Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.
Ze zijn de frustratie voor menig beginnend vogelaar: piepers! Het zijn kleine, bruine, onopvallende en vliegensvlugge vogels. Sommige soorten lijken ergerlijk veel op elkaar. De twee meest algemene in Nederland zijn graspieper en boompieper.
Maak een opname van een vogelgeluid in 'Warblr' en de app geeft je het antwoord. Zoals Shazam met liedjes doet. Je krijgt snel de vogel op je scherm te zien, inclusief afbeeldingen én een uitgebreide beschrijving. Zo weet je meteen alles over het vogeltje dat jij net zo mooi hebt horen zingen.
Hij ontdekte onder meer dat de overtrekkende roerdomp 's nachts totaal anders klinkt dat een roerdomp overdag. In Vroege Vogels laat Joost van Bruggen een heel palet aan geluiden van zijn 'nachtvogels' horen. Van overtrekkende koperwieken tot de woudaap en de dodaars.
Geluid. Man een laag sonoor "hoe", vrouw vibrerend "weeeh" bij het nest te horen. Bedelroep jongen hoog "kie-jèè".
Geluid. Man roept in broedtijd een laag en ritmisch "boe-boe-boe-boe-boe-boe-boe". Wordt zelden gehoord.
Heel bijzonder was het geluid van baltsende auerhanen uit Noorwegen. Het zijn bijna kalkoengrote vogels die bijeenkomen op een “lek” (baltsplaats) en zo stijf staan van hormonen dat ze zelfs mensen kunnen aanvallen. In Engeland waren Cetti's zangers en hoempende roerdompen te horen.
Zo zijn zanglijsters, merels en roodborstjes al langer van de partij. Deze vogels fluiten het meest fanatiek. “Wanneer je 's nachts een vogel hoort fluiten, is het negen van de tien keer een van deze drie”, zegt Marc.
Geluid. Kenmerkend getsjilp, in veel variaties. Diverse minder bekende, maar toch kenmerkende roepen.
Liervogels staan vooral bekend door hun buitengewone vermogen om natuurlijke en kunstmatige geluiden uit hun omgeving te imiteren. De roep van de liervogel is een rijke mengeling van zijn eigen lied en een willekeurig aantal geluiden dat het dier ooit eens heeft gehoord.
Wil je een vogelgeluiden app die aan de hand van opnames de vogel kan herkennen? Dan adviseren wij de app Tjilp. De app kost €4,49 maar dan heb je wel toegang tot een grote database van vogels uit Europa. Daarnaast kan de app aan de hand van geluidsopnames de vogel herkennen.
Over het algemeen maakt een steenmarter geen geluid. Wanneer een marter angstig is of opgewonden, maakt hij grommende of schreeuwende en fluitende geluiden. Wanneer er onderling confrontaties zijn, zoals in bovenstaande filmpje, gaat de steenmarter krijsen als een kat of grote vogel (papegaai).
Het is het geluid van tevredenheid. Het geluid werkt als een non-stop bevestiging dat alles in orde is en zorgt ervoor dat een vogel deel uitmaakt van zijn vlucht.
De ransuil heeft relatief veel variatie in zijn roep en zang, voor een uil. Het mannetje roept om de paar seconden kort 'oehoe'. Het lijkt een beetje op het geluid dat je krijgt als je over een lege fles blaast. Het vrouwtje maakt een hoger, fluitend geluid.
Karakteristiek ratelend geluid dat van ver te horen is. Vrijwel alleen in het donker (of diepe schemer) en in de broedtijd te horen: "Tjurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.... urrrrrrrrrrrrrr" Slaat ook met vleugels tegen elkaar tijdens de balts. Als de man een vrouwtje ziet, vertraagt de ratel.
Misschien is het u ook opgevallen: de eerste vogels zijn begonnen met zingen. 's Ochtends vroeg is de merel de eerste uitbundige zanger, maar ook roodborst, winterkoning en heggenmus zijn al te horen. Zodra de dagen lengen en de lente in aantocht is beginnen de zangvogels van zich te laten horen.
Dwergooruilen zijn nachtdieren die overdag bijna nooit gezien worden. Tussen zonsondergang en zonsopgang laten ze met tussenpozen van 3½ seconden een monotoon 'tju' horen. Omdat ze steeds met hun kop draaien is moeilijk vast te stellen waar het geluid vandaan komt.
Het klokvogelliedje bestaat uit twee tonen en klinkt als een toeter. Mannetjes van zowel schreeuwpiha als witte klokvogel steken geen tijd in het grootbrengen van hun jongen; het broeden en voeden komt helemaal voor rekening van vrouwtjes. Mannetjes zijn vrij en proberen met zo veel mogelijk vrouwtjes te paren.
Geluid. Zang met kanarieachtige trillers en een nasaal "tsjwèèè…".
Geluid. Zang helder dalend riedeltje van zoete, melancholieke klanken. Meest gebruikte roep lijkt op tjiftjaf maar is lager, langgerekter en meer tweelettergrepig. Lijkt erg op roep van gekraagde roodstaart.
Bosuilen leven, hoe kan het ook anders, vooral in het bos, maar ook in andere landschappen waar veel bomen staan, zoals parken, tuinen en kerkhoven. Voorwaarde is wel dat er holle bomen zijn of grote nestkasten waar ze in kunnen broeden.
In Nederland kun je zes verschillende soorten uilen vinden. Namelijk de Bosuil, de Ransuil, de Velduil, de Kerkuil, de Steenuil en de Oehoe.
Je vindt de meeste uilen in Nederland in bosrijke gebieden, al kun je ze soms ook tegenkomen in speeltuinen en bevolkte gebieden. Wil je een uil in het wild tegenkomen? Dan moet je vroeg uit de veren, want de uil is het meest actief in de nacht.