MGO is een vuurvast materiaal, waardoor het natuurlijk perfect is om te gebruiken als vuurschaal. MGO roest niet.
Als je een goede vuurschaal wilt hebben, overweeg dan zeker cortenstaal als materiaalsoort. Cortenstaal is een staalsoort wat na enkele maanden in de buitenlucht te hebben gestaan, een roestlaag vormt. Deze roestlaag geeft het staal zijn kenmerkende bruine kleur en zorgt ervoor dat het staal goed intact blijft.
Doordat een vuurkorf aan alle zijden open is, kan er meer zuurstof bij het hout komen.Hierdoor kun je dus eenvoudiger een groter vuur stoken dan in een vuurschaal. Doordat een vuurkorf een hoger model heeft, kun je hierbij heerlijk zitten op bijvoorbeeld een campingstoel of andere tuinstoel.
Corten staal is een robuust materiaal, ideaal voor buitenproducten zoals vuurschalen of tuinhaarden.
Het is belangrijk dat je je vuurschaal plaatst op een ondergrond van steen. De onderkant wordt namelijk gloeiend heet en de schaal mag dus niet op een brandbare ondergrond worden geplaatst.
Voor een sfeervol vuur in uw vuurschaal is het juiste hout zeer belangrijk. Welk hout u voor uw vuurschaal het beste kunt gebruiken is afhankelijk van wat u wil. De meeste houtsoorten kunnen uitstekend gebruikt worden op een vuurschaal, maar wij adviseren beukenhout.
Een barbecue of vuurtje in de tuin moet veilig gebeuren. Houd daarom altijd een emmer water en zand in de buurt, zeker in een droge periode. Of stook het vuur in een korf of vuurschaal.Zo verklein je de kans dat het vuur zich verspreidt en je tuin of huis in gevaar komt.
Cortenstaal bestaat uit ijzer waar koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom aan toegevoegd worden om de juiste eigenschappen te krijgen die ervoor zorgen dat de roestlaag (oxide laag) een bescherming vormt tegen verder roesten (oxideren).
Het lassen van cortenstaal kan gebeuren met gaslasprocessen, waaronder MIG en TIG.
Cortenstaal is uniek. Het staal begint namelijk – afhankelijk van de weersomstandigheden – na een aantal dagen/weken een roestige kleur te krijgen. Het staal krijgt in de beginfase een frisse oranje/rode kleur, die in de loop van tijd verandert in een lichtbruine of donker bruine kleur.
Het is verboden om geverfd of geïmpregneerd hout, bewerkt hout, snoeihout, afval, papier of karton te verbranden. Een vuurtje stoken mag alleen in een buitenkachel, tuinhaard, barbecue, vuurkorf, vuurpot of gelpot. Ook tuinfakkels zijn toegestaan.
Een vuurschaal neemt weinig ruimte in, past in vrijwel iedere tuin en kun je ook gebruiken als barbecue. Om het gemak met een vuurschaal verder te vergroten kun je een vuurschaal ook met bijpassende tafel kopen.
Om een vuurschaal goed te onderhouden is het belangrijk, dat u hem de dag na gebruikt leegt en afdekt met een hoes. Zo is hij voor de volgende keer weer klaar voor gebruik. Bij al onze vuurschalen ontvangt u een hoes (op maat). Daardoor is deze tegen de elementen beschermd.
Wil je het vuur doven? Dan kun je dit natuurlijk doen door het vuur te laten uitbranden. Wanneer je hier niet op wilt wachten kun je droog zand of droge aarde op het vuur gooien. Door zand of aarde op het vuur te gooien zorg je ervoor dat er geen zuurstof meer bij kan komen.
Het is belangrijk je vuurschaal op een veilige, open plek te plaatsen. Doe dit op een goede afstand van bomen, struiken of houten tuinhuisjes. Zet je vuurschaal steeds op een volledig vlakke ondergrond.
Stook alleen onbehandeld ('schoon') hout, zonder verf, beits, lijm of impregneermiddel. Het is verboden om behandeld hout te verbranden: bij verbranding komen nog meer schadelijke stoffen vrij. Gebruik altijd droog hout. Dit herken je aan scheuren of een loszittende schors.
Cortenstaal is blank staal dat onder invloed van weer en wind gaat roesten. Normaal zou metaal daarvan te lijden hebben, maar deze roestlaag is zo dicht dat hij als beschermlaag werkt en doorroesten juist voorkomt. De bakken van cortenstaal worden meestal zonder roest geleverd en zijn dan nog donker van kleur.
Cortenstaal is gelegeerd staal dat corrosiebestendige eigenschappen krijgt door de toevoeging van koper, chroom en nikkel. Deze legering, een dichte barrièrelaag van hechtende sulfaten en fosfaten, beschermt het staal zo geen verdere corrosie ontstaat.
Het roesten (ook wel het oxidatieproces) van cortenstaal gaat het snelst wanneer het afwisselend nat en droog is. Tijdens deze weersomstandigheden ontstaat in de eerste 10 jaar een laag roest van 0,1-0,2 mm dik. Daarna komt er iedere 10 jaar nog maximaal 0,1 mm aan roest laag bij.
Roestvaststaal of roestvrijstaal – ook wel RVS of inox genoemd – is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. De benaming 'roestvrij' is intussen algemeen ingeburgerd. Maar omdat 'gewoon' staal niet per definitie roest, gebruiken kenners liever het woord 'roestvast' staal.
Zilver (argentum) is namelijk een edelmetaal en roest bijna niet. Andere edelmetalen zijn goud (aurum) en plantina (platinium). Let op: deze edelmetalen reageren wel met zuurstof en water, maar ze zullen niet snel roesten.
Voorkomen van roest
Roestvorming kan echter goed voorkomen worden door een paar keer per jaar te controleren of het metaal in je kozijnen, deuren en meubels goed afgedicht is met een primer of lak. Open plekken die in contact komen met water en zuurstof kunnen namelijk gaan roesten.
Vreugdevuren en open vuren
De regels zijn gelijk aan die van het verbranden van tuinafval, maar hebben aanvullende eisen met betrekking tot blusmiddelen en de aanwezigheid van EHBO. Op overtreding staat een boete van € 50 tot € 5.000. Voor informatie kunt u terecht bij de gemeente.
Om vuren in de tuin voor iedereen leuk te houden, heeft de overheid regels opgesteld. Het is verboden om geverfd of geïmpregneerd hout, bewerkt hout, snoeihout, afval, papier of karton te verbranden. Een vuurtje stoken mag alleen in een buitenkachel, tuinhaard, barbecue, vuurkorf, vuurpot of gelpot.
vuurtafel) kiezen. De vuurtafels kunnen alleen buiten gebruikt worden, omdat er voldoende aanvoer van zuurstof moet zijn. Het is geen probleem om een vuurtafel onder een afdak of buitenoverkapping te gebruiken.