Om comfortabel te douchen in een inloopdouche is een douchebak van minimaal 80x80 centimeter nodig. Met deze ruimte kun je je vrij bewegen en is er genoeg ruimte voor de douchekop, de bediening en extra functies zoals een zitje of opbergruimte. Als je een ruime badkamer hebt, kun je een grotere inloopdouche overwegen.
Hardhout is meestal de beste optie. Laminaat is beter beschermd tegen vocht en vele malen goedkoper dan parket. Speciaal voor de badkamer is er waterbestendig laminaat. Het is voorzien van een waterdichte coating.
Gaat u een vloertegel uitzoeken voor in de douche? Kies een relatief stroeve tegel. Een gladde tegel kan gevaarlijk zijn.
Bij de aanschaf van een douchevloer of -bak is het slim om te overwegen of je graag een douchevloer of -bak wilt met een antislip- en/of vuilafstotende laag. Een antisliplaag kan ongelukken en valpartijen voorkomen. Deze extra laag zorgt ervoor dat de douchebak of -vloer extra stroef is zodat je niet kan uitglijden.
Kimband voor een waterdichte inloopdouche
De hoeken en naden in de inloopdouche, zoals bij een overgang tussen de vloer en een muur, zijn dus waterdicht te maken door kimband te gebruiken. Kimband is een vezelachtige soort tape. Het wordt ook wel fliesband genoemd. U verwerkt het met een kleverige pasta.
Omdat een inloopdouche vaak uit één douchewand bestaat, is deze vaak een stuk goedkoper dan een douchecabine.
Daarom raden wij je aan om eerst goed na te denken over de inrichting van je badkamer. Kies daarnaast alleen voor een inloopdouche wanneer de doorloop minimaal 50cm is, en de breedte van de wand minimaal 80cm.
Bij een douchecabine blijft de warmte beter hangen vanwege de afgesloten ruimte door de deur. De warmte kan alleen boven 'ontsnappen'. Bij een inloopdouche ontsnapt de warmte aan de deurloze 'voorkant', waardoor je het sneller koud krijgt.
Een inloopdouche zonder deur is idealiter 120 tot 180 centimeter of langer. Installeer je wel een douchedeur? Dan is een kortere scheidingswand van zo'n 90 centimeter voldoende, al is het comfortabeler douchen met een lente van 110 centimeter.
De meest onderhoudsvriendelijke vloer is pvc. Bij een pvc-vloer bestaat het dagelijks onderhoud simpelweg uit stofzuigen en eventueel dweilen. Dankzij de beschermende toplaag is de vloer goed bestand tegen water en vlekken waardoor de vloer niet snel beschadigd en dus weinig onderhoud vraagt.
PVC vloeren zijn zeer geschikt voor badkamers. PVC vloeren zijn namelijk volledig waterbestendig en verkrijgbaar in honderden verschillende structuren en designs. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een vloer met een natuurlijk tegelmotief en tegelijkertijd profiteren van de voordelen van een PVC vloer.
Kies daarom iets dat gemakkelijk te onderhouden is: laminaat, vinyl of ceramische vloertegels. Deze wordt dagelijks gebruikt. Duurzaamheid en gemakkelijk in onderhoud is hier aan te raden. Kies een vloer die je gemakkelijk schoon kunt maken en waar je niet veel vuil op ziet.
De gemiddelde kosten voor het plaatsen van een inloopdouche ligt tussen de €600 en €1.900. De prijs is afhankelijk van het type inloopdouche en het aantal arbeidsuren. Bekijk hieronder een uitgebreide uitleg over de kosten.
Een standaard douchecabine is meestal 90 centimeter bij 90 centimeter. Een inloopdouche is daarentegen meestal 90 centimeter breed en 120 centimeter lang. Als je een inloopdouche wilt installeren die door twee personen wordt gebruikt, moet je kiezen voor een grotere maat voor een comfortabele en luxe ervaring.
Composiet douchebakken zijn driemaal sterker dan acryl. Composiet bestaat meestal uit een mengsel van polyesterhars en natuursteen maar er zijn ook andere composietmaterialen. Het is een hard en vormvast materiaal.
Makkelijk inlopen. Het grootste voordeel van een inloopdouche is dat u er letterlijk 'in loopt. ' De doucheruimte wordt niet van de badkamer afgescheiden door een deur. Omdat u direct op de tegels staat, hoeft u geen drempel over of een opstapje te nemen om in de douche te komen.
Vooral in de badkamer is een verhoogde vloer handig. Hier heb je immers veel leidingwerk dat je slecht kwijt kunt in een bestaande vloer.
Het is nu tijd om de vloer te storten. Houdt er rekening mee dat de vloer voldoende moet aflopen (1 tot 2%) om het water goed af te voeren naar de drain.
Wanneer je een douchewand aankoopt, hebben de douchewanden standaard een hoogte van 200 cm en een lengte tussen 70 cm en 180 cm. Een glazen douchewand wordt vaak gekozen omdat het een ruimer en modern gevoel geeft, een geborgen gevoel is hierdoor wel minder aanwezig.
“Een wand van 1m of 1m20 is te kort om je badkamervloer voldoende te beschermen tegen wegspattend water. We raden een wand aan met een minimumlengte van 1m40.” “Helemaal ideaal is een wand van 1m60”, vult Marnix Billiau aan. “Qua breedte is 90 cm een goede standaard.
Deze dient wel waterdicht te zijn en niet capillair De afwerking mag niet bestaan uit bijvoorbeeld pleisterwerk of schilderwerk. Indien je de wanden afwerkt met bijvoorbeeld keramische tegels, kan je zonder probleem een douchecabine plaatsen, met of zonder douchebak.
Dit ligt er heel erg aan hoe vaak je de douchecabine gebruikt. Heb je een groot gezin en wordt de douche soms wel elke dag gebruikt? Dan raden we aan minimaal 2 keer per maand 'm grondig schoon te maken. Anders is om de 3 weken de douchecabine grondig schoonmaken voldoende, net als de rest van de badkamer.