Gewone tuinplanten worden een- of tweemaal per jaar bemest, zodat ze voldoende voedingsstoffen op kunnen nemen. Ook waterplanten hebben voedingsstoffen nodig voor hun groei. In plaats van mest spreken we hier echter van voedingszouten of mineralen. Deze worden aan het vijverwater worden toegevoegd.
Zorg dan voor de juiste plantenvoeding. Het gemakkelijkste is elke week (of desnoods elke maand) wat plantenvoeding in je aquarium toevoegen. Zelf gebruik ik deze aquariumplanten voeding en als je moeilijk groeiende planten hebt, deze vloeibare CO2. Werkt supergoed!
Met de beste plantenvoeding zorgt u voor optimale waterkwaliteit. Op deze manier kunnen de planten goed groeien, waardoor de vissen in het aquarium gezond blijven. Wanneer de planten niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, kunnen ze niet goed groeien, gaan ze verkleuren en zullen ze uiteindelijk sterven.
Voor de meeste aquaria is fijn grind het meest geschikt. Als het grind te grof is, kan er namelijk vuil tussen ophopen. Daarnaast is grind beschikbaar in allerlei kleuren. Over het algemeen geldt dat natuurlijke kleuren het meest geschikt zijn.
Welk zand is het beste voor een aquarium? Filterzand of rivierzand met een gemiddelde korrelgrootte is het beste om als bodem te gebruiken in een aquarium. Hierdoor kunnen goede bacteriën zich in het zand vestigen, ontstaat er een goede bodem voor bodembewoners en kunnen planten zich goed wortelen.
De rol van de voedingsbodem
De meeste aquariumplanten hebben een bodem nodig. Heeft de aquariumplant wortels, dan moet er een geschikte bodem gebruikt worden zodat de plant goed kan groeien en zich kan ankeren met de wortels. Daarmee ben je er nog niet.
Het beste is vloeibare voeding, de plant kan dit makkelijker opnemen. Er bestaat universele voeding die geschikt is voor de meeste plantensoorten, maar voor een aantal soorten bestaat ook speciale voeding. De speciale voeding heeft logischerwijs de voorkeur, maar ook de universele voeding werkt goed.
Afhankelijk van hoeveel planten en licht je in je aquarium hebt, voeg je wekelijks, meermaals per week of dagelijks aquariumbemesting toe. Wat voor jou het gemakkelijkste werkt dus.
Laat schillen en ander fruitafval niet direct in de afvalbak verdwijnen. Scheid het afval in een bak en giet er kokend water overheen. Het aftreksel dat overblijft is een prima meststof voor planten. Je kunt er eventueel ook groenteafval bij gooien.
Te veel of te lang licht zorgt voor algen, maar bij te weinig of te kort licht groeien je planten niet goed. Je moet dus zoeken naar een goede balans tussen licht en duisternis. Bij de meeste aquaria werkt het het beste om dagelijks 8 uur de verlichting aan te hebben.
Hoe bereken ik de hoeveelheid soil/ bodemgrond die nodig is voor mijn aquarium? Je meet de lengte en breedte van je aquarium in cm. Vervolgens vermenigvuldig je dit met de gewenste bodemhoogte. Als je dit nu door 1000 deelt heb je het aantal benodigde liters aquasoil.
Wil je de CO2 van je aquarium verhogen zonder risico voor je vissen en garnalen, dan moet je het volgende doen: Kaamlaag verwijderen. Zorgen voor een betere watercirculatie & rimpeling op het wateroppervlakte. Héél langzaam de CO2 week per week verhogen en de pH meten met een goede pH sonde (bijv.
Populaire moerasplanten
Kalmoes: een sterke en makkelijke plant met smalle bladeren. Kalmoes kan veel fosfaat uit het water opnemen en is daarmee een goede voedselconcurrent van algen. Gele lis: een bloeiende moerasplant die het in de meeste vijvers goed doet.
Daarom adviseren we om één of twee keer per dag de hoeveelheid te voeren die jouw vissen in ongeveer 3 minuten op hebben. In principe is het beter om iets te weinig dan te veel te voeren. Een overdaad aan voedsel in het aquarium, zal gaan rotten.
Je kunt je planten zeker te veel voeding geven en dat kan schadelijk zijn. Een overdosis aan plantenvoeding kan de wortels van je plant namelijk beschadigen. Geef daarom nooit meer dan er op de verpakking vermeld staat, en geef zeker geen extra dosis als je het een keer bent vergeten.
Daardoor moet de populatie “goede” bacteriën eerst weer opgebouwd worden. De witte waas in het aquarium is eigenlijk een explosie van bacteriën. Gelukkig is dit niet schadelijk en op te lossen door snel groeiende aquariumplanten zoals Waterpest, Cabomba Valisneria of Hoornblad te plaatsen en die hard te laten groeien.
Voor een goede balans in het aquarium geldt: niet te veel planten, maar ook niet te weinig. Hoeveel dan precies? Dat hangt af van het gehele aquarium. Er wordt altijd geadviseerd om minimaal 1 plant per 10 liter te houden.
De meeste planten doen het goed als je ze water geeft ongeveer 1x per week in het voorjaar/zomer en 1x per twee weken in het najaar/winter. Voordat je een plant water geeft, is het belangrijk om te voelen of de kluit droog is. Is deze droog, dan geef je hem water.
Geef je kamerplanten dan ieder half jaar een Pokon Kamerplanten Voedingskegel. Beide producten zijn geschikt voor alle kamerplanten. Dit geldt ook voor de niet biologische variant en de kamerplanten voeding in poedervorm. Een aantal kamerplanten kun je beter een specifieke verzorging geven.
Een voedingsbodem is een (humusrijke) bodemlaag (al dan niet verarmd) die enorm veel nutrienten bevat voor goede worteling en plantengroei. Vroeger werd gewoon potgrond gebruikt. Tegenwoordig zijn er speciale voedingsbodems op de markt, welke onder een laag zand of fijne grind geplaatst kunnen worden.
Een gemiddelde tijdsduur van een voedingsbodem is 5 jaar. Uiteraard is er geen reden om de bodem te vernieuwen als de plantjes goed groeien, en er geen last is van overmatige alg. Bij een nieuw aquarium is het verstandig om de plantjes eerst te laten wortelen met niet teveel licht per dag.