Bekende "bidders" zijn soorten uit de families valken, sperwers (niet alle soorten), sternen en kerkuilen.
Bidden is een jaagtechniek
Bijna alle roofvogels kunnen tot op zeker niveau bidden, maar sommige zijn er wel aanzienlijk beter in, zoals kerkuilen bijvoorbeeld. Maar ook sterns zoals de visdief en de Noordse stern kunnen dit. Zelfs onze snelle, blauwe ijsvogel kan stil hangen om naar prooi te zoeken onderwater.
Torenvalken 'bidden' vaak langs de kant van de weg. Bidden is eigenlijk vliegend stilstaan in de lucht, zoals te zien in de foto boven dit artikel. Hij slaat snel met zijn vleugels, maar hangt op één plek en houdt zijn kop stil. Zo ziet hij alles op de grond, zelfs een onvoorzichtige muis, die hij meteen grijpt.
De torenvalk kan naast bidden ook stoten
Het bidden van roofvogels is dus een manier om aan eten te komen. Maar ze kunnen ook hun prooi stoten.
Van roofvogels is bekend dat zij in de lucht kunnen stil hangen. Men noemt dat bidden.
Bidden is het op dezelfde plaats in de lucht blijven hangen door snellere vleugelslagen te maken. Alleen vleesetende vogels zoals roofvogels of uilen bidden, kolibries bijvoorbeeld niet. De vogel slaat met de vleugels even hard tegen een zwakke wind in als de wind waait.
Dit zijn bijvoorbeeld kraanvogels, ganzen, zwanen en lepelaars. Door in formatie te vliegen, profiteren ze van de luwten die ontstaan achter hun voorganger. Thermiek-vliegers zijn vogels die opstijgende warmte gebruiken om op te zweven. Ze hebben vaak brede, grote vleugels.
Kenmerkende roodbruine rug in alle kleden. Man met grijze kop en grijze staart met zwarte eindband, vrouw met geheel roodbruine bovenzijde, inclusief sterk gebandeerde staart. Ondiepe, rustige vlucht, bidt veel. In silhouet is de lange staart kenmerkend, de vleugelpunten zijn minder spits dan bij andere valken.
In hun vliegbeeld vallen deze op door hun smallere vorm, meestal toegevouwen staart in vlucht en spitse en geknikte vleugels. Vertegenwoordiger zijn torenvalk, boomvalk, smelleken en slechtvalk.
Grauwe kiekendief
De buizerd is een middelgrote roofvogel. Hij heeft een bruinig verenkleed, maar bestaat in verschillende kleurvariëteiten. Zo zorgt hij voor verwarring. De grauwe kiekendief is een zeldzame broedvogel in België.
Slechtvalken zijn de snelste vogels ter wereld. Horizontaal vliegen ze met een snelheid van wel 150 km/u en in duikvlucht schakelen ze nog ettelijke versnellingen hoger. Het record staat op niet minder dan 389 km/u, nét 20 km/h sneller dan de hoogste snelheid die ooit in een Formule 1-bolide gehaald werd.
Volgens hem zijn vogels vernuftige beestjes, die genoeg trucs in huis hebben om harde windvlagen en slagregen te overleven. Omdat ze klein zijn, kunnen ze makkelijk ergens schuilen. Dat doen ze dan ook. Bijvoorbeeld in heggen of aan de windstille kant van een boom.
Jaagt op kenmerkende kiekendiefmanier: laag zwevend en rustig flappend, schommelend, regelmatig biddend en draaiend, waarna hij zich op een prooi stort. Leeft van kleine zoogdieren, jonge vogels, eieren, kikkers, aas.
Leefgebied. Kolibries leven op veel verschillende plaatsen. Er zijn er die op open plaatsen leven, gebieden met veel zon en in de woestijn, maar ook die in het koude hooggebergte leven, of in het tropisch regenwoud of andere vochtige streken. Ze komen voor over het hele continent, van Alaska tot in Vuurland.
Afhankelijk van de soort maximaal 13-37 jaar.
Sam denkt dat de rondcirkelende vogels buizerds waren. Die durven ook weleens kippen mee te nemen. Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen gelooft echter niet dat een buizerd een hondje kan optillen en laten vallen op zo'n manier dat het zijn nek breekt. Buizerds vallen normaal geen hondjes aan.
Wilde konijnen kennen immers vele vijanden. Ze zijn een ideale prooi voor wilde vogels zoals uilen, haviken, adelaars en valken, wilde honden, katten en zelfs grondeekhoorns.
Slimme slechtvalk
Kleine vogels vliegen dus 's nachts voor de veiligheid, maar hoe veilig zijn ze nog? Een van de roofvogels, de slechtvalk, is erachter gekomen dat kleine vogels 's nachts veel doortrekken, zegt bioloog en vogelspotter Hoogenstein. "Daar zijn we ook met behulp van de luchtmacht achtergekomen.
Natuurlijke vijanden
De torenvalk heeft in ons land enkele natuurlijke predatoren, nl.: hermelijn, de wezel en grotere roofvogels.
Wereldwijd komen er 65 soorten valken voor. In Nederland kennen we 4 soorten; de torenvalk, de boomvalk, de slechtvalk en het smelleken. De roodpootvalk is af en toe in de trektijd te zien.
Door rondjes te cirkelen in de kolom warme lucht winnen de vogels hoogte. Eenmaal hoog genoeg, glijden ze af naar een volgende thermiek om weer vervolgens weer langzaam omhoog te cirkelen. Het is een zeer energiezuinige manier van vliegen waar grote vogels, zoals gieren, arenden en ooievaars gebruik van maken.
Zo'n grote zwerm vogels in de lucht valt op, ook bij soortgenoten. Daardoor weten ze elkaar te vinden en kunnen ze in een grote groep overnachten. Dat is veiliger voor de dieren. 'Het zou zelfs kunnen dat de dieren de voorstelling geven om roofdieren in de buurt af te schrikken', oppert radioverslaggever Laurens.
Een van de meest spectaculaire natuurverschijnselen in het najaar zijn spreeuwenwolken. De vogels overnachten in grote groepen en voordat ze hun slaapplaatsen bezetten, dansen ze in steeds grotere groepen door de lucht. Ga ook eens kijken naar zo'n indrukwekkende vliegshow.