De belangrijkste bron van natrium in de voeding is keukenzout. Naar schatting voegen we zo'n 20% van de hoeveelheid zout die we binnenkrijgen zelf toe aan ons eten. Ongeveer 80% komt uit keukenzout dat fabrikanten toevoegen aan producten, zoals aan brood en kant-en-klaarmaaltijden.
De belangrijkste bron van natrium blijft keukenzout. 20% van zout voegen we zelf aan voeding toe en 80% zit in bewerkt voedsel. Natrium krijg je binnen door voedingsmiddelen als kaas, vleesproducten en brood. Je kunt je nu wel voorstellen waarom de kans op een overschot veel groter is dan die op een tekort.
Natrium komt van nature nauwelijks in voedingsmiddelen voor, maar het wordt wél heel vaak in de vorm van keukenzout toegevoegd aan voedingsmiddelen om de smaak of structuur te verbeteren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij brood, soepen, sauzen en koekjes.
Voedingsmiddelen met zichtbare zoutkristallen: Voorbeelden hiervan zijn gezouten noten, chips, tortillachips, gezouten popcorn, crackers en pretzels . Bewerkte en ingeblikte voedingsmiddelen: Groenten in blik, soep in blik, bonen in blik, stoofschotels, chili, tomaten-/spaghetti-/pizzasaus en gebakken en gebakken bonen bevatten allemaal toegevoegd natrium.
Natrium tekort aanvullen
ORS is een zoutoplossing die natrium en andere elektrolyten bevat. Het drinken van ORS kan je snel helpen om je natriumspiegel te verhogen.
Lichte hyponatriëmie zonder uitdroging kan worden behandeld door een vochtbeperking voor te schrijven of medicijnen aan te passen. Bij een ernstige hyponatriëmie moet de patiënt worden opgenomen in het ziekenhuis. Via een infuus wordt dan natrium en vocht toegediend.
Hyponatriëmie is een elektrolytstoornis die veel voorkomt bij ouderen. De stoornis kan lang symptoomloos verlopen, maar heeft uiteindelijk ernstige gevolgen. De belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van hyponatriëmie is het gebruik van een thiazidediureticum.
Zo blijven de hoeveelheden natrium en water in uw lichaam constant. Als de nieren minder goed werken, blijft er te veel natrium in het lichaam achter, waardoor het lichaam meer vocht vasthoudt. De gevolgen kunnen zijn: dorst, oedeem en hoge bloeddruk.
Voor bloed ligt de normale natriumwaarde tussen 135 en 145 mmol/l. De hoeveelheid natrium in urine kan sterk uiteenlopen. Vaak wordt het als normaal beschouwd wanneer iemand per 24 uur 130 tot 200 mmol natrium in de urine uitplast.
Natrium is een onderdeel van keukenzout. De scheikundige naam voor keukenzout is natriumchloride (NaCl). 1 gram natriumchloride bevat 400 mg natrium. Als u het advies krijgt minder zout te gebruiken, betekent dat eigenlijk dat uw voeding minder natrium moet bevatten.
Goed voor je urinewegen
Bleekselderij zou net zo gezond zijn voor je urinewegen. De groente stimuleert de productie van urine en gaat een teveel van urinezuur tegen. Zo draagt bleekselderij bij aan een gezonde blaas en nieren.
Een absoluut zouttekort is te diagnosticeren door de hoe- veelheid natrium en de osmolariteit in een portie urine te bepalen. Op geleide hiervan kan NaCl gesuppleerd worden. De concentratie Na in het serum is geen geschikte maat voor absoluut zouttekort door darmfalen.
Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van ongeveer 35 gram. Het verschilt erg per broodsoort. Volgens het Warenwetbesluit Meel en brood mag er maximaal 1,8 procent (bakkers)zout berekend op de hoeveelheid droge stof in brood zitten.
Gezond zout eten
Als je toch wat zout toevoegt, kies dan voor goed zout met veel mineralen en sporenelementen, zoals Keltisch zeezout of Himalayazout.
De belangrijkste bron van natrium in de voeding is keukenzout. Naar schatting voegen we zo'n 20% van de hoeveelheid zout die we binnenkrijgen zelf toe aan ons eten. Ongeveer 80% komt uit keukenzout dat fabrikanten toevoegen aan producten, zoals aan brood en kant-en-klaarmaaltijden.
Let er dan wel op dat je geen té grote hoeveelheden water drinkt. Wissel af met dranken waaraan zogenaamde elektrolyten of zouten toegevoegd zijn (ORS vloeistof, sportdranken). Contacteer je arts als je klachten hebt die je niet kunt duiden. Wees matig met alcohol.
Je moet vaak plassen
Ook het eten van te veel zout kan dat effect hebben. Wanneer je natriumrijk eten verslindt, draaien je nieren overuren om het overschot aan zout te verwerken. Hierdoor moet je uiteindelijk meer dan normaal plassen.
- Vruchtensappen zijn vooral geschikt omdat ze bestanddelen als kalium en citraat bevatten, die een remmende werking hebben op kristalvorming in de nier. Drink daarom 1-2 glazen sap van citrusfruit, zoals sinaasappelsap, per dag.
Kalium heeft een gunstig effect op de bloeddruk, omdat het het bloeddrukverhogende effect van natrium tegenwerkt. Daarnaast spelen natrium en kalium een rol in de geleiding van zenuwprikkels en het samentrekken van spieren. Kalium zit bijvoorbeeld in zuivel, vlees, groente en fruit.
Te weinig zout (minder dan 6 gram per dag) is volgens een nieuwe studie ook niet goed voor het hart. Of je nu een normale bloeddruk hebt of een verhoogde bloeddruk, te weinig zout zou het risico op hart- en vaatziekten verhogen. De meeste Belgen eten meer dan 6 gram zout per dag.
In bijna alle voedingsmiddelen zit van nature een beetje natrium. Keukenzout bestaat uit natrium (en chloor). Keukenzout zit in nagenoeg alle industrieel bereide producten, variërend van soep tot saus en van chips tot koekjes. Ook brood en vleeswaren bevatten keukenzout en dus natrium.
Een mild tekort aan kalium geeft weinig klachten. Bij een meer ernstig tekort kan je last hebben van vermoeidheid, spierzwakte, obstipatie, vaak plassen of verlies van eetlust. Ernstig kaliumtekort kan tot hartritmestoornissen leiden.
De natrium concentratie mag maximaal 10 mmol/L stijgen in 24 uur en maximaal 18 mmol/L in 48 uur.