Vastgesteld is dat een te hoge inname van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom heeft de Europese voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) aanvaardbare bovengrenzen opgesteld.
Veel mensen denken dat er geen gevaar schuilt in overdosering van B12 en gaan uit van 'hoe meer, hoe beter'. Websites over vitamines en ook de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum geven aan dat de kans op nadelige gevolgen van te veel vitamine B12 erg klein zijn.
Is te veel vitamine B12 schadelijk? In 2020 waarschuwden onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) dat er mogelijk een samenhang is tussen een te hoge vitamine B12 bloedspiegel en vroegtijdig overlijden.
Wat gebeurt er bij teveel vitamine D3? Bij teveel vitamine D3 kan er een overschot aan vitamine D3 in het lichaam ontstaan.Dit overschot is schadelijk voor het lichaam. Bijvoorbeeld schade aan hart, nieren en bloedvaten.
Een overdosis brengen we vaak in verband met drugsgebruik met fatale gevolgen bij het toedienen van een overdosis. Door middel van voeding is een teveel vitamine C zeer onwaarschijnlijk. Via supplementen is het wel degelijk mogelijk om teveel vitamine C binnen te krijgen.
Er zijn geen nadelige gevolgen bekend bij een overdosis, of te hoge inname van vitamine B12. Teveel vitamine B12 wordt niet opgenomen in de darmen en het overschot aan B12 verlaat het lichaam via de urinewegen. De Gezondheidsraad geeft ook geen bovengrens aan de hoeveelheid B12 suppletie.
Te veel zink kan braken, slechte eetlust, maagpijn, hoofdpijn en diarree veroorzaken. Zink verstoort ook het vermogen van het lichaam om andere essentiële mineralen en voedingsstoffen zoals koper en ijzer op te nemen. Soortgelijke symptomen kunnen optreden bij koper- en ijzertekort.
Wanneer te veel vitamine D wordt ingenomen (vooral bij langdurig gebruik) kan hypercalciëmie ontstaan. Door deze verhoogde calciumconcentratie in het bloed, kunnen vervolgens in eerste instantie milde klachten, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken, diarree of obstipatie ontstaan.
Symptomen van een teveel aan vitamine D zijn hartritmestoornissen, mentale stoornissen en verward-zijn, pijn, conjunctivitis (oogbindvliesontsteking), anorexia (geen eetlust), koorts, rillingen, dorst, braken en gewichtsverlies.
Voor volwassenen en kinderen van 11 t/m 17 jaar is dit 100 microgram per dag. Voor kinderen van 1 t/m 10 jaar is de grens 50 microgram per dag en voor kinderen tot 1 jaar is de bovengrens 25 microgram. Een te hoge vitamine D inname kan alleen voorkomen als gevolg van langdurig te veel supplementen gebruiken.
Hoe krijg je te veel vitamine B6 binnen? Het is niet mogelijk om een teveel aan vitamine B6 binnen te krijgen met de normale voeding. Dit kan alleen gebeuren als je te veel vitaminesupplementen gebruikt of vitaminesupplementen met hoge gehaltes aan vitamine B6.
Het lichaam slaat vitamin B12 op in de lever, waar het tot drie jaar lang opgeslagen kan blijven. Vitamine-B12-tekort: Een tekort ontwikkelt zich vaak in vegetariërs en veganisten die geen vitamine B12 supplementen innemen, maar ook bij oudere mensen en zwangere vrouwen.
Vitamin D tekort wordt in verband gebracht met alopecia areata, een vorm van haaruitval die ook bekend staat als kale plekken bij vrouwen. Vitamine D is een belangrijke vitamine tegen haaruitval omdat het helpt bij het ondersteunen van een gezonde haarfollikel functie.
Hoeveel vitamine B6 is schadelijk? Per dag mag je maximaal 25 milligram vitamine B6 binnenkrijgen. Krijg je een lange tijd te veel vitamine B6 per dag binnen, dan kan dit schadelijk zijn. Eet je veel producten die rijk zijn aan vitamine B6?
Een vitamine B12 tekort wordt soms veroorzaakt door een ongezonde of eenzijdige voeding. Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals vlees, eieren en zuivelproducten. Als je vegetariër of veganist bent, dan is het verstandig om vitamine B12 in te nemen via een voedingssupplement omdat anders een tekort kan ontstaan.
Beschrijving. Uitgebreid Vitamine B Complex voor extra energie bij vermoeidheid, immuunsysteem, concentratie en zenuwstelsel. Ondersteunt het energieniveau, is goed voor het hart, draagt bij aan de geestelijke veerkracht en is van belang voor het zenuwstelsel.
Als je normaal eet komt een gevaarlijk hoge inname niet voor. Te veel vitamines of mineralen krijg je alleen binnen als je lange tijd voedingssupplementen met hoge doseringen hebt geslikt. Of wanneer je heel veel voedingsmiddelen hebt genomen waaraan extra vitamines zijn toegevoegd.
Een vitamine D3 teveel wordt ook wel hyperavitaminose D genoemd en zorgt voor een extra opname van calcium in de darm.Dit zorgt voor een te hoge calciumspiegel in het bloed en kan leiden tot nierstenen, beschadiging van de nieren en van het hart.
Een vitamine B-tekort kan je herkennen aan vermoeidheid, gebrek aan energie, hoofdpijn, duizeligheid, versnelde hartslag en concentratieproblemen. Vitamine B1 of thiamine zorgt voor mee voor een goede werking van je hartspier, zenuwstelsel, geheugen en concentratie.
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: structureel te weinig slapen, te veel stress, bloedarmoede, schildklierproblemen, of een depressieve stoornis. Bijkomende symptomen van vermoeidheid kunnen zijn: vermoeide ogen, geheugenproblemen, een futloos gevoel en hoofdpijn.
Mensen die toch een tekort hebben opgelopen, merken dit aan klachten als spierpijn, moeheid, bloedarmoede, depressie, minder zin in eten, ontsteking van tong en huidafwijkingen.
Je krijgt te weinig vitamines binnen
De vitamines B2, B3, B5, B6, B12, C activeren extra energie bij vermoeidheid.
Selenium is toxisch in doses vanaf 400 microgram en kan dan haarverlies, misselijkheid, diarree, broze nagels en problemen met het zenuwstelsel veroorzaken (11). Selenium heeft dus een nauwe marge tussen efficiëntie en toxiciteit. Overdosering moet bijgevolg vermeden worden.