U heeft al deze vitaminen nodig voor een goede gezondheid. Als u uw weerstand wilt verbeteren, dan is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E binnen krijgt. De mineralen zink, ijzer, koper en seleen kunnen u ook helpen met het verbeteren van uw weerstand.
Goed voor de weerstand
De vitamine die het meest wordt aangeprezen als 'weerstandsvitamine', is vitamine C. Deze stimuleert de vorming van witte bloedcellen, die een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem, oftewel je weerstand vormen.
De combinatie van paracetamol met vitamine C wordt gebruikt bij koorts en pijn bij griep en verkoudheid. Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Vitamine C wordt hieraan toegevoegd met het idee dat een verkoudheid sneller overgaat als men voldoende vitamine C krijgt.
Welke voeding is goed voor de weerstand? Pas je eetpatroon aan om zo gezond mogelijk te blijven. Neem bijvoorbeeld citrusvruchten, daar zit vitamine C in. Daarnaast dragen vitamine A en vitamine B6 bij aan een normale werking van het immuunsysteem.
Foliumzuur (vitamine B11)
Zo ondersteunt het je weerstand, heeft het een positieve invloed op je immuunsysteem en kan het helpen om de vermoeidheid te verminderen. Ook levert vitamine B11 een bijdrage aan de weerstand tegen stress, is het goed voor je concentratievermogen, je geheugen en gemoedstoestand.
Vermoeidheid en lusteloosheid: Een tekort aan vitamine D kan ook leiden tot vermoeidheid en een algemeen gevoel van lusteloosheid. Last van chronisch vermoeidheid zelfs na een goede nachtrust.
Zowel zink als vitamine C kunnen de duur en symptomen van griep verminderen. Hoewel je ook voedingsmiddelen kunt eten met veel zink (zoals oesters en mosselen) kan het, bij een beginnende griep, geen kwaad om een paar dagen een zink-supplement te nemen. Zink is een sterke anti-oxidant die een antivirale werking heeft.
Sommige mensen zweren bij tot 1000 mg vitamine C extra per dag om hun weerstand tegen verkoudheden en andere ongemakken op te krikken.
Citroen en pompelmoes zijn je bondgenoten in de strijd tegen griep. Ze bevatten veel vitamine C en geven je én helpen je lever bij het afvoeren van gifstoffen.
Een paar van de beste bronnen zijn aardbeien, cranberry's, blauwe bessen en bramen. Avocado - zitten heel veel vitamines, mineralen en gezonde vetten, die ontstekingsremmend zijn en ons immuunsysteem bevordert. Groene bladgroente - zitten vol met vezels en voedingsstoffen die je nodig hebt tijdens ziekte.
Kies dan voor een vitamine B12-supplement. Vitamine C is misschien wel de bekendste vitamine die er bestaat en zit onder andere in fruit, groente en aardappelen. Vitamine C is een antioxidant die je lichaamscellen helpt beschermen tegen invloeden van buitenaf en zo helpt om je weerstand op peil te houden.
De vitamine C die aanwezig is in citroen helpt met het versterken van je immuunsysteem, terwijl de honing je keelpijn verzacht en helpt tegen hoesten.
Of je krijgt last van keelpijn, heesheid of oorpijn. Naast gezond eten, voldoende bewegen, goed slapen en niet teveel stress kun je extra vitamine C nemen, bijvoorbeeld door voldoende groente en fruit te eten. Of je kunt kiezen voor een vitamine C supplement om de afweer van je lichaam te ondersteunen.
Een vitamine C-tekort is vandaag de dag eerder zeldzaam aangezien onze voeding meestal voldoende van deze vitamine bevat. Wanneer een tekort zich toch voordoet, kun je dit merken aan symptomen zoals gewichtsverlies, een lage weerstand, vermoeidheid, een slechte genezing van blauwe plekken en wondjes en gewrichtspijn.
Niet doen: conventionele retinol en vitamine C
Helaas gaan vitamine C en retinol ook niet samen. Het combineren van de twee kan leiden tot roodheid, irritatie en vervellen. Bovendien kan deze mix je huid gevoelig maken voor de zon.
De ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) voor vitamine C is 80 mg per dag. Het is zeer de vraag of dit ook de optimale hoeveelheid is. Mogelijk is het wel voldoende om een echt tekort te voorkomen. Maar zeker als chronische stress of chronische ontstekingen een rol spelen, is het zeer de vraag of het voldoende is.
Drink 1,5 tot 2 liter per dag (water, thee).Meestal gaat griep binnen een paar dagen vanzelf over. Bij klachten kunt u paracetamol nemen. Bel uw huisarts als u griep heeft én 1 of meer van deze klachten: benauwd zijn, suf voelen, verward zijn of steeds zieker worden.
Een paar van de beste bronnen zijn aardbeien, cranberry's, blauwe bessen en bramen. Avocado - zitten heel veel vitamines, mineralen en gezonde vetten, die ontstekingsremmend zijn en ons immuunsysteem bevordert. Groene bladgroente - zitten vol met vezels en voedingsstoffen die je nodig hebt tijdens ziekte.
Eet gezond met voldoende eiwitten op het menu
Het is nu belangrijker dan ooit om te kiezen voor voedingsmiddelen met veel voedingstoffen. Groente en fruit, maar ook brood, rijst en pasta. Daarin zitten precies de vitamines, mineralen en energie die je nodig hebt om aan te sterken.
Ook als je gezond eet, krijg je niet altijd genoeg vitamine D binnen. Vitamine D heb je nodig voor sterke botten en tanden. Zonlicht en goede voeding zijn belangrijk om genoeg vitamine D binnen te krijgen, maar toch kan het zijn dat je extra vitamine D via een supplement nodig hebt.
In combinatie met een gebrek aan kalk en zonlicht leidt een gebrek aan vitamine D tot rachitis, ook wel Engelse ziekte genoemd. Om het probleem van onder andere kromgegroeide benen door rachitis te voorkomen, wordt in veel landen vitamine D toegevoegd aan voedingssupplementen.