Tapijt is de beste geluiddempende vloer. Wanneer je op zoek bent naar een vloer die ervoor zorgt dat het geluid naar onderen toe gedempt wordt, is tapijt de beste keuze. Ben je op zoek naar een vloer die de gehele ruimte dempt? Ook dan is tapijt de beste keuze.
Een PVC vloer maakt een stuk minder geluid dan bijvoorbeeld een laminaatvloer. Waarom? PVC vloeren worden direct aan de ondervloer of grond bevestigd: laminaatvloeren worden vaak zwevend gelegd en maken daardoor meer geluid.
PVC vloeren staan er om bekend zeer geluiddempend te werken. Wanneer u in een tussenwoning woont is deze vloersoort dus erg geschikt. Let wel: vraag altijd na bij de Vereniging Van Eigenaren (VVE) of de vloer gelegd mag worden. De vloer moet namelijk minimaal 10 decibel kunnen dempen.
De naam zegt het al: een vinyl-vloer staat bekend om de geluiddempende eigenschappen van vinyl. Met een vinyl-vloer heb je dus weinig geluidsoverlast. Bovendien is het ook een van de meest makkelijke vloeren die er zijn, zowel qua onderhoud als het leggen.
De juiste ondervloer in combinatie met de juiste PVC vloer zorgt ervoor dat er een geluidsreductie van 10dB of meer wordt gehaald op een betonnen ondervloer. Dit is de toegestane norm voor appartementen en daarom kunnen onderburen nooit gegronde klachten hebben over uw PVC vloer die te veel geluidsoverlast zou geven.
Vinyl: Is in principe geen probleem, de meest vinylsoorten dempen minstens 10 Db.
De 'Blue Line Heat+' is de ideale geluiddempende ondervloer voor PVC, maar ook geschikt voor laminaat en parket. Deze ondervloer is TÜV gecertificeerd én goed te combineren met vloerverwarming. Een generieke ondervloer dus die veel gebruikt wordt.
Zo is de beste geluiddempende vloer een zachte vloer in de vorm van tapijt of tapijttegels. Tapijt als vloerbedekking is echter tegenwoordig veel minder populair dan vroeger. De meeste mensen geven dan ook de voorkeur aan harde vloeren als kurk, pvc en laminaat.
PVC en vinyl, de verschillen
Bij de vinyl vloer zijn deze 2 lagen net iets zachter waardoor ze flexibeler zijn. PVC heeft een stevigere laag waardoor de vloer sterker is; Qua onderhoud is er ook een verschil tussen de twee vloeren, een vinyl vloer is gevoeliger voor beschadigingen dan een PVC vloer.
Welke vloer is beter bestand tegen beschadigingen? Omdat vinyl vloeren zacht zijn, bieden ze weliswaar meer loopcomfort, maar zijn ze ook iets kwetsbaarder. Laminaat vloeren hebben een harde toplaag, die beter bestand is tegen krassen.
Het verschil tussen plak PVC en Click PVC
Een plak PVC vloer wordt door een vakman verlijmd en een klik PVC vloer kunt u zelf leggen op een ondervloer dankzij de eenvoudige klik verbinding! Wilt u het beste rendement uit uw vloerverwarming halen, dan is een verlijmde kunststof vloer de beste keuze.
Door de geluiddempende eigenschappen mag de PVC vloer met recht een 'stille vloer' genoemd worden. Daarnaast is deze geluiddempende vloer in de 'click' uitvoering goed zelf te leggen en heeft PVC de eigenschap waterafstotend en warmte doorlatend te zijn.
PVC is zeer geschikt voor vloerverwarming en appartementen maar de click variant is simpelweg gewoon te kwetsbaar. Ook is hiervoor vaak een egale vloer voor nodig en dan is egaliseren voor dit type vloer best prijzig en plakken een voordeliger.
Het korte antwoord: Ja. Een PVC vloer kan juist een hele goede keuze zijn in een appartement. Dit komt voornamelijk omdat PVC weinig geluidsoverlast veroorzaakt, zowel bij het leggen als bij het gebruiken van de vloer.
Een PVC-vloer oogt sneller als één egaal vlak, waardoor je het minder makkelijk laat lijken op een echt houten vloer. PVC heeft een zachtere samenstelling en hierdoor heb je minder last van contactgeluid dan bij een laminaatvloer. Beide vloeren zijn beschikbaar in vele kleuren en dessins.
In Nederland geldt er een contactgeluidreductie norm van 10 dB. Een 10 dB ondervloer is dan ook een must.
PVC-vloeren zijn steviger en robuuster en hierdoor meestal ook iets duurder dan vinyl. In onderhoud zijn de vloeren hetzelfde: beide vloeren zijn gemakkelijk schoon te maken. Bovendien houden ze geen stof of vuil vast, wel zo hygiënisch.
Een sterke, egaliserende ondervloer werkt het beste bij vinyl. Stevige en vlakke platen vangen (kleine) oneffenheden op en zorgen dat je vinylvloer strak gelegd kan worden, zonder zichtbare golvingen in het vinyl.
Vinyl leggen zonder of met ondervloer? Het is niet aan te raden om een vinyl vloer zonder ondervloer te leggen, mits de basisvloer geen oneffenheden bevat en volledig glad is en geen stof of vuil bevat. Door te kiezen voor onze Fini Floor ondervloer, weet je zeker dat je voor de juiste ondervloer gaat.
Een vloer in een huurwoning moet eerst en vooral sterk zijn. Zo ben je zeker dat hij opgewassen is tegen verhuisdagen en instuiffeestjes. Zorg dus voor een vloer die krasbestendig is, lang zal meegaan en bovendien makkelijk te onderhouden is. Een duurzame vloer dus, die niet te duur is.
Voordelen van een kurkvloer
Een kurkvloer is geschikt voor alle ruimtes, ook voor vochtige ruimtes zoals de badkamer. Kurk is immers waterbestendig. Kurk heeft een goede isolerende werking, zowel thermisch als op vlak van geluid. Dankzij een goede behandeling is een kurkvloer erg duurzaam.
De ondervloer die onder het laminaat gelegd wordt, draagt in grote mate bij aan de geluiddempende eigenschap van de vloer. In de productspecificaties wordt dit altijd aangeven met decibel (db). Een laminaat dat 10db geluid weert is de standaard om aan te houden.
Als de betonvloer goed voorbereid is, dan kan de ondervloer folie neergelegd worden. Deze folie is gemiddeld 2 mm dik geluid reducerend, warmte-isolerend en zorgt ervoor dat vocht niet in je houten vloer of parket kan trekken.
Een juiste boven- en ondervloer draagt ook bij aan de geluidsreductie. In Nederland is het een eis (als het in het huishoudelijk regelement staat) om in appartementen een 10 dB (contactgeluidreductie norm) vloer te leggen, zodat de (onder)buren minder contactgeluidsoverlast zullen hebben.