Welke vis voorkomt algenbloei? Pleco algeneters eten algen, kleine waterplantjes en schaaldieren. Ze vormen een territorium en verdedigen dit vaak feller naarmate ze ouder worden.
Kluwenalgen zitten vooral op de bodem van je aquarium. Daarom heb je een soort nodig die graag op de bodem van je bak verblijft. Ancistrus soorten, zoals de Ancistrus Dolichopterus, zijn goede vissen om in te zetten tegen kluwenalgen. Sterker nog, algen zijn een belangrijk onderdeel van hun menu.
Antwoord: onvoldoende voedingsstoffen, te laag CO2- gehalte, te veel verlichting, slechte watercirculatie, te weinig planten, toedienen van te veel vissen voedsel, rottende planten en dieren.
Nummer één, de Siamese algeneter (Crossocheilus oblongus)
De siamese algeneter is een absolute moordmachine tegen verschillende soorten algen. Zijn lievelingsgerecht is voornamelijk baardalg, puntalg en zelfs draadalg. Overigens eet deze algeneter alle lekkere hapjes die de voedingsbodem raken.
Enkele voorbeelden van algeneters zijn de graskarper, zilverkarper en rondel. Echter voor een serieus algenprobleem kunt u Aqua-Pulse Anti-Draadalg en Vijver-Stabiel gebruiken. De albino en de groene graskarper, nuttige vissen die redelijk groot kunnen worden.
Vissen die 15cm kunnen worden horen in een aquarium van minimaal 150cm breed. Daarnaast zijn er geen algeneters die in onverwarmd water kunnen/horen. Maat algeneters kunnen niet zomaar bij goudvissen en goudvissen horen in een vijver en niet in een bak...
De Siamese algeneter is een van de meest populaire algeneters voor het aquarium. Hij helpt je bij het verwijderen van baardalg, puntalg en draadalg. Maar hij lust ook vrijwel alle andere hapjes die op de bodem terecht komen: garnaaltjes, diepvriesvoer, vlokvoer…
Siamese algeneter (Crossocheilus oblongus)
Ik denk dat dit toch wel dé bekendste algeneter is voor een zoetwateraquarium. Het zijn dan ook echte werkpaarden die zo goed als alle algen wel lusten. Ze zijn een super goede keuze als je veel baardalg en puntalg hebt.
Om het water van je aquarium gezond te houden, moet het af en toe ververst worden. Dat kun je beter niet in één keer doen, want dat zou de balans verstoren. Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen.
Azijn is natuurlijk een wondermiddel om aanslag van wanden en je filter schoon te maken. Ook algen zullen door een hoge dosering azijn vernietigd worden.
Zorg dat er niet te veel vissen in je vijver zitten. Geef je vissen een tijdje minder voedsel. Meet de waterwaarden (kH, gH, pH) en breng deze terug op het juiste niveau. Bestrijd indien nodig de algen met de juiste producten.
De belangrijkste manier om algen te voorkomen, is om regelmatig water te verversen. Ververs iedere week ongeveer 20 procent van uw aquariumwater (kan verschillen per aquarium situatie). Verwijder dan ook direct dode plantenresten uit uw aquarium. Houdt filters schoon en maak de bodem schoon met een aquarium stofzuiger.
Er zijn diverse algeneters die van deze algen eten, maar de beste bij deze soort algen zijn de Siamese algeneter (Crossocheilus Siamensis) en de Otocinclus algeneters. De eerste kan zo'n 14cm groot worden en heeft een temperatuur nodig van 24 tot 26 graden.
Wat je zou kunnen doen, is de guppen invriezen. Bakje met wat ijsblokjes en water en daar de vissen in doen. Dan zijn ze in 1 klap dood, zo gebeurd het in de gedragsbiologie ook met zieke vissen. Mannetjes kun je gerust zonder vrouwtjes houden.
Zolang ze elkaar dus maar niet hinderen en/of opjagen. Als ze voldoende ruimte hebben (neon moet toch minimaal 60 cm) moet dat gewoon goed gaan.
Ervan uitgaande dat per guppy gemiddeld 6 liter water nodig is, kunnen in een aquarium van 60 liter ongeveer 6 tot 8 guppy's. Een aquarium zal nooit tot de rand met water worden gevuld, en daarnaast nemen planten, decoratie en de bodem ook ruimte in beslag.
De volwassen Guppen zullen namelijk de jongen proberen op te eten indien ze de kans krijgen. Door voldoende schuilplaatjes en veel planten in je aquarium te houden is de kans groot dat je de jonge visjes zal zien opgroeien.
De pleco algeneter wordt in het aquarium vaak minstens 25 centimeter lang maar hij kan ook groter worden, zelfs tot 50 centimeter lang. Pleco algeneters kunnen tien tot vijftien jaar oud worden.
Waar de slakken in uw tuin uw planten opvreten heeft de poelslak een ander lievelingskostje: draadalgen! (Dit zijn feitenlijk geen algen maar wieren) De poelslakken kruipen over de wanden, stenen en planten in uw vijver en eten de aanwezige algen op. De planten laten ze met rust.
Aquarium slakken kunnen geen kwaad voor het aquarium. Sterker nog ze zijn juist enorm nuttig omdat ze algen, mulm en organisch afval eten. Slakken horen in je aquarium omdat slakken ook in een natuurlijk ecosysteem horen. Zonder slakken heb je niemand die de plantenresten en het mulm op eten.
Volgens Tinley-gedragstherapeut Marieke heb je een blije goudvis als-ie zichzelf kan zijn. "Dit betekent dat je goed moet kijken naar het natuurlijke gedrag van een goudvis. Wat doet hij in het wild? Juist, zwemmen.
Ja, vissen vreten elkaar op. Met een beetje massel kun je de graten nog wel ergens op de bodem vinden.
Voer je algeneter één of twee keer per week fruit of groenten. Fruit en groenten leveren je vis vezels, die hij nodig heeft om gezond te blijven. Geef je algeneter één of twee keer per week fruit of groenten.