In maart mag je volgens de Nederlandse wet namelijk wél gewoon vissen met kunstaas of een dood visje, maar geldt ook de gesloten tijd voor snoek. Dit betekent echter niet dat je in maart niet op snoek mag vissen. Het betekent alleen dat als je in maart een snoek vangt, dat je deze dan direct terug moet zetten.
Maart: leng, pijlinktvis (calamar), poon, rog, scharretong, tarbot, zeebaars, zeeduivel.
Wie in maart ondiep aan de slag wil doet er goed aan te vissen daar waar je het warmste water treft. Zelfs een graad kan al een verschil maken; dus een nog hoger cijfer staat eigenlijk gelijk aan een nog grotere trefkans op snoek.
Dat kunstaas vissen in de vroege ochtend als beste tijd wordt gezien is niet vreemd. Het is dan nog vaak rustig aan de waterkant en er is geen lawaai door mensen, dieren, en voertuigen. Na de nacht gaan roofvissen zoals snoek, snoekbaars en baars dan vaak op jacht.
Rond laagwater en net na hoogwater zijn vaak de beste tijden om zeebaars te vangen. Wanneer het water hard afstroomt dus na het hoogwater, dan is de stroming vaak dusdanig hard dat het moeilijk is om je aasvisje op een natuurlijke manier te presenteren.
Kabeljauw is het hele jaar door beschikbaar, maar vang je het best vanaf juni tot en met december. Tussen januari en mei gaat de kabeljauw zich voortplanten. Naast dat de vangkans dan aanzienlijk kleiner is (omdat de vis zich terug trekt), is het verstandig om rond deze periode de natuur zijn gang te laten gaan.
De beste tijd om vanaf een strekdam te vissen is van drie uur na hoogwater (afgaand tij) tot ongeveer twee uur na laagwater. Dan is het water laag genoeg om op de strekdam te staan zonder het risico te lopen hier vanaf te spoelen.
Voor de volgende vissoorten gelden de volgende wettelijke gesloten tijden: Snoek: van 1 maart tot aan de laatste zaterdag van mei (IJsselmeer: tot en met 30 juni).
In de ochtend staat de zon het meest gericht op de westkant en in de avond op de oostkant van het water. Doe er je voordeel mee en vis op de juiste stekken op het juiste moment! De vissen weten als geen ander waar het zonnetje als eerste op het water schijnt.
In maart mag je volgens de Nederlandse wet namelijk wél gewoon vissen met kunstaas of een dood visje, maar geldt ook de gesloten tijd voor snoek. Dit betekent echter niet dat je in maart niet op snoek mag vissen. Het betekent alleen dat als je in maart een snoek vangt, dat je deze dan direct terug moet zetten.
Van 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei mag je niet met kunstaas, een stukje vis of met een dode vis vissen en moet je iedere snoek, snoekbaars of baars die je eventueel vangt, direct terugzetten (zowel gesloten tijd voor aassoorten als voor de vissoorten snoek, snoekbaars en baars).
Snoeken zijn net als veel anderen vissen niet de hele dag actief. Je kunt daarom het beste gaan snoeken in de tijden dat ze wel actief zijn, namelijk 's morgens en in de namiddag tot avond. Rond het middag uur is de vis vaak vrijwel niet actief en hangt deze meer een beetje rond de bodem dan dat deze actief jaagt.
In maart wordt snoekbaars bij een zachte winter en dito voorjaar zeer actief in voorbereiding op de paai. Shads doen het nu zeker, met wat wind, driftend en heffend. Na de gesloten tijd wordt het eind mei en kunnen we terug aan de slag. De maand die nu volgt is dikwijls de beste vang maand.
Lokvoer voor witvis
Denk hierbij aan witvis boilies en witvis pelletkorrels. Maar er zijn ook andere soorten witvis aas. Ook voor witvis zoals brasem en voorn zijn pellets voor witvis geschikt als lokvoer. Naast pellets kan als lokvoer ook tijgernoten, hennep of speciaal grondvoer voor witvis worden gebruikt.
De vis wordt vaak geschubd op de huid gebakken, zoals vaak ook met zeebaars wordt gedaan, die ook is gekweekt. Het verschil tussen beide is de vorm; de zeebaars is smaller dan de dorade. Beide zijn heerlijk om te grillen, bakken en stoven. Dorade heeft een stevige, volle smaak.
Ze hebben een voorkeur voor wortelstelsels van oeverbomen of waterplanten. Zoek dus hier naar als je op zoek gaat naar snoekbaars in het voorjaar! Baars en snoek maken geen nest, maar zoeken wel onder andere oude waterplanten op om hun eitjes op af te zetten.
Snoek is in bijna alle wateren wel te vinden zelfs in polderslootjes zitten soms flinke snoeken. Maar niet alle plekken in het water zijn even goed om te vissen. De snoek kun je het meeste vinden bij plekken waar ze in een beschutting kunnen liggen zoals onder overhangende takken en onder bruggen.
In Nederland mag je het hele jaar door vissen. Maar je mag niet het hele jaar door met alle soorten aas vissen.
Deze zoute roofvis heeft vooral een voorkeur voor rotsen, havenhoofden, zandbanken/muien en strekdammen. De zeebaars is vrijwel overal te vangen aan de Nederlandse “zoute” kust.
Een van de belangrijkste dingen om goed in de gaten te houden bij de verzorging van vissen is de waterkwaliteit. Vissen 'gewoon' in het kraanwater laten zwemmen is geen optie. Het water moet aan specifieke eisen voldoen willen de vissen er in kunnen overleven.
Voor het vissen op een diepte van 2 á 3 meter is de Rapala Jointed, de Rapala Magnum of de Rapala Sliver van 13cm of zelfs 20cm een goede keus. Deze twee pluggen gaan een meter of twee diep zodat ze de bodem net bereiken, de plaats waar de zeebaars zich meestal ophoudt.
Bag limit zeebaars en kabeljauw
Voor kabeljauw geldt dat u van deze soort maximaal 25 vissen dan wel maximaal 20 kg. in bezit mag hebben. Het is verboden kabeljauw te fileren en te ontdoen van de kop omdat anders niet meer kan worden vastgesteld hoe groot de vissen waren.
Jonge kabeljauwen leven vaak in lage kustgebieden (zo'n 10 à 30 m diep). Daar kunnen ze zich goed verstoppen voor roofdieren, onder meer in het dichte zeegras. Volwassen kabeljauwen zwemmen op grotere diepten tussen 150 en 200 m, al kunnen ze ook op wel 600 m diepte voorkomen.
Er is een zee aan lekkere én duurzame witvis
Zoals roodbaars, wijting en koolvis. Die laatste wordt al veel gebruikt als vervanger van kabeljauw in gerechten als kibbeling en vissticks. Al deze soorten witvis zijn net even anders; de een valt wat meer uit elkaar en de ander is juist stevig.