Dus geen garnaal, paling, meervallen en schelpdieren, kreeft, rog, steur, zeewolf et cetera. Diverse vogelsoorten zijn onrein, zoals roofvogels, gieren, raven, pelikanen, meeuwen, ooievaars, reigers, trappen, struisvogels, aalscholvers en hoppen evenals vleermuizen die in dit verband tot de vogels worden gerekend.
Aas en insecten met vleugels zijn verboden en niet alle vogels mogen gegeten worden. Dieren die wel gegeten worden: rund, schaap, geit en hert. Dieren die niet gegeten worden: kameel, varken, haas, paling, garnaal en kreeft. Koosjere dieren worden op rituele wijze geslacht om aan de kasjroet te voldoen.
Als laatste groep zijn er de vogels. Vogels mogen volgens de joodse spijs wetten alleen gegeten worden als ze granen of planten eten, als ze vegetarisch zijn dus. Roofvogels zijn niet Kosjer. Ook weekdieren en insecten woorden ook als niet kosjer beschouwd.
Roofvogels en aaseters zijn niet koosjer. Evenals struisvogels. Alleen vissen met vinnen en schubben zijn koosjer. Garnalen, kreeft, paling, schaal- en schelpdieren zijn niet koosjer.
Voorbeelden van toegestaan gevogelte: kip, eend, gans, kalkoen, fazant, kwartels en duiven. Vissen zijn kosher als ze vinnen en schubben hebben. Aan hun slacht worden geen specifieke eisen gesteld.
Kip, kalkoen en gans zijn allemaal koosjere soorten; er zijn verschillende tradities met betrekking tot de Kashrus van andere vogels, zoals eend, kwartel, fazant, duif en duiven. Roofvogels zijn over het algemeen niet koosjer. Kosjere vogelsoorten zijn gebaseerd op Mesorah of Traditie van eerdere generaties.
Paardenvlees is niet koosjer. Vermoedelijk voert het terug op de lange voorgeschiedenis van de Joodse gemeenschap in de veehandel.
Of de rode Smartie. In de kleurstof zit een afgeleide van de luis van een wilgenboom en joden mogen geen insecten eten.
Koosjer is voedsel dat afkomstig is van planten of geoorloofde dieren en bereid is volgens de regels van de Joodse religie: Vis met zichtbare schubben en vinnen is koosjer. Vlees (o.a. runderen, schapen) en gevogelte (o.a. kip, eend, gans, kalkoen) uit ritueel geslachte dieren is koosjer.
Moslims staan over het algemeen toe dat koosjere producten worden geconsumeerd , maar niet al het halal voedsel kan door Joodse gemeenschappen worden geconsumeerd . Waarom? Omdat de koosjere richtlijnen bijvoorbeeld de combinatie van verschillende soorten voedsel (zoals vlees en zuivel) verbieden .
Joden eten bij voorkeur witte eieren. Voordat eieren worden gebruikt, dienen de eieren echter gecontroleerd te worden op bloedsporen. De eieren worden gecontroleerd door ze te breken en het eiwit en eidooier in een doorzichtig glas te doen.
Sommige vogels mogen niet gegeten worden . Hieronder vallen de adelaar, uil, zwaan, pelikaan, gier en ooievaar - en ook hun broedsel en legsel eieren. Alleen vogels die traditioneel als koosjer worden beschouwd, zoals de gans, eend, kip en kalkoen, mogen gegeten worden.
Heel kort gezegd eten Joden geen varkensvlees en is er een aparte keuken voor gerechten met zuivel en gerechten met vlees. Streng gelovige Joodse gezinnen hebben dan zelfs apart bestek en 2 vaatwassers. De gerechten die men overnam uit de gebieden waar men woonde werden zo aangepast dat ze voldeden aan de spijswetten.
Kreeft, garnalen, inktvis, haai, of mosselen zijn niet kosjer. Toch is het niet altijd duidelijk wat men onder schubben verstaat. Paling bijvoorbeeld heeft wel kleine schubben, maar die zitten onder een slijmlaag. Omdat het dier verder weinig op een vis lijkt, keuren rabbijnen paling toch af.
Orthodoxe Joden drinken uitsluitend kosjere wijn. De wijn moet Kasjroet (“competent”) zijn. De achtergrond hiervan staat in de Thora. Als voedsel in overeenstemming is met de regels van kasjroet, dan noemt men het kosjer.
Met name met betrekking tot pluimvee zijn de traditionele tamme vogels, d.w.z. kip, kalkoen, duif, eend en gans, koosjer. Vogels in de rattrie-categorie (struisvogel, emoe en nandoe) zijn absoluut niet koosjer, aangezien de struisvogel specifiek in de Bijbel wordt genoemd (REF).
Dieren met gespleten hoeven, zoals varkens, zijn niet koosjer, kip is dat wel. Dieren met gespleten hoeven die herkauwen, zoals koeien en schapen, zijn wél koosjer. Vissen met schubben, zoals zalm en makreel, zijn koosjer, maar schaal- en schelpdieren, zoals garnalen en kreeft, niet.
Op het etiket van koosjere wijn staat de vermelding. Kaas mag alleen gegeten worden, net als wijn en brood, als het door een jood is gemaakt.
Eend. Net als kip worden eenden als koosjer beschouwd, maar je moet ze slachten volgens de Kasjroet-regels . Fazant. Joden in verschillende Europese gemeenschappen stonden erom bekend fazant te eten, daarom werd de vogel als koosjer beschouwd.
Israëlische joden nemen bijvoorbeeld shakshouka als ontbijt. Dat is een eenpansgerecht met eieren en een pittige tomatensaus. In New York gaan joden als snel voor bagels, in Oost-Europa voor gepekelde haring en in Egypte voor bonen met eieren. Kazen en labneh (yoghurt) worden ook vaak gekozen als ontbijt.
Veel Joden houden zich gedeeltelijk aan de kasjroet, door zich te onthouden van varkensvlees of schelpdieren of door geen melk te drinken bij vleesgerechten. Sommigen houden het koosjer thuis, maar eten in niet-koosjere restaurants.
In de toekomst kunnen orthodoxe joden en moslims met een schoon geweten roodkleurige M&M's eten. De fabrikant maakt het snoepgoed in Europa koosjer en halal. Rode M&M's zijn nu nog verboden voor orthodoxe joden en sommige moslims, omdat ze gekleurd worden met fijngestampte schildluizen.
Moslims en joden eten doorgaans alleen respectievelijk halal en koosjer vlees. In beide religies geldt dat dieren op rituele wijze geslacht moeten worden. Bij koosjer vlees mogen de dieren niet verdoofd worden voor de slacht. Bij halal vlees mogen dieren alleen reversibel (omkeerbaar) verdoofd worden.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en ja. heel soms ook een klein beetje paardenvlees. Het hoofdbestanddeel van de snack is separatorvlees. Dat zijn kleine restjes vlees die aan het karkas blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
Uit het water mogen alleen dieren gegeten worden met vinnen en schubben, dus geen schaaldieren of paling. Bloed mogen joden niet binnen krijgen. En vlees en melkproducten mogen niet samen in een maaltijd zitten. Ook het keukengerei voor deze verschillende soorten eten moet strikt gescheiden blijven.