Oprechte nieuwsgierigheid – Vraag het hemd van het lijf en wees oprecht nieuwsgierig. Met als doel om erachter te komen welk belang iemand heeft. Stel bijvoorbeeld 5x (of meer) de waarom[1]-vraag, dan ben je al heel ver!Durf hierbij ook een gevoelige snaar te raken, want dan zit je vaak bij de kern!
Om u hierbij te helpen staan hieronder voorbeeld vragen die bij een telefonische kennismaking houvast kunnen bieden: Hoe werkt de mediator? Heeft de mediator inhoudelijke kennis of is dat aan partijen? Is er ruimte/ noodzaak om zelf adviseurs te kiezen?
Realiseer je dat jij de situatie waarschijnlijk heel anders hebt beleefd dan iemand anders. Ga daarom niet in de aanval en beschuldig de ander niet. Een conflict uitpraten begint bij jezelf. Zeg hoe het op jou is overkomen en waarom jij er last van hebt.
Wat zie je niet zitten en waarom. ') door te vragen wat de belangen van de ander zijn. Vat samen om te checken of u de ander ook werkelijk begrijpt. Leg de belangen van u en de ander naast elkaar en maak er een probleemdefinitie van waar alle partijen het over eens zijn.
Soms is het beter om gewoon sorry te zeggen voor dat wat je gedaan hebt. In een ruzie is je partner vaak niet geïnteresseerd in verzachtende omstandigheden. Soms is het beter om je trots even opzij te zetten en gewoon sorry te zeggen voor wat je fout hebt gedaan.
Bij een conflict houdt iemand zich vanuit een innerlijke worsteling vast aan de ander. Wanneer je in conflict bent, heb je moeite om bepaalde emoties, gevoelens, gedachten en pijn door je heen te laten stromen. Eigenlijk ben je niet alleen in conflict met de ander, maar vooral ook met jezelf.
Mediation kan u helpen om een juridisch probleem op te lossen. Bijvoorbeeld bij een scheiding, een arbeidsconflict of een familieruzie. Mediation betekent dus dat twee partijen in gesprek gaan met de mediator om het conflict uit de weg te krijgen. Er wordt niet ingegaan op het conflict zelf.
Een mediator behandelt conflicten in de persoonlijke sfeer, zoals echtscheidingen, maar kan ook inspringen bij arbeidsconflicten. Er kunnen zich ook conflicten voordoen tussen burgers en de overheid, tussen buren, tussen consumenten en bedrijven of binnen het onderwijs.
Een mediationsessie duurt gemiddeld anderhalf uur en er vinden meestal 3 gesprekken plaats. Je bepaalt samen hoeveel tijd er tussen de sessies zit. De mediator is de gespreksleider en zorgt dat iedereen zijn verhaal kan doen, voldoende aan bod komt en dat de rust bewaard blijft bij spanningen.
Bij een conflict wil je een oplossing bedenken waar je allebei tevreden mee bent. Je zoekt naar win-win oplossingen. Conflicten horen bij het leven. Wanneer conflicten met geweld gepaard gaan, spreken we van ruzie.
Het kan helpen gewoon te praten of je handen op je buik te leggen en op je ademhaling te letten. Ook bewegen kan ervoor zorgen dat je ademhaling weer stabiliseert. Een ijsklontje op je tong leggen kan ook helpen. Je aandacht gaat naar de kou toe, wat meteen kalmeert.
Een conflictanalyse is een eerste stap in het aanpakken van de situatie. Als u Conflictwerk een analyse laat maken, krijgt u ook een overzicht van mogelijk succesvolle routes. Mediation is een mogelijkheid, maar daarvoor zijn niet altijd alle voorwaarden vervuld.
Toenadering zoeken
Aandringen op gezamenlijke uitstapjes (om het samen gevoel te voeden). Telkens vragen wat er in de ander omgaat. Een diepte-interview afnemen om zo meer te weten te komen over de ander. Benadrukken dat het gezellig is samen (en verwachten dat de ander hierdoor bijdraait).
De 'silent treatment'
De stilte doorbreken kan lastig zijn, vooral na een poosje, maar probeer het toch en je zult zien dat je je daarna beter voelt. Als praten niet werkt, probeer het dan met aanrakingen.
In elk geval is het niet aan jou om je man zo ver te krijgen dat hij zijn emoties toont of überhaupt voelt. Het is aan jou om je grenzen aan te geven. Het beste wat je kunt doen, is met hem om de tafel zitten en afspraken maken. Als jij genoeg hebt van zijn boosheid en dat zegt, moet hij inbinden en afstand nemen.