Voorbeelden van lactosevrij broodbeleg zijn: Vleeswaren zonder toevoegingen, zoals: rookvlees, fricandeau, rosbief, kipfilet. Harde Nederlandse kaas, zoals Goudse kaas.
Verse en diepvries vis, zonder saus of marinade en ongepaneerd. Verse en diepvries vlees, zonder saus of marinade en ongepaneerd. Onaangemaakt gehakt, tartaar. Vlees vervangende producten zoals tempé, tahoe, ei, quorn en soya.
Wat is er voor lactosevrij broodbeleg? Hierbij gaat het om vleeswaren zonder toevoegingen zoals: Rookvlees, fricandeau, rosbief, kipfilet, harde Nederlandse kaas, pindakaas en zoet beleg als honing, jam, appeltroop, suiker en pure hagelslag.
Wie zich afvraagt of gehakt lactose bevat? Ja hoor, commercieel bereid vlees, zoals blinde vinken, worsten, bereide américain en dus ook gehakt, bevat lactose. Het is dus belangrijk dat je bij de slager of supermarkt informeert naar de ingrediënten en dat je onbereid gehakt besteld.
Deegwaren en pasta's
Meestal bevatten de deegwaren en pasta's ook sporen van lactose, met name de voorgekookte versies. Het gaat dan om de spaghetti, bami, ravioli, macaroni etc. etc.
Vleeswaren! Vooral in salami en chorizo, filet americain, maar ook in andere vleeswarensoorten is regelmatig lactose verwerkt. Check dus goed op de verpakking of er lactose in zit.
Nee. Pindakaas wordt gemaakt van pinda's, plantaardige olie en vet, zout, en eventueel nog wat suiker. Maar geen melkbestanddelen.
Het enigste merk dat echte witte chocolade aanbiedt die vrij is van lactose is Frankonia. Op Frankonia na heb je ook nog keuze uit de repen van Bonvita, Damhert en Veganz. De eerste twee zijn gemaakt van rijstmelk en de tweede is gemaakt van kokosmelk.
De basis ingrediënten van brood zijn bloem of meel, water, gist en zout. Komt geen melk of lactose aan te pas dus en je kunt met zowel een koemelkallergie als een lactose-intolerantie gewoon brood eten.
Brabantse worstenbroodjes, maar dan gluten- en lactosevrij. In tegenstelling tot een saucijzenbroodje, is het worstenbroodje niet gemaakt van bladerdeeg, maar van een wit brooddeeg.
Het korte antwoord op de vraag “Is boter lactosevrij” is dus: nee, boter is niet lactosevrij, maar bevat een heel klein beetje lactose. Deze hoeveelheid lactose is echter zo klein, dat boter door de meeste mensen met een lactose-intolerantie goed wordt verdragen.
Nee, er zit in ei geen lactose. Niettemin kan het voor iemand die pas net lactose-intolerant is een dringende vraag zijn. Aangezien ei dierlijk is en bij een lactose-intolerantie alle melk van zoogdieren moet worden vermeden is het een terechte vraag.
Voorbeelden van lactosevrij broodbeleg zijn: Vleeswaren zonder toevoegingen, zoals: rookvlees, fricandeau, rosbief, kipfilet. Harde Nederlandse kaas, zoals Goudse kaas.
Van Wijngaarden's Zaanse Mayonaise heeft als enige de volle romige smaak van échte mayonaise met een prettig zuurtje. Deze is volledig plantaardig, ei-, gluten- en lactosevrij.
Welke producten mag iemand met lactose intolerantie wel? Daarin is nog genoeg keuze. Hieronder een lijst met een paar vervangende producten welke lactosevrij zijn. Aardappelen: Verse aardappelen, in blik of glas, (diepvries) patates frites, aardappelschijfjes en rösti.
Hierbij een aantal voorbeelden van lactosevrije koeken: Lu: Bastogne, Belvita multigranen, Betterfood, Boudoir, Grany Brut pure chocolade, Madeira, Mini Crackers, Tuc.
Naturel chips is vrijwel altijd lactosevrij, maar zoals net gezegd kan het voorkomen dat sommige merken sporen van melk (Lidl chips) bevatten.
En bovendien vergeet Nutella volgens de klager te melden dat de hazelnootpasta ongeschikt is voor kinderen met een koemelk allergie of lactose intolerantie. Vast staat dat voor de productie van Nutella geen vloeibare melk wordt gebruikt, maar poedermelk (melk waarbij water uit de melk wordt genomen).
Mensen met een koemelk allergie zullen geen allergische reactie krijgen wanneer ze mozzarella di bufala eten, bij 'gewone' mozzarella wel. Mensen die lactose intolerant zijn, kunnen geen melksuiker verteren en lactose bevindt zich zowel in koemelk, buffelmelk, schapenmelk en geitenmelk.
Zachte kazen zoals platte kaas, cottage cheese, mascarpone, mozzarella, ricotta... bevatten wel beperkte hoeveelheden lactose (zo'n 3 tot 4 g per 100 g).
De Lactosevrije yoghurt & kwark van Arla Lactofree is gemaakt van echte koemelk, maar is vrij van lactose. De yoghurt wordt met behulp van lactase lactosevrij gemaakt. Dat maakt de yoghurt makkelijker te verteren* en geschikt voor als je last hebt van lactose intolerantie.
Ook vloeibare margarines en bakproducten zijn regelmatig lactosevrij. Check altijd de verpakking om te zien of de margarine echt lactosevrij is. Behalve boter en margarine kun je ook olie gebruiken om in te bakken. Denk aan olijfolie, arachideolie (gemaakt van pinda's), zonnebloemolie, kokosolie of rijstolie.