Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis.
,,Producten waar geen micro-organismen zoals bacteriën in kunnen groeien, omdat er te weinig vocht in aanwezig is (bijvoorbeeld suiker) of omdat het product te zuur is (azijn), zijn levenslang houdbaar.
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.
Als u zout en suiker ongeopend in de kast laat staan, kunt u het jaren en jaren bewaren. Zodra u de verpakking openmaakt komt er lucht bij, waardoor de houdbaarheid iets korter wordt, maar ook in dit geval kunt u het vaak lang bewaren. Het is wel belangrijk om zowel zout als suiker koel, droog en donker te bewaren.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Pindakaas is zo'n product dat je relatief lang kunt bewaren. De houdbaarheidsdatum van een buiten de koelkast bewaarde pot ongeopende pindakaas is minimaal een jaar. Bewaar 'm wel op een koele en droge plek. Een geopende pot pindakaas is op papier maximaal een jaar te bewaren in je keukenkastje.
Vlees en vleeswaren in blik of glas zijn over het algemeen langer houdbaar. Dat kan oplopen tot enkele jaren. Op de verpakking staat een datum van uiterste houdbaarheid. In een gave, gesloten verpakking blijven deze producten tot tenminste die datum goed (mits bewaard volgens het voorschrift op de verpakking).
Keuze eten
Zorg voor voedsel wat lang houdbaar is (in dit geval minimaal 3 maanden) zonder dat je het hoeft in te vriezen. Zorg voor voedsel wat snel en gemakkelijk is te bereiden. Koken kost energie en het kan zijn dat je zonder stroom komt te zitten. Zorg ervoor dat je geen voedsel koopt wat allergieën opwekt.
Denk aan tonijn in blik, fruit in blik, knakworsten, kikkererwten, soep.Wortels, paprika, komkommer blijven lang goed buiten de koelkast.
Zout is in principe onbeperkt houdbaar en bederft niet. Dit komt omdat zout geen organische stof is maar een mineraal.
Omdat kristalsuiker geen toevoegingen kent, is het onbeperkt houdbaar. Bruikbaar blijft het ook onbeperkt, zolang u het op een droge plaats bewaart.
Een gesloten kuipje blijft 24 maanden goed, een gesloten blik 36 maanden. Eens geopend, bewaar je het natvoer best in de koelkast. Dan blijft het 2 à 3 dagen heerlijk vers. Denk eraan om het te bedekken met folie of een deksel: zo droogt het eten niet uit!
Producten met een 'ten minste houdbaar tot'-datum zijn volgens het Voedingscentrum anders. Denk hierbij aan producten zoals melk, sappen en pasta. Want daar betekent de datum een kwaliteitsgarantie. Als het product over de datum is, wil het dus niet meteen zeggen dat het niet meer veilig is om te eten.
Bewaaradvies: Na aankoop het product direct bewaren in de koeling. De houdbaarheid is 15-18 dagen.
Noten, zaden en pitten bevatten van nature veel (onverzadigde) olie. De ongebrande variant dient u daarom, goed afgesloten in bijv.een plastic bewaardoosje, in de koelkast te bewaren. Zo is de kans op het naar buiten treden van de olie minimaal, men noemt dit ook wel ranzig worden van de noten.
Witte rijst blijft jarenlang goed.Bruine rijst daarentegen niet, omdat daar meer olie in zit. Zorg ervoor dat je de rijst in een luchtdichte bak bewaart, zodat er geen beestjes bij kunnen die de rijst alsnog oneetbaar kunnen maken.
Je kunt bloem 1 tot 2 jaar bewaren als je het op de juiste manier doet. Wel gaat de bakkwaliteit wat achteruit.
Hoe lang kun je rijst in de koelkast bewaren? Maximaal twee dagen, that's it. En dat geldt alleen voor rijst die op de juiste manier bereid en bewaard is. Al het andere kun je maar beter meteen weggooien.
Hele granen zijn zeker tien jaar houdbaar als ze op de juiste manier worden bewaard, meel en bloem maar een aantal maanden tot een jaar onder de juiste condities. Bewaart u hele granen, dan is het wel verstandig om een graanmolen aan te schaffen.
- Als je een blik of fles olijfolie opent, verbruik je de olie best binnen de 8 tot 12 weken. Zodra er zuurstof bij de olie kan, start het oxidatieproces. Daardoor begint de kwaliteit achteruit te gaan. - Verbruik je olie binnen de twee jaar na de oogst.
Zelf met een dikke laag stof op de verpakking, kan rijst na jaren nog even lekker zijn als de dag waarop je hem kocht. Tenminste: dat geldt voor witte, wilde, arborio, jasmijn en basmati rijst. Bruine rijst kan je niet eeuwig bewaren. Bewaar de korrels in een luchtdichte verpakking om ongedierte op afstand te houden.
Azijn. Door de zuurgraad conserveert azijn zichzelf en hierdoor is het bijna eeuwig te bewaren. Uitzondering hierop is azijn met een smaakje, zoals wijnazijn. De kleur van azijn kan na verloop van tijd veranderen, maar dat heeft geen consequenties voor de smaak en kwaliteit van de azijn.