Veelal is dat als warmte, maar ook in de vorm van licht (bij chemoluminescentie) en elektrische energie.
De energie van chemische bindingen
Het vrijkomen van energie aan de omgeving kan verschillende effecten hebben: warmte, licht, werk of elektriciteit.
Energie kan verschillende vormen aannemen, zoals kinetische energie, warme-energie of potentiële energie.
Chemische energie is energie die ligt opgeslagen in stoffen en die door een chemische reactie vrij kan komen. Bijvoorbeeld: Benzine. Hierin zit chemische energie opgeslagen. Door het verbanden van benzine komt deze energie vrij in de vorm van warmte.
Welke vorm van energie ontstaat naast de chemische energie? Warmte, dit is niet altijd energieverlies, want sommige organismen gebruiken de warmte om hun lichaam op temperatuur te houden.
Er bestaan verschillende soorten energie. We maken onderscheid tussen de energiesoorten groene energie en grijze energie. Groene energie wordt op een duurzame en milieuvriendelijke manier opgewekt, terwijl grijze energie wordt opgewekt met fossiele brandstoffen en daarmee niet duurzaam en milieuvriendelijk is.
Binnen de biologie kennen we aerobe en anaerobe dissimilatie. Aerobe dissimilatie houdt dissimilatie met zuurstof in en wordt ook wel verbranding genoemd. Anaerobe dissimilatie gebeurt zonder zuurstof. Bij beide vormen komt energie vrij in de vorm van ATP.
Chemische energie die is opgeslagen kan vrij komen tijdens een chemische reactie. Hierbij worden nieuwe bindingen gevormd, wat energie oplevert, en andere bindingen verbroken, wat energie kost. Is aan het eind van de reactie meer energie vrijgekomen dan verbruikt, dan is er dus chemische energie beschikbaar gekomen.
Chemische energie is zonne-energie opgeslagen tussen koolstofatomen van een organisch molecuul (glucose).
In de eerste paragraaf hebben we het even gehad over chemische energie. Dit is de energie die is opgeslagen in de bindingen tussen atomen. Een bekend voorbeeld is de energie in brandstoffen zoals benzine.
Bij het verbreken van die C-H verbindingen komt Energy beschikbaar voor de cel. de Energie die in atoom bindingen van energierijke stoffen is opgeslagen, wordt chemische Energie genoemd. Stofwisselingsprocessen kun je indelen als assimilatie en dissimilatie processen.
Endotherme en exotherme reacties hebben alles te maken met de toevoer en afgifte van energie tijdens het verloop van een reactie. Zoals je misschien wel weet, kan er pas een reactie plaatsvinden als atomen energie gaan uitwisselen.
1:De reactie verloopt pas boven de reactietemperatuur.2:De stofeigenschappen van de beginstoffen veranderen .3:Een chemische reactie kost warmte vrij.
Een chemische reactie is het proces waarbij chemische verbindingen (moleculen) of atomen langs chemische weg worden omgezet in andere verbindingen, door het vormen dan wel breken van chemische bindingen. Met chemische weg wordt bedoeld dat de chemische identiteit van de oorspronkelijke stoffen verloren gaat.
Suiker is een brandstof, het eten ervan levert energie. Suiker is een koolhydraat. Als je koolhydraten verteert ontstaat glucose.
Glucose is een vorm van suiker, behoort tot de koolhydraten en heet in de voedingsmiddelenindustrie ook wel dextrose.
Maar wat is chemische energie nou eigenlijk? Deze energie zit opgeslagen in een molecuul en wel in de bindingen tussen de atomen en de elektronen in de atomen. Het is mogelijk dat elektronen zich op een bepaalde afstand van de kern bevinden.
Fossiele brandstoffen bevatten chemische energie. Deze wordt in een verbrandingsproces omgezet in warmte-energie. De warmte-energie kan in processen die warmte nodig hebben, direct worden gebruikt, bijvoorbeeld in een bakoven.
De energie die een apparaat krijgt via het stopcontact is elektrische energie. Apparaten hebben dit nodig om een bepaalde taak uit te voeren. Hierbij wordt er altijd energie omgezet in een andere soort energie. Een beeldscherm van een computer heeft elektrische energie nodig, maar zet dit tegelijkertijd om in warmte.
De eerste echte, chemische batterij, waarmee je veel gedoseerder energie kunt ontladen dan met een Leidse fles, werd uitgevonden door Alessandro Volta in Italië, een halve eeuw na Benjamin Franklins experimenten in Pennsylvania. Het was een kikker in handen van conculega Luigi Galvani, die Volta op het idee bracht.
Energie kan van de ene vorm omgezet worden in de andere, maar verdwijnt nooit zomaar. Er zijn namelijk verschillende energievormen.De totale energie in een gesloten systeem verandert nooit!De totale hoeveelheid energie blijft gelijk.
Als er wel arbeid wordt verricht, maar niet alle arbeid wordt omgezet in kinetische energie, dan gaat de extra arbeid naar potentiële energie. Er zijn verschillende vormen van potentiële energie waaronder zwaarteenergie, veerenergie, warmte en chemische energie.
Een bord pasta opwarmen in de magnetron, een röntgenfoto maken van je gebroken arm in het ziekenhuis of lekker onder de warmtelamp op het terras zitten. Het zijn allemaal voorbeelden van elektromagnetische straling.