Oleander staat graag in een ruime pot. Die kan gevuld worden met gewone potgrond, liefst met wat klei of leem, wat scherp zand en als basisbemesting wat oude stalmest of beendermeel.
Oleanders bemesten: regelmaat bevordert de bloei
Als u wilt dat uw oleander krachtig bloeit, moet u hem tijdens de hoofdgroeifase tussen het voorjaar en september regelmatig bijmesten, bij voorkeur 1 à 2 keer per week organische mest of gewone bloemenmest. Dan staat niets de bloei in de weg.
De oleander planten
Begin met een gat te graven dat ongeveer twee keer zo breed is als de kluit van de oleander. Voeg wat compost of organische meststof toe aan het gat en meng dit goed door de grond. Plaats de oleander in het gat en vul het gat op met de grond. Druk de grond goed aan rondom de plant.
VOEDINGSTEKORT : als je oleander te weinig voeding krijgt, zullen de bladeren geel kleuren. De plant heeft voornamelijk stikstof nodig, maar ook ijzer en magnesium voor diepgroene bladeren.
In huis zullen de bloemknoppen al snel afvallen en de plant zal ziek worden vanwege te droge lucht en te weinig licht. Vanaf begin mei zet men de plant op de meest zonnige plek in de tuin of op het terras.In warme zomers zal de plant dan uitstekend bloeien.
De Oleander staat heel graag in de volle zon. Bij een aangename temperatuur wordt u beloond, want dan bloeit hij het rijkelijkst. Als u hem in de winter laat overwinteren op een beschutte plek zet de plant dan aan het raam, vol in het licht. Daar houdt hij van.
Als je oleander niet in bloei komt dan kan het in de zomer te koud zijn geweest. De bloemknoppen hebben dan niet goed kunnen rijpen. In een warme zomer bloeien de oleanders het mooist. Zitten er wel veel bloemknoppen aan te takken, maar gaan ze niet open?
Als je oleander uitgebloeid is, kun je de verwelkte bloemtrossen met je vingers voorzichtig weghalen. Er gaan vanzelf weer nieuwe bloemknoppen open tot ver in september.
Over Deze Plant
De boom kan tot wel 2 meter hoog worden en heeft een opvallende bloem die in de zomer bloeit. De Oleander is gemakkelijk te verzorgen en kan goed tegen droogte en hitte.
Zorg er alleen voor dat je je oleander niet te veel terugsnoeit, anders bloeit hij volgend jaar misschien niet. Knip oude takken boven een bladpaar altijd af, zodat de oleander daar weer kan uitlopen. Zieke of volledig dode takken kun je direct aan de basis afsnijden.
Omdat de Oleander zo graag in de zon staat heeft zij ook vaak water nodig. Vooral in de warme zomermaanden is het nodig om deze dorstige plant dagelijks water te geven. Geef bij voorkeur lauw water.
Snoei de oleander dan eind februari/begin maart. Bedenk welke vorm je de plant wilt geven en snoei vervolgens de te lange takken weg. LET OP: de sappen van de plant zijn giftig. Draag tijdens het snoeien van de oleander dus handschoenen en ontsmet het gereedschap dat je gebruikt hebt achteraf goed.
Het snoeien van een Oleander is nodig als de plant uit de overwintering komt en de sapstroom weer op gang komt. Het advies is om de Oleander zo weinig mogelijk te snoeien, zodat je ook geen bloemknoppen wegknipt.
Organische mest, zoals koemest, champignonmest en compost, stimuleert het bodemleven en bevat zeer veel verschillende voedingsstoffen die bovendien langzaam vrijkomen.
Organische meststoffen zijn gemaakt van dierlijke of plantaardige grondstoffen. Denk hierbij aan plantenresten, compost en koemest. Deze materialen zijn één tot anderhalf jaar gedroogd en geconcentreerd voordat het tot meststof is verwerkt.
De gekweekte oleander kan wel een paar graden vorst verdragen. Met onze huidige zachte winters kun je daarom overwegen om deze plant in de volle grond op een beschutte zonnige plek te zetten. Bij een echte vorstperiode, bescherm je dan de struik met speciaal vliesdoek van GroenRijk.
Deze wintergroene exotische plant kan een heel klein beetje vorst hebben, overwinter de struik echter bij voorkeur in een lichte vorstvrije ruimte (niet warmer dan 10 ˚C). Geef in zijn winterstalling weinig water, de oleander is in rust, maar laat de kluit niet uitdrogen.
Als de peulen er verdord 'vaal bruin' uitzien moogt ge ze oogsten, zaaien in het voorjaar.Als je echt wil vermeerderen kan je beter stekken, dat gaat sneller; Groetjes Fons.
Spuit de kamerplanten met bladluis in met een mengsel van half water en half spiritus. De bladluizen zullen hierdoor snel verdwijnen. De meest gebruikte en voordehandliggende manier om bladluizen te bestrijden is de plantenspuit gevuld met water en afwasmiddel. Let hierbij wel op wat voor afwasmiddel je gebruikt.
Alle delen van de oleander zijn giftig bij inname.
De Oleander – Deze prachtige maar giftige plant voor honden staat op nummer 1. Deze plant is namelijk in totaliteit giftig en zelfs het eten van één blaadje kan al gevolgen hebben. Ook de symptomen liegen er niet op, zo kan de oleander hart problemen, lage bloeddruk en zelfs een hartstilstand veroorzaken.
Het beste moment om Oleander te stekken in de maand juni. Het stekken van Oleander kan goed om deze tuinplant te vermeerderen. Om Olenader te stekken, snijd je met een scherpe schaar of mes kopstekken met een lengte van 2 à 3 bladparen.
laat de oleander overwinteren in een kas of serre als je deze tot je beschikking hebt; lucht de ruimte waar je je oleander plaatst regelmatig; geef je plant niet te veel water, maar laat de potkluit ook niet helemaal uitdrogen; dien geen mest toe in de winterperiode.
Gewone (volgroeide) oleanders hebben een hoge groeisnelheid. Als de plant zich in gunstige omstandigheden bevindt kan hij per jaar wel 50 tot 70 cm of meer groeien. De oleander bloeit van juli tot september met enkele of dubbele bloemen van 3 tot 4 cm groot.