Sommige groepen krijgen via de voeding onvoldoende vitamines binnen, en zij krijgen daarom het advies om vitamine D, foliumzuur, vitamine B12 of vitamine K te slikken.
In vitaminepillen zijn de doseringen daarnaast soms erg hoog, veel hoger dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Enerzijds is dit niet erg nuttig omdat overschotten deels weer worden uitgeplast, maar anderzijds kan een overdosering van vitamines ook schadelijke effecten hebben op het lichaam.
Vastgesteld is dat een te hoge inname van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom heeft de Europese voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) aanvaardbare bovengrenzen opgesteld.
Je kunt vitamine D samen gebruiken met magnesium. Vitamine D kun je het beste slikken tijdens maaltijd, omdat het vet uit de maaltijd zorgt dat vitamine D wat beter wordt opgenomen.
Vitamine C heeft een positieve invloed op opname van seleen. Vitamine D bevordert calciumopname. Calcium heeft een belemmerende invloed op de opname van fosfor, magnesium, zink en ijzer (zowel heem als non-heem). Magnesium kan zich binden aan fosfor en zo de opname van magnesium belemmeren.
Dus ze kunnen vitamine (C en B12) supplementen goed gebruiken zou je denken. Daarom wil ik u waarschuwen. PAS OP! 99% van de Vitamine's zoals vitamines van de Kruidvat zijn hartstikke nep en slecht voor je gezondheid!
Bekende multivitamines voor vrouwen zijn de Strata Fem van Orthica en de Female Multiple van Solgar. De Female Multiple levert per dagdosis van 3 tabletten maar liefst 400 mg calcium, 400 mg magnesium en 18 mg ijzer, in de vorm van het goed opneembare ijzerbisglycinaat.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Ten slotte: Over het algemeen gaan we ervan uit dat een supplement drie maanden moet worden gebruikt om vast te stellen of het voldoet aan uw verwachtingen. Als de werking van een supplement na drie maanden niet is vastgesteld, is het beter ermee te stoppen.
In hoge doseringen kunnen sommige vitamines bij langdurig gebruik schadelijk zijn, waardoor vervelende bijverschijnselen kunnen ontstaan, zoals hoofdpijn en misselijkheid (bij vitamine A en D) of het uitvallen van bepaalde zenuwfuncties (bij vitamine B6).
Voor vitamines A, B6, B11 (foliumzuur), B12, C en D zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat deze stoffen de weerstand kunnen ondersteunen. Het is belangrijk om deze vitamines uit gezonde en gevarieerde te voeding halen.
Davitamon is misschien wel het bekendste merken voor vitaminepillen, en richt zich vooral op een goede werking van de weerstand en spieren. De pillen zijn suiker-, lactose-, en glutenvrij, waardoor ze binnen bijna ieder dieet passen. Door de erg kleine ronde vorm neem je de pillen makkelijk in.
De vitamines B2, B3, B5, B6, B12, C activeren extra energie bij vermoeidheid. Zorg daarom dat je voldoende graanproducten, zuivel, groente en fruit binnenkrijgt. Tip: neem een multivitamine ter aanvulling op je dagelijkse voeding, zodat je zeker weet dat je deze energievitamines binnenkrijgt.
Al jaren gebruik ik de producten van Lucovitaal, betrouwbaar merk en altijd in de aanbieding. Top service en snelle levering! Klantenservice reageert ook erg vlug op vragen.
De mogelijke gevolgen van een overdosis zink zijn problemen met de maag en darmen (o.a. diarree), met de nieren, haarverlies en ijzertekort gerelateerde bloedarmoede. Te veel zink verhindert de opname van ijzer, waardoor geen rode bloedcellen meer aangemaakt kunnen worden, met bloedarmoede als gevolg daarvan.
Magnesium kan je zowel 's ochtends als 's avonds innemen. Neem je het 's ochtends in, dan geeft het je een energieboost voor de dag die komt. Neem je magnesium een uur voor het slapengaan, dan helpt het je ontspannen en goed doorslapen.
Vitamine D, net als de andere vetoplosbare vitamines A, E en K, neem je daarom het beste in bij een maaltijd, omdat in een maaltijd altijd wel een beetje vet zit. Op die manier kan het lichaam de vitamine vervolgens uit het vet in de voeding opnemen.
Bij normale inname van magnesium zijn er geen bijwerkingen. Maar, als je naast je gewone voeding meer dan 250 milligram per dag binnen krijgt, kun je spreken van een overschot. Je krijgt dan eigenlijk te veel magnesium binnen. Volgens het voedingscentrum kunnen er dan darmklachten ontstaan, zoals diarree.
Mensen met een magnesiumtekort ervaren vaker een rusteloze slaap en worden vaker wakker 's nachts. Wanneer je dit tekort aanvult, zorgt dit voor een diepere en rustigere slaap. Te veel magnesium in je systeem zorgt ook voor slaapproblemen. Neem zeker niet meer dan 600 mg per dag.
Magnesium is een fysiologische calciumantagonist. Magnesium bevordert spierontspanning, terwijl calcium (samen met kalium) zorgt voor spiercontractie (skeletspieren, hartspier, gladde spieren). Magnesium kalmeert en calcium exciteert zenuwcellen. Magnesium remt de bloedstolling, terwijl calcium deze activeert.