlees een nachtje in de koelkast laat staan na het stoven, wordt het nog zachter en smakelijker. Warm afgekoeld stoofvlees zachtjes op en blijf ruim onder de 90˚C, dan blijft het meeste vocht in het vlees.
Heb je vlees met een zachte smaak of romige saus, kies dan voor een soepele wijn. Biefstuk: ga voor lichte of medium stevige wijn met een hogere zuurgraad. Bijvoorbeeld een merlot, barbera of sangiovese. Steak of Ribeye: kies voor een stevige rode wijn met veel tannines.
Pinot Gris – Een grijs-paarse druif voor witte wijn en rosé;Pinot Noir – Een zwarte druif voor rode wijn en rosé; Pinot Meunier – Een zwarte druif die voornamelijk wordt gebruikt voor champagne.
Kenmerkende aroma's zijn aarbeien, kersen en soms ook viooltjes en rozen. In de allerbeste Bourgogne's zijn zelfs aardse en animale geuren te herkennen. De wijn is vaak licht, fris en sappig van smaak. In warmere gebieden is de pinot noir wijn meer jam-achtig en zwoeler.
Zoals gezegd is Pinot Noir een druif voor rode wijn, maar er kunnen ook rosé wijnen van worden gemaakt. Het klinkt misschien gek, maar zelfs witte wijn kan van Pinot Noir worden gemaakt.