B-rijbewijs - ≤ 3.500 kg Hierbij geldt dat je een motorvoertuig mag besturen dat geschikt is voor het vervoeren van maximaal 8 personen (exclusief bestuurder). Daarnaast kun je ook met een oplegger rijden met een maximumgewicht van 750 kg zolang de totale grenswaarde van 3.500 kg niet wordt overschreden.
Heb je alleen een B-rijbewijs en wil je toch iets groters rijden dan een personenauto of een bestelwagen? Kleine bakwagens (met laadklep) tot 3.500 kilo — ook wel meubelbak of kleine vrachtwagen genoemd — mag je als chauffeur met rijbewijs B besturen.
Heeft u rijbewijs B (autorijbewijs)? Dan mag u met een auto: een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen); een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Met een rijbewijs B mag u een auto besturen van maximaal 3500 kg. Is het voertuig zwaarder? Dan heeft u een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig.
Met een vrachtauto rijbewijs C1 mag u een motorrijtuig besturen waarvan de toegestane maximummassa (zie deel 1A voertuigbewijs of kentekenbewijs deel I) tussen de 3500 kg en 7500 kg bedraagt. Als u een camper wilt besturen met een gewicht tussen de 3500 kg en 7500 kg, moet u ook het rijbewijs C1 halen.
Vervalt mijn rijbewijs C als ik geen code 95 erop heb? Nee, rijbewijs C blijft behouden alleen mag je zonder code 95 niet beroepsmatig rijden, tenzij een vrijstelling van toepassing is.
Met een B rijbewijs, ook wel het gewone rijbewijs, mag je altijd een aanhanger trekken zolang de geladen aanhanger niet zwaarder is dan 750kg. Is de geladen aanhanger zwaarder dan 750kg maar het gecombineerde gewicht niet zwaarder dan 3500kg. Ook dan mag je rijden met een B rijbewijs.
Voor wie vanaf 1 oktober 2023 het praktijkexamen voor de auto (categorie B)aflegt, zal het navigatietoestel een verplicht onderdeel vormen. Kandidaat-bestuurders hebben tijdens het onderdeel zelfstandig rijden dan niet langer de keuze tussen het volgen van de aanwijzingsborden of het volgen van een gps.
Op dit moment werkt de overheid aan het nieuwe Nederlandse Reglement rijbewijzen; de richtdatum voor invoering is 1 juli 2023. In de regeling wordt opgenomen dat bestuurders met een B-rijbewijs ook een elektrische bestelwagen mogen besturen met een totaalgewicht tot 4250 kg.
Een T-rijbewijs is in principe altijd nodig indien een LBT (landbouw- of bosbouwtrekker) of een MMBS (motorrijtuig met beperkte snelheid) op de openbare weg wordt gebruikt. Een MMBS is bijvoorbeeld een vorkheftruck, een SRV-wagen, een bezemwagen of een wegtreintje.
Als het maximale gewicht van een aanhangwagen met eigen kenteken minder is dan het ledig gewicht van uw auto, en het ledig gewicht van uw auto is minder dan 1750kg, dan mag u deze aanhangwagen rijden met rijbewijs B, dit geldt ook voor een tandemasser aanhangwagen.
Om een vrachtwagen te besturen, heeft u een vrachtwagenrijbewijs (groot rijbewijs) nodig. Voor zwaardere vrachtwagens is dat rijbewijs C. Voor lichtere types is rijbewijs C1 voldoende.
het totaalgewicht: dat mag niet hoger zijn dan 50 ton. het kentekengewicht: het maximale gewicht dat is toegestaan voor dit kenteken. de toegestane asdruk per as: ook dit is bekend via het kenteken.
Rijbewijs B (Auto)
Als je het rijbewijs B behaald hebt na 1 mei 2011, mag je na 2 jaar een motorfiets van maximaal 125 cc besturen (maximaal vermogen van 11 kW/15 pk) met een maximale verhouding vermogen/gewicht van 0,1 kW/kg. De enige voorwaarde is minstens 4 uur praktijkopleiding volgen in een rijschool.
Je rijbewijs online verlengen kan nu in bijna driekwart van de Nederlandse gemeenten. In 250 van de 342 gemeenten hoeven burgers hiervoor niet meer eerst naar een gemeenteloket, meldt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) woensdag.
Vanaf 1 juni 2023 gaat het Europees octrooi met eenheidswerking - kortweg unitair octrooi of eenheidsoctrooi genoemd - in werking. Dit systeem zal goedkoper en administratief eenvoudiger zijn.
Hoeveel fouten mag je maken bij praktijkexamen auto 2023? Bij het praktijkexamen voor het autorijbewijs mag je natuurlijk fouten maken zolang het de verkeersveiligheid maar niet in gevaar brengt en zolang jij maar laat zien dat je het zelfstandig kan oplossen.
Hebt u een rijbewijs B + code 96? Dan mag u een voertuig categorie B besturen met een aanhangwagen of oplegger met een maximaal toegelaten massa van meer dan 750 kg, op voorwaarde dat de maximaal toegelaten massa van dit samenstel niet meer dan 4.250 kg bedraagt.
Is het maximale gewicht van de auto en het maximale gewicht van de aanhanger minder dan 3500Kg, dan mag dit ook met rijbewijs B; 3. Wanneer het maximale gewicht van de auto en de aanhanger zwaarder is dan 3500Kg is rijbewijs B+ of BE benodigd; 4.
Iedereen die zijn rijbewijs B heeft behaald voor 1 januari 1989 is in het bezit van een rijbewijs BE (ook als wordt dit niet expliciet vermeld op je rijbewijs).
Wanneer heb ik rijbewijs E achter B nodig? Het rijbewijs E achter B is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750.