In de wet staat waarvoor voorwerpen in beslag mogen worden genomen: Waarheidsvinding (bewijsmateriaal) Onttrekken verkeer (voorwerpen in strijd met de wet zoals verdovende middelen of wapens) Verdenking op winsten uit strafbare feiten (wederrechtelijk verkregen voordeel).
Bij beslag op roerende goederen kan je schuldeiser beslag leggen op je meubels, je auto, je TV... Ze kunnen dan verkocht worden en met de opbrengst van die verkoop kan dan de schuldeiser betaald worden. Beslag op roerende goederen is een dwangmaatregel die kan voorkomen bij een gerechtelijke invordering.
Vatbaar voor inbeslagneming zijn alle voorwerpen die kunnen dienen om de waarheid aan de dag te brengen of om wederrechtelijk verkregen voordeel, als bedoeld in artikel 36e van het Wetboek van Strafrecht, aan te tonen.
3. De bewaarder is bevoegd de bewaring van inbeslaggenomen voorwerpen, voor zover het andere roerende zaken dan geld betreft, te beëindigen na een tijdsverloop van twee jaren te rekenen vanaf de datum van inbeslagneming. In dat geval handelt hij met het voorwerp overeenkomstig artikel 117, eerste lid. 4.
Vindt het OM dat de politie uw spullen niet in beslag had mogen nemen, dan krijgt u ze terug. De spullen die nodig zijn als bewijs in een rechtszaak worden opgeslagen bij Domeinen Roerende Zaken. Als u ze op kunt komen halen, krijgt u een brief van Domeinen.
In de wet staat waarvoor voorwerpen in beslag mogen worden genomen: Waarheidsvinding (bewijsmateriaal) Onttrekken verkeer (voorwerpen in strijd met de wet zoals verdovende middelen of wapens) Verdenking op winsten uit strafbare feiten (wederrechtelijk verkregen voordeel).
Denk aan drugs, wapens, auto's, geld, telefoons of vuurwerk. Maar ook gegevens op een computer of bijvoorbeeld een bankrekening. De politie mag om drie redenen beslag leggen: om een strafbaar feit mee te bewijzen, om strafbare spullen van straat te halen of om iets af te pakken dat met crimineel geld is gekocht.
Je cliënt kan worden geconfronteerd met verschillende wijzen van beslag. De meest voorkomende wijze is loonbeslag (derdenbeslag). Daarnaast kennen we ook beslag op huurtoeslag, zorgtoeslag, bodembeslag, executoriaal beslag en conservatoir beslag.
Een auto kan ook in beslag genomen worden bij een verkeersongeval of wanneer er meerdere malen is gereden zonder geldig rijbewijs dan wel als de auto niet is verzekerd. Daarnaast heeft ook de Belastingdienst bij een belastingschuld de mogelijkheid de auto in beslag te nemen.
Spullen die in beslag worden genomen, komen terecht bij de zogeheten Domeinen: officieel Domeinen Roerende Zaken. De Domeinen is de wettelijke bewaarder van inbeslaggenomen goederen. Als het Openbaar Ministerie besluit dat spullen verkocht mogen worden, dan organiseert Domeinen Roerende Zaken dat ook.
De term ernstige bezwaren ziet op de ernst van de verdenking die er moet zijn. Bij aanhouding is hoogstens een redelijk vermoeden van schuld nodig. Dit betekent dat de politie op redelijke gronden iemand kon verdenken van het plegen of betrokkenheid bij een bepaald strafbaar feit.
Het teruggeven van in beslag genomen goederen gaat via het Openbaar Ministerie. Dit kan enkele weken duren. Van belang hiervoor is dat de zaak onherroepelijk moet zijn. Dit houdt in dat de termijn waarin in hoger beroep kan worden gegaan, te weten twee weken na de uitspraak, moet zijn verstreken.
Binnen het Koninkrijk geldende wettelijke voorschriften vinden geen toepassing, indien deze toepassing niet verenigbaar is met een ieder verbindende bepalingen van verdragen en van besluiten van volkenrechtelijke organisaties.
Als de debiteur niet vrijwillig voldoet aan het vonnis, zal de deurwaarder eerst beslag leggen op de woning. Als dat gebeurt op grond van een vonnis van de rechter, noemen we dat een 'executoriaal beslag'. De deurwaarder maakt daarvoor een proces-verbaal op en schrijft dat in bij het Kadaster.
Een gerechtsdeurwaarder mag beslag leggen op alles wat geld waard is. Dus op uw rekeningen, uw meubels, uw televisie, uw auto. Maar ook op uw inkomen of vermogen. Wel is er een beslagvrije voet: op dat deel van uw inkomen mag geen beslag gelegd worden.
Indien iemand een schuld heeft die niet wordt betaald, kan de schuldeiser besluiten om deze schuld via een beslag (proberen) te incasseren. Voor het leggen van beslag moet de schuldeiser een deurwaarder inschakelen. Daarnaast zal er sprake moeten zijn van een titel. Deze titel kan executoriaal of conservatoir zijn.
Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.
Sinds 1 april 2021 is het voor de deurwaarder veel makkelijker geworden om beslag op voertuigen te leggen. Beslag leggen kan nu via het kentekenregister. Voorheen moest de deurwaarder het voertuig waarnemen om hierop beslag te kunnen leggen.
De deurwaarder mag 2 keer per maand voor maximaal € 500 beslagleggen. De deurwaarder mag 3 maanden achter elkaar beslag leggen. De deurwaarder mag alle bijschrijvingen van 1 week in beslag nemen. De deurwaarder mag niet alleen uw saldo, maar ook uw kredietruimte in beslag nemen.
Eigenbeslag is een vorm van conservatoir beslag, gericht op het (uiteindelijk) kunnen innen van een vordering. In sommige gevallen is het leggen van eigenbeslag echter niet toegestaan. Door het leggen van conservatoir eigenbeslag kan een vordering niet, ook niet met een executoriale titel, worden uitgewonnen.
U kunt een spoedprocedure (kort geding) starten waarbij u de rechter vraagt het beslag op te laten heffen. U doet dit bij de voorzieningenrechter van de rechtbank waar het beslag is aangevraagd. Voor deze procedure is een advocaat verplicht.
Klassieke beslag
Van de inbeslagneming van een voorwerp wordt door de opsporingsambtenaar een kennisgeving van inbeslagneming opgemaakt. Indien mogelijk wordt aan degene bij wie het voorwerp in beslag is genomen een bewijs van ontvangst afgegeven.
Degene die de verdachte aanhoudt of staande houdt, kan de voor inbeslagneming vatbare voorwerpen, die de verdachte bij zich heeft, in beslag nemen. Wanneer het gaat om aanhouding bij een ontdekking op heterdaad kan dus ook iedere burger deze voorwerpen in beslag nemen.
De FIOD neemt goederen in beslag, maar het Openbaar Ministerie (OM) beslist wat ermee gebeurt. Goederen worden teruggegeven, verkocht, vernietigd of bewaard voor verder strafrechtelijk onderzoek. In dat laatste geval gaan de spullen naar de zogeheten Domeinen.
In geval van ontdekking op heterdaad van een strafbaar feit of in geval van verdenking van een misdrijf als omschreven in artikel 67, eerste lid, is de opsporingsambtenaar bevoegd de daarvoor vatbare voorwerpen in beslag te nemen en daartoe elke plaats te betreden.