Net als Vodka, is pure Gin niet zo lekker. Gin wordt voornamelijk gedronken in combinatie met tonic. De bitterheid van beide dranken vult elkaar perfect aan. Toch is het goed om een Gin een keer puur te proeven, om erachter te komen wat de botanicals en eventuele andere ingrediënten zijn die erin zitten.
Het wordt vaak gebruikt als ingrediënt in cocktails, maar kan ook puur gedronken worden. Gin heeft een kenmerkende smaak die wordt verkregen door middel van verschillende kruiden en specerijen. In deze blog zullen wij uitleggen waar gin van gemaakt wordt en hoe de smaak tot stand komt.
Je kunt gin niet alleen puur drinken, maar het is ook de beste manier om een fles gin te proberen, in ieder geval voor de eerste keer . Sommige ginliefhebbers geven de voorkeur aan deze manier van gin drinken in zijn geheel in vergelijking met het mengen met tonic of in een cocktail, omdat je op deze manier het volledige spectrum aan smaken kunt ervaren.
'Gin is één van de "gezondste" sterke dranken omdat het enorm weinig calorieën bevat,' zegt mixologist Neil Mitchell uit Shoreditch. Juniper, de bes waarvan gin wordt gemaakt, helpt ook bij de spijsvertering.
Gin-tonics zijn toegestaan zolang de hoeveelheid gin niet meer dan 3,5 cl bedraagt. Een glas trappistenbier overschrijdt de hoeveelheid alcohol van een standaardglas en mag daarom niet gedronken worden als je moet rijden. Bovendien hou je het beter op minder dan tien standaardglazen per week.
Het advies van de Gezondheidsraad: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Het wordt steeds duidelijker dat alcohol heel schadelijk is. Ook kleine hoeveelheden alcohol zijn niet goed voor je gezondheid. Niet drinken is dus het gezondst.
Gin wordt meestal gemaakt van één soort graan en wordt gedistilleerd in een kolom still tot een alcoholpercentage van 96%. Hierdoor krijgt gin en neutralere, minder granige smaak dan jenever. Tevens wordt er naar verhouding meer jeneverbes toegevoegd in gin, wat het bekende scherpe randje geeft.
Er wordt vaak beweerd dat je van gin-tonic kan afvallen. De bittere smaak zou je hongergevoel onderdrukken en ervoor zorgen dat je maag zich trager ledigt. Daardoor zou je minder eten, en dus gewicht kunnen verliezen. Maar dat blijkt helaas niet te kloppen.
Een Gin and Soda (met één shot Gin) bevat 60 calorieën. In ons voorbeeld van 4 drankjes, bevatten 4 Gin and Soda's 240 calorieën. Dit is minder dan de helft van de calorieën van zowel wijn als bier ! Zo'n makkelijke manier om de calorieën te verminderen - zolang je maar kwaliteitsgin koopt!
Gin is razendpopulair. Met name in combinatie met bittere frisdrank zoals tonic is Gin momenteel een zeer geliefde gedistilleerde drank. Gin wordt soms zelfs puur gedronken, om de unieke combinatie van botanicals die erin zitten verwerkt te herkennen.
Je kunt gin niet alleen puur drinken, maar het is ook de beste manier om de complexe smaak van de drank echt te ervaren . Als je gin puur drinkt, kun je elke botanical proeven en elke noot vergelijken. Neem de tijd voor elke slok en let op de verschillende lagen van smaken.
Pure GIN Original 40%
"Eén grote gin-tonic is acceptabel als dorstlesser. Voor verder, serieus drinken raad ik gin en water aan – en ijs en citroen. Gin is een echte en interessante drank, zorgvuldig bereid met die botanicals en al, en het verdient het om geproefd te worden met zijn smaak ongeschonden."
Gin wordt ook wel 'Mother's Ruin' genoemd en de drank wordt nog steeds geassocieerd met oudere drinkers. Hierdoor wordt het eerder gezien als een drankje voor ouderen dan als een drankje voor jongeren.
Een standaardglas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in je bloed.Ieder extra glas is 1,5 uur extra. Dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om één glas af te breken.
Als het om gin gaat, kunnen de antioxidanten in jeneverbessen je lichaam helpen infecties te bestrijden en zelfs je huid er jonger uit laten zien ! Ze bevatten ook flavonoïden, een type antioxidant dat de bloedsomloop kan verbeteren en je risico op hartziekten kan verminderen.
Gin bevat relatief weinig calorieën vergeleken met andere alcoholische (en sommige frisdranken) : Enkele maat gin (25 ml) met lightmixer = 54 calorieën. Enkele maat gin met mixer of vruchtensap = 108 calorieën. Middelgroot glas (175 ml) wijn = 159 calorieën.
Als we het over een alcoholbuik hebben, bedoelen mensen vaak mensen die een aanzienlijke hoeveelheid vet rond hun middel hebben als gevolg van hun drinkgewoontes, beter bekend als een "bierbuik". De waarheid is echter dat elk type alcoholische drank dit effect kan hebben .
Geen dikmaker
Een glaasje gin bevat gemiddeld 65 calorieën, wat aanzienlijk minder is dan bijvoorbeeld een pintje bier.
Stoppen met alcohol kan daarom indirect zorgen voor het verlies van buikvet. Meestal zie je na een paar weken al wat verschil als je ook let op je voeding en beweging. Hoeveel en wanneer je precies resultaat ziet, hangt af van verschillende factoren.
Een slok gin nemen en deze direct doorslikken kan resulteren in een scherp en brandend gevoel in je keel. Hierdoor zal je de gin niet lekkerder gaan vinden en het bemoeilijkt het proces van het herkennen van de botanicals. Daarom raden wij het aan om een theelepeltje te gebruiken.
Over het algemeen heeft whisky een rijkere, complexere smaak vergeleken met gin , die doorgaans lichter en frisser is. Sommigen categoriseren whisky meer als een 'winterdrankje', vanwege de warme tonen en aanwezigheid in veel warme alcoholische dranken. Gin wordt daarentegen soms beschouwd als een 'zomerdrankje'.
Dry refereert naar het suikergehalte in de gin: die mag niet meer dan 0,1 gram suiker per liter zijn. Dit alles geeft de meest klassieke gin-smaak die je kent: jeneverbes, droog en citrus.