'In mei leggen alle vogels een ei, behalve de koekoek en de griet, want die leggen in de meimaand niet', aldus een oud-Hollands gezegde.
Iedere vogel legt in mei een ei, behalve de kievit en de griet, die leggen in de meimaand niet. De kievit legt inderdaad al veel eerder eieren, maar de griet dan? De griet is een andere naam voor kwartelkoning en deze soort komt pas eind mei naar Nederland terug om hier te broeden, dus die legt ook geen ei in mei.
De koekoek, grauwe vliegenvanger en wielewaal komen eind april terug en starten begin mei met broeden. De bosuil en andere roofvogels zijn niet afhankelijk van de insecten die in de lente te vinden zijn, zij leggen hun eieren dus vaak al in februari.
De meeste vogels broeden tussen maart en juli, dit noemen we het broedseizoen. Er zijn een aantal uitzonderingen zoals de bosuil die al in februari begint of de meerkoet die rustig tot augustus door gaat. De meeste vogels maken elk jaar een nieuw nest om hun kroost in groot te brengen.
Er zijn geen vogels die geen eieren leggen. Wanneer een dier dat op een vogel lijkt en geen ei legt dan gaat het om een zoogdier. Voorbeelden hiervan zijn huidvliegers, vleermuizen en vliegende eekhoorns.
Verschillende vogelsoorten, zoals de spreeuw of de ekster, leggen blauwe eieren. Blauwe eieren absorberen minder warmte dan bruine eieren. Hiermee zorgt de blauwe kleur ervoor dat eieren niet oververhit raken.
Re: parkiet legd geen ei
Vogels zijn namelijk erg gevoelig voor het aantal lichturen. Alleen wanneer er genoeg lichturen per dag zijn, gaan ze eieren leggen. De luchtvochtigheid kan ook nog een rol spelen. Ik zou niet meerdere koppels in een ruimte laten broeden.
Deze maand worden de nachtzwaluw en houtsnip verwacht, op een stille avond zijn ze goed te zien en te horen in De Dennen. In mei komen de kolonies grote sterns weer op sterkte aan de Waddenkant. Ze broeden zowel in het Wagejot als in Utopia en laten ze zich daar heel goed bekijken. Ook de kemphaan duikt weer op.
Als het voorjaar warmer is, zullen er veel vroeger op het jaar insecten zijn. Insectenetende vogels, zoals de pimpelmees moeten ervoor zorgen dat hun jongen opgroeien wanneer het meest voedsel beschikbaar is. In een warmer voorjaar gaan ze daarom eerder eieren leggen.
Broeden. De houtduif kan eigenlijk het hele jaar tot broeden komen, voornamelijk in het voorjaar en de zomer. Kan drie legsels per jaar hebben met meestal 2 eieren. De late legsels zijn in de regel succesvoller doordat de nestpredatiedruk dan minder is.
De groenpootruiter, zwarte ruiter, grutto's, kluten en witgatjes komen weer deze kant op en worden weer steeds frequenter gezien. De bruine kiekendief komt weer terug, de lepelaar is onderweg en half maart kunnen we de eerste blauwborsten ook weer terugvinden. Ook de kleine mantelmeeuw komt weer terug om te broeden.
De koekoek is een broedparasiet; het vrouwtje legt haar eieren in nesten van andere vogelsoorten en laat de jongen door die andere soort uitbroeden en verzorgen.
Koekoeken leggen hun eieren in de nesten van zogeheten waardvogels, gedrag dat overigens ook bij andere soortgroepen zoals zoogdieren en insecten wordt aangetroffen. Een vrouwtjeskoekoek specialiseert zich op een bepaalde vogelsoort of -familie. Zo zijn er 'heggenmus-koekoeken' en 'karekiet-koekoeken'.
De kwartelkoning was vroeger algemeen en stond bij boeren en buitenlui bekend onder volksnamen als spriet, grasknarser, peersneers, schriek en taepert. Inmiddels is het een zeldzame Nederlandse broedvogel van akkers en hooilanden in uiterwaarden en beekdalen.
Broedtijd van merels
De ouders vlechten een keurig nestje van takjes in elkaar en werken het af met modder en gras. Een legsel bevat meestal vier of vijf eitjes. De lichte, groenblauwe tint hiervan is kenmerkend, net als de bruine stippeltjes. De broedtijd is kort: na twee weken kruipen de kuikens al uit het ei.
De koolmees is als boomvogel een holenbroeder, die zijn nest in een boomholte of een namaakholte (nestkast) maakt. Tussen begin april en begin mei legt het vrouwtje 4-12 eieren (gemiddeld 8-9). Ze moet ongeveer twee weken broeden voor de eieren uitkomen.
Antwoord. Kippen zijn door de mens geselecteerd en gekweekt om zoveel mogelijk eieren te leggen (om die dan zelf op te eten!). Daarom leggen de meeste legkippen bijna het hele jaar door één ei per dag. Andere vogels leggen enkel eieren in hun broedseizoen (dus als ze paren, eieren leggen en kinderen grootbrengen).
De Leghorn is de kip die zo ongeveer de meeste eieren per jaar legt. Een volgroeide Leghorn kan bijna iedere dag een ei leggen.
Eieren leggen en bevruchting
Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren. Een kip legt ook eieren als er geen haan in de buurt is of als een dooier onbevrucht is.
De oeverzwaluw, boerenzwaluw, blauwborst, grutto, tjiftjaf, zomertaling, zwartkop, kleine plevier en zwartkopmeeuw zijn de eerste trekvogels die terugkeren. Maak kennis met onze lentevogels.
Vinken hebben een korte, kegelvormige snavel. Het mannetje heeft in broedkleed een blauwgrijs petje, een oranjerode borst en wangen. De staartveren zijn zwart, behalve de (witte) buitenste staartpennen. Het vrouwtje is minder opvallend en wordt nog wel eens aangezien voor een vrouwtje huismus.
Wat eet de koperwiek? De koperwiek voedt zich in de broedgebieden met een brede waaier aan ongewervelden (regenwormen, slakken). In het najaar en de winter wordt overgeschakeld op bessen (meidoorn, lijsterbes, vlier, klimop, hulst, braam) en fruit (appel, peer).
Na ongeveer 3 tot 4 maanden krijgen ze hun uiteindelijke kleur. Het vrouwtje mag niet meer dan 2 legsels per jaar hebben. Bij sommige parkieten worden de snavel en nagels te lang deze moeten dan geknipt worden.
Re: Grasparkieten gooien eitjes uit het blok
Vaak zit er 1 vogel in een groep die dit veroorzaakt. Meestal zijn het niet de ouders zelf die hun eitjes bevrucht of niet uit hun nest gooien. Het grootste probleem is vaak bij grasparkieten als er te veel poppen in een groep zitten (en niet te veel mannen).
Geschikte rauwe groenten en kruiden zijn bijvoorbeeld basilicum, munt, witlof, erwten, aubergine, courgette en paprika. Geef nooit avocado, koolsoorten, aardappels, rabarber of groene bonen. Parkieten lusten graag een stuk appel, aardbei of banaan.