Naar Nederlands recht geldt dat de algemene voorwaarden van de partij die er als eerst naar verwijst van toepassing zijn (“First shot theorie”). Belangrijk is dan dat u de algemene voorwaarden van de wederpartij meteen van de hand wijst.
De wederpartij van de gebruiker van de algemene voorwaarden moet de toepasselijkheid van de algemene voorwaarden (impliciet) hebben aanvaard. Voor toepasselijkheid is het voldoende dat de wederpartij weet dat er algemene voorwaarden zijn en er (impliciet) mee instemt dat deze op de overeenkomst van toepassing zijn.
Uw algemene voorwaarden zijn geldig als de inhoud juist is en als u de algemene voorwaarden op een correcte wijze gebruikt. Wanneer dit niet het geval is, loopt u het risico dat uw algemene voorwaarde niet geldig zijn.
De algemene voorwaarden die specifiek zijn opgenomen in de overeenkomst zullen dan veelal prevaleren boven de voorgedrukte algemene voorwaarden onderaan het contractsformulier.
Algemene voorwaarden zijn regels die gelden als u een product of dienst koopt. Bijvoorbeeld bij een aankoop in een winkel of webshop. Of bij een abonnement op een sportschool of een contract met een aannemer.
Meestal stuur je algemene voorwaarden daarom mee met de offerte. De offerte met de algemene voorwaarden zijn dan samen je aanbod. Geeft jouw klant of opdrachtgever akkoord op dat aanbod (de aanvaarding), dan is er al sprake van een overeenkomst.
Zijn algemene voorwaarden verplicht? U bent niet verplicht om algemene voorwaarden te gebruiken. Er zijn altijd wettelijke regels bij een koopovereenkomst voor u en uw klant waar u op kunt terugvallen. Sommige brancheorganisaties verplichten hun leden algemene voorwaarden te gebruiken.
In principe is iedereen bevoegd om algemene voorwaarden op te stellen. Wel moet je kennis van zaken hebben zodat de inhoud ervan voldoet aan de wettelijke verplichtingen. Daarom worden algemene voorwaarden meestal opgesteld door een jurist.
In contract verwijzen naar algemene voorwaarden
Het artikel “Algemene voorwaarden” staat vaak aan het einde van het contract. In dit artikel kan bijvoorbeeld het volgende worden opgenomen: “Op deze overeenkomst zijn de algemene voorwaarden van [bedrijfsnaam] van toepassing.
Veel wettelijke bepalingen zijn namelijk van regelend recht, dat betekent dat partijen ervan kunnen afwijken. In algemene voorwaarden kunt u dus steeds in uw voordeel van de wet afwijken!
Door algemene voorwaarden op te stellen bij een overeenkomst is het voor uw klant of gast duidelijk hoe het onder meer zit met garantie, annulering, aansprakelijkheid en betalen. U bent niet verplicht om algemene voorwaarden op te stellen.
van het Burgerlijk Wetboek (BW) de wettelijke regeling voor algemene voorwaarden. Artikel 6:232 BW bepaalt: “Een wederpartij is ook dan aan de algemene voorwaarden gebonden als bij het sluiten van de overeenkomst de gebruiker begreep of moest begrijpen dat zij de inhoud daarvan niet kende.”
Ja, verwijzen naar algemene voorwaarden op website is voldoende, mits aan de volgende voorwaarden is voldaan: Uw bedrijf is een dienstverrichter; De link naar de algemene voorwaarden verwijst direct naar de algemene voorwaarden op uw website.
In de algemene voorwaarden zijn de standaard regels opgenomen die u van toepassing verklaart op de overeenkomsten die u met uw wederpartijen aangaat. Leveringsvoorwaarden zijn algemene voorwaarden die specifiek gericht zijn op de verkoop en levering van fysieke producten.
Grijze lijst – Zwarte lijst
De grijze lijst bevat bedingen die onredelijk bezwarend worden vermoed te zijn, de zwarte lijst bevat bedingen die onredelijk bezwarend zijn. Het verschil zit hem in de mogelijkheid om tegenbewijs te leveren. Dat is bij de grijze lijst nog mogelijk, maar bij de zwarte lijst niet.
Gebruiksvoorwaarden of gebruikersvoorwaarden, ook servicevoorwaarden, terms of service (TOS) of terms of use (ToU) genoemd, zijn eenzijdig door een dienstenaanbieder opgestelde algemene regels die automatisch gelden bij gebruik van de diensten en websites.
Het is belangrijk om jouw algemene voorwaarden op tijd kenbaar te maken. Het is zelfs wettelijk verplicht dat je klant of opdrachtgever jouw voorwaarden heeft in kunnen zien voordat hij akkoord gaat of een aankoop doet. Daarom stuur je deze bij voorkeur meteen met de offerte mee wanneer je deze verstuurt.
Algemene voorwaarden zijn niet verplicht. Echter, wanneer je als ondernemer geen algemene voorwaarden hanteert ben je niet goed beschermd tegen conflicten. In bepaalde omstandigheden kan een conflict je veel geld kosten, terwijl dit gemakkelijk voorkomen had kunnen worden met algemene voorwaarden.
Een disclaimer ligt in het verlengde van algemene voorwaarden, waarin o.a. beperkingen van aansprakelijkheid kunnen worden opgenomen. Bij algemene voorwaarden is echter sprake van een overeenkomst, terwijl een disclaimer een eenzijdige verklaring is door u als ondernemer.