8 op de 10 vrouwen zijn misselijk aan het begin van hun zwangerschap. Het begint meestal tussen de 4e en de 7e zwangerschapsweek. Veel vrouwen hebben de meeste klachten rond de 9e zwangerschapsweek. Je kunt de hele dag misselijk zijn, of alleen in de ochtend, middag of avond.
Weinig energie en (extreme) vermoeidheid komen vaak voor onder zwangere vrouwen, vooral tijdens het eerste trimester. Heb je hier last van, dan ben je dus zeker geen uitzondering. Ook na het eerste trimester kan het zijn dat de vermoeidheid aanhoudt.
Vrouwen die tijdens de zwangerschap last hebben van hevige ochtendmisselijkheid hebben minder kans te bevallen van een jongetje. Onderzoekers aan de Colombia Universiteit toonden aan dat meer dan de helft van de vrouwen met de klacht een meisje kreeg.
Misselijkheid, soms in combinatie met overgeven, is een normaal verschijnsel in het begin van de zwangerschap. Ongeveer 50 tot 70% van alle zwangere vrouwen hebben hier in het eerste trimester last van. Misselijkheid is niet alleen normaal, het is ook een teken dat de zwangerschap goed verloopt.
Meestal begint de zwangerschapsmisselijkheid als je ongeveer 6 weken zwanger bent. Door zwangerschapsmisselijkheid kun je je erg slecht voelen. Het goede nieuws: meestal verdwijnt de misselijkheid vanzelf na de eerste 16 weken. Blijf je langer misselijk, dan is dat echt pech hebben.
Dit gebeurt er met jou als je 3 weken zwanger bent
Meteen na de bevruchting wordt onder andere het HCG hormoon (ook wel bekend als zwangerschapshormoon) aangemaakt. Dit hormoon zorgt naast de veilige groeiplaats voor de baby helaas voor sommigen ook voor zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid en pijnlijke borsten.
De hormoonveranderingen in je lichaam veroorzaken de misselijkheid of het braken. En ieder lichaam reageert anders op hormoonveranderingen. Hierdoor heeft de ene zwangere vrouw meer klachten dan de andere.
Neem bij het wakker worden al iets kleins te eten en wat te drinken, liefst uit de Schijf van Vijf. Bijvoorbeeld een volkoren cracker of wat groente of fruit. Eet regelmatig over de dag verdeeld kleinere porties. Je kunt ook een geroosterde volkoren boterham nemen.
Er groeien nu kleine stompjes die straks de ledematen gaan vormen. En er zijn zelfs al beginnende oogjes, maar deze liggen nog ver uit elkaar, bijna aan de zijkant van het hoofdje. In deze week wordt de basis gelegd voor maag, darmen, nieren en longen en er is al een systeem van bloedvaten.
Waardoor komt misselijkheid en overgeven in de zwangerschap? De precieze oorzaak van misselijkheid en overgeven aan het begin van de zwangerschap is onbekend. De volgende dingen spelen mogelijk een rol: Het zwangerschapshormoon Bèta-HCG.
Het gevoel van misselijkheid duurt niet lang (vaak een half uur tot een paar uur), enkele uitzonderingen daargelaten.
Vanaf ongeveer 16 weken is het geslacht van de baby met zekerheid te bepalen. Niet bij iedere zwangerschap is het geslacht direct zichtbaar. De baby kan met de benen voor het geslachtdeel liggen.
Dit keer alles over de slaaphouding, want waarom zou je niet op jouw rug mogen slapen? Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen.
Wanneer je 9 weken zwanger bent, is je baarmoeder bijna zo groot als een grapefruit. Het is normaal als je buikpijn hebt of menstruatie-achtige pijn. Vraag je arts om advies als je bloedverlies hebt. Ook wanneer je je zorgen maakt, kun je altijd bellen met je verloskundige.
Effect van dutjes
Zwangere vrouwen die regelmatig powernappen hebben minder kans op een baby met een (te) laag geboortegewicht. En hoe langer en vaker ze 's middags slapen, hoe groter dat effect is. Doe je in het derde trimester dagelijks een dutje met een duur van 90 minuten, dan haal je er het maximale uit.
Niet lijnen of vasten tijdens je zwangerschap
Vandaar dat zwangere vrouwen wordt afgeraden om te lijnen of te vasten. Te weinig eten kan (uiteindelijk) de groei van je baby in gevaar brengen en je kunt er zelf extreem vermoeid van raken. Als je wilt lijnen of vasten, wacht dan tot je bevallen bent.
Rond de zevende week is er een piek van HCG (een hormoon dat wordt geproduceerd door de placenta tijdens de zwangerschap) waar te nemen in het bloed van zwangere vrouwen. Dit sympathieke hormoontje zorgt bij sommige toekomstige mama's voor misselijkheid.
Op zich is misselijkheid een goed teken:
Het betekent dat de zwangerschapshormonen volop aan het werk zijn in je lichaam. Maar lastig is het wel. Wat kan helpen, is de dag rustig beginnen en wat vaker over de dag verspreid kleine beetjes eten: vijf à zes keer per dag in plaats van drie grote maaltijden.
Misselijkheid gaat vaak gepaard met een gebrek aan eetlust. Toch is het goed om kleine beetjes te blijven eten. Een lege maag kan namelijk ook leiden tot misselijkheid. Als je iets wilt eten, kies dan voedingsmiddelen die niet te zwaar op de maag vallen, zoals rijstwafels, crackers, rijst of geroosterd (wit) brood.
Je baby to be
Je baby groeit in de eerste periode in verhouding het meest. Deze week worden ook de hersenen en het ruggenmerg zwangerschap gevormd. Ook de beginselen van de bloedsomloop en het hartje worden aangelegd. Het hart en de bloedsomloop zijn de eerste onderdelen die functioneren.
Je buik groeit over het algemeen sneller
Door een eerdere zwangerschap zijn je buikspieren nou eenmaal wat meer opgerekt waardoor ze niet meer zo stevig zijn als daarvoor. Daardoor is je zwangere buik bij een tweede kindje vaak wat sneller zichtbaarder voor anderen.
De stelling 'Cola helpt tegen misselijkheid' moeten we helaas bestempelen als fictie. Maar wat blijkt: als je zelf het gevoel hebt dat je er iets aan hebt, is er geen reden om met de cola op te houden.
Cola bij buikpijn of misselijkheid
Er zijn theorieën die de samenstelling van cola in verband brengen met een antibacteriële werking of medicatie tegen misselijkheid. Maar er is geen wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat cola werkelijk helpt als je misselijk bent of buikpijn hebt.
Bij misselijkheid kunt u er ook voor kiezen een zetpil paracetamol te gebruiken in plaats van een tablet. Binnen een half uur merkt u dat de pijn minder wordt. Dit effect houdt drie tot zes uur aan. De zetpillen werken iets minder snel, na ongeveer een uur.