Van juli tot en met september vinden we zwaardvissen voor de kust van Guardamar en Torrevieja. Ook kunt u op tonijn vissen op open zee, of op verschillende makreelsoorten, blauwbaars, zeebaars, ombervis, goudbrasem, tandbaars, leervis, barracuda, morene, paling en zo'n 150 haaiensoorten.
Rivieren. De Afrikaanse rivier de Nijl is verreweg de grootste (5499 tot 6695 km) rivier die uitmondt in de Middellandse Zee. De meeste andere grotere rivieren (langer dan 400 kilometer) die in de Middellandse Zee uitmonden, ontspringen in Europa.
De koraalduivel, een prachtige vis met een gif dat je binnen een paar uur kan verlammen of zelfs doden, wordt sinds kort steeds vaker gezien in de Middellandse Zee. Het exotische dier rukt door de opwarming van de zeeën op naar onze gebieden.
Gelukkig is het aanbod zeer divers. Zo kun je zeevissen op makreel, zwaardvis en tonijn, terwijl je in de rivieren op karper, baars en meerval kunt vissen. En dat is nog lang niet alles, want ook soorten zoals blauwbaars, zeebaars, goudbrasem, tandbaars, barracuda, foral, paling en zalm zijn hier te vangen.
In Spanje is zowel voor het vissen in zee als in de binnenwateren een vergunning vereist. Deze is te verkrijgen bij de regionale 'Consejeria de Medio Ambiente'. Voor meer informatie kunt u terecht bij de Spaanse Vissers Federatie. Zeevissen is in Portugal zonder vergunning toegestaan.
Met zeevis kunstaas aan je hengel kan je prima zeevissen. Dit kan zowel met lepels, pluggen en shads vanaf de kant als vanuit boten. Vanuit boten zijn shads vaak favoriet, vooral omdat je er prima gul mee kan vangen. Vanaf de kust kan je goed op zeebaars vissen met shads.
Er komen tientallen haaiensoorten voor in de Middellandse Zee, maar ze worden doorgaans niet veel gezien langs de stranden. Als er wel een haai wordt gespot, gaat het meestal om de blauwe haai.
De witte haai of ook wel bekend als de mensenhaai zijn terug te vinden in alle grote oceanen. Deze haaien hebben twee rijen van vlijmscherpe tanden waarmee ze hun prooi kunnen verscheuren. Ze kunnen uitgroeien tot maximum 7 meter lang en wegen meer dan 1000 kilogram en zijn dus de grootste jagers van de zee.
Kogelvissen. Deze diertjes leven ook weer in de tropische en subtropische wateren van de Atlantische, Indische en Grote Oceaan. Wanneer gevaar dreigt maken ze zich bolrond door water op te zuigen. In Japan zijn kogelvissen de echte lekkernij.
Dan is de zee gewoonlijk kalm en kan je meer zien onder water. Het eerste dat je je nu misschien afvraagt is: moet ik uitkijken voor “zeemonsters”? Als het op gevaarlijke zeedieren aankomt, is de Middellandse Zee vrij veilig.
De enorme hoeveelheid plastic in het water maakt de Middellandse Zee een van de meest vervuilde zeeën ter wereld. Doordat de zee vrijwel geheel door land wordt omringd en slechts enkele beperkte doorstromingen naar andere wateren heeft, spoelt zo'n 80 procent van het afval na zo'n tien jaar weer ergens rond de zee aan.
Het water van de Middellandse zee is helder omdat er weinig of geen sediment (zand en klei) in aanwezig is en dit in tegenstelling tot de Noordzee waar de zeebodem uit zand (en klei op sommige plaatsen) bestaat dat omgewoeld wordt door de golven. De kleur van het water reflecteert trouwens de kleur van de lucht.
Een ander soort van Spaanse witte vis is de Lubina of zeebaars. Deze vaste vis is uitstekend van smaak . In Spanje zou dit de meest gegeten vis zijn. Ook hier is er enorme vraag naar en worden de lubina's gekweekt in vis boerderijen in de Middellandse zee.
De baai van Malaga is een van de beste plekken. Elk jaar vanaf maart zwemmen de tonijnen door de straat van Gibraltar de middellandse zee binnen. In juli tot eind oktober zwemmen ze terug. De canarische eilanden en de azoren zijn nog betrekkelijk goed.
Door de zeestroom is het water hier erg voedselrijk en trek vele soorten vis aan zoals de tandbaars, amberjack, sardines horsmakreel enzovoort. De zomermaanden van mei tot september zijn het beste voor zeilvis, tonijn, mahi mahi, en marlijn. Ook de Costa Brava leent zich uitstekend voor diepzee vissen.
Zoals hierboven al genoemd leven er rifhaaien. Daarnaast zijn er pelagische haaien te vinden zoals hamerhaaien en de oceanische witpunthaai. Daarnaast zwemt er wel eens een ongevaarlijke walvishaai voorbij. Ook de meer tot de verbeelding sprekende stierhaai en tijgerhaai komen voor in de Rode Zee bij Egypte.
Als we denken aan de gevaren die op de loer liggen in de oceaan, is het een vraag die natuurlijk in ons opkomt - hoe zit het met haaien, de meest gevreesde schepsels van de zee? Dus ja, er zijn haaien in Griekenland, zelfs een aantal soorten. En er zijn misschien zelfs mensenetende haaien, zoals de grote witte haai.
De witte haai leeft vooral in koude en meer gematigde zeeën en in alle grote oceanen, van de Atlantische tot de Grote Oceaan en leeft voornamelijk in water met een temperatuur tussen de 12 en de 24 graden.
Maar de kans dat je ooit wordt gebeten door een haai is extreem klein. Per jaar overlijden gemiddeld tien mensen door een haaienbeet. In vergelijking: muggen zijn verantwoordelijk voor 725.000 doden per jaar.
De grote witte haai is een van de meest gevreesde roofdieren van de zee – en met reden. Deze haai heeft namelijk de meeste haaienaanvallen op zijn geweten – op enige afstand gevolgd door de agressieve tijgerhaai en stierhaai.
Veel vissers zoeken rond het laagste tij het strand op; het moment dat je het dichtst bij de diepere (vaar)geulen kunt komen. Je kunt bijvoorbeeld van twee uur voor, tot twee uur na laagwater vissen. Vreemd genoeg zijn er ook strandstekken die meer richting hoogwater de beste vangsten noteren.
Lood. Gebruik een zwaar stuk lood zodat je aas blijft liggen bij sterke stroming. Strandvissers gebruiken zwaar lood van 150 tot 225 gram.
Hotspots waar je altijd zeevissers treft zijn pieren en havenhoofden die ver in zee steken zoals die van Scheveningen en IJmuiden. Ook golfbrekers en paalhoofden op het strand zijn goede visstekken. Ga je gericht op zeebaars vissen, kies dan de plekken waar veel stenen zijn gestort.