Turquoise of turkoois (in het Vlaams ook appelblauwzeegroen) is een blauw-groene kleur, genoemd naar het mineraal turkoois.
Turquoise is gewoonlijk een omschrijving van een helder, hoofdzakelijk blauw mengsel tussen blauw en groen.
De kleur turquoise wordt geassocieerd met betekenissen van verfrissend, vrouwelijk, rustgevend, verfijnd, energie, creativiteit, emotioneel evenwicht, vriendschap en loyaliteit. Variaties op turkoois, die vaak worden gebruikt om water voor te stellen.
Turkoois of turquoise. http://www.art-paints.com/Paints/Acrylic/P...
Turkoois wordt voornamelijk gevonden als secundair mineraal in koper-ertsen. De typelocatie is de Nisjapoer afzetting in Iran. Ook in de Sinaï werd het mineraal gedolven en in Serabit el-Khadim is een tempel gewijd aan de Egyptische "Vrouwe van Torquoise", (de godin Hathor).
De kleur geel
Het wordt geassocieerd met vreugde, geluk, verstand en energie.
Turkoois is een middenkleur, staat op de kleurencirkel precies op de scheiding van warm een koel, Daarom is turkoois een kleur die iedereen kan kragen. Is jouw kleureigenschap, de kleuren van je huid haar en ogen eerder warm dan koel ga dan voor de kleuren in het linker rijtje, de warme turquoise.
Probeer een verhouding van 1:5 of 1:6 van geel op blauw. Meng de geel bij de blauw en de groen. Voeg een beetje witte verf toe als de tint te helder is. Wit zal de turkoois verbleken en subtieler maken zodat het niet zo visceraal is.
Turquoise of turkoois (in het Vlaams ook appelblauwzeegroen) is een blauw-groene kleur, genoemd naar het mineraal turkoois.
Verzorging. Turkoois niet reinigen met water. De steen kan hier door aangetast worden. Turkoois kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.
Zwart. Wil je met je merk exclusiviteit en luxe uitstralen, dan is zwart een goede keuze. Het is een sterke kleur met een krachtige, professionele en elegante uitstraling en spreekt vooral mannen aan.
Het verschil tussen echte turkoois en imitatieturkoois zit 'm in het gewicht en kleur; turkoois is een vrij lichte steen (voelt aan als plastic) en komt bijna niet voor in zuiver blauw. De meest verkochte variant is nu echter synthetisch.
Blauwtinten zijn net als alle kleuren onder te verdelen in: warmere blauwtinten, koele blauwtinten, heldere blauwtinten, gedempte blauwtinten, lichte blauwtinten en diepe (donkere) blauwtinten. ^ Voorbeelden van koelere blauwtinten. Deze blauwtinten bevatten geen geel.
Door primaire kleuren te mengen ontstaan secundaire kleuren
Wanneer twee primaire kleuren worden gecombineerd, produceren zij de zogenaamde secundaire kleuren. Zo geeft menging van rood en blauw violet; geel en rood geeft oranje; blauw en geel geeft groen; rood en blauw geeft violet.
Andere kleuren ontstaan door het mengen van rood, groen en blauw in verschillende verhoudingen. De hoofdmengkleuren zijn cyaan, geel en magenta: geel is een mengsel van 100% groen en 100% rood, cyaan is een mengsel van 100% groen en 100% blauw, magenta is een mengsel van 100% blauw en 100% rood.
Zo kun je bijvoorbeeld de kleur bruin krijgen door rood en groen met elkaar te mengen. Echter kun je ook bruin krijgen met de secundaire kleuren oranje en paars of de primaire kleuren rood, geel en blauw.
-Meng geel bij groen om een lichter/feller groen te krijgen. -Om groen donkerder te maken, meng blauw erbij. -Om oranje donkerder te maken, meng rood erbij.
Het mengen van primaire kleuren creëert secundaire kleuren
Als je twee primaire kleuren met elkaar combineert, krijg je een zogenaamde secundaire kleur. Als je rood en blauw mixt, krijg je violet, geel en rood wordt oranje, blauw en geel wordt groen. Als je alle primaire kleuren met elkaar mengt, krijg je zwart.
De warme kleuren zijn geel, geeloranje, oranje, roodoranje, rood en roodpaars. De koele kleuren zijn paars, blauwpaars, blauw, blauwgroen, groen en geelgroen.
Groen ontstaat door de primaire kleuren geel en blauw te mengen. Meng je evenveel geel en blauw dan krijg je een pure groen. Bevat de uiteindelijke groentint meer geelpigment dan krijg je een nog warme groen.
Koude kleuren, zoals blauw, groen en magenta doen ons eerder denken aan koele dingen, zoals water of gras. Wanneer je primaire kleuren (rood, geel en blauw) met elkaar vergelijkt,is het verschil in warmte duidelijk.
Blauw maakt je rustig en kalm
Blauw is bijna het tegenovergestelde van rood. Blauwe kleuren maken je rustig en kalm en zouden zelfs je hartslag gunstig kunnen beïnvloeden.
Rood, kleur van liefde
En rood is de kleur van het hart. En vervolgens is rood ook de kleur van de liefde geworden. Vroeger werd gedacht dat liefde door het hart ging.
Groen is de kleur van ontwikkeling en staat voor leven, balans en harmonie.