Surströmming staat wereldwijd bekend als een van de smerigste gerechten. Dit komt voornamelijk door de opvallende geur die vrijkomt wanneer een blik hiervan wordt geopend. Door het openen van zo'n blik ontsnapt een kenmerkende, sterk doordringende geur die de meeste mensen uiterst onaangenaam vinden.
Het proces van gisting (of 'zuren', zoals de Zweden het noemen) gaat door in het blik en dat levert een opbollend blik met gegiste haring of 'surströmming' op. De geur is scherp en de smaak is rond en tegelijkertijd pikant met een onmiskenbare zuurheid.
Surströmming is online te verkrijgen bij verschillende webshops. Je kan het bijvoorbeeld kopen bij surstromming.com of zelfs op amazon.com.
Surströmming betekent letterlijk zure haring en is niets minder dan gefermenteerde haring. Deze vis met een hoog vetgehalte wordt in de lente in de Oostzee gevangen en licht gezouten in een vat plaatst om te gisten. Ongeveer een maand voor de vis 'rijp' is voor consumptie, wordt ze ingeblikt.
De populaire nieuwe challenge is door influencer Bas Smit naar Nederland gehaald. De bedoeling is dat je het Zweedse gerecht Surströmming eet, volgens velen het smerigste gerecht ter wereld bestaand uit gefermenteerde zure haring.
In Noorwegen is deze manier van conserveren voor het eerst vermeld in 1348. De methode werd echter niet toegepast op haring, maar op zeeforel. Het gegiste eindproduct wordt daar rakfisk genoemd, centrum voor rakfisk is het Noorse district Valdres.
Ondertussen hebben al een aantal bekende Nederlanders meegedaan aan de challenge zoals Coen en Sander, Wesley Sneijder en Rolf Sanchez en Dave Roelvink en Thomas Berge, Nadat de bekende Nederlanders hebben meegedaan is het de bedoeling dat ze 2 andere mensen nomineren om ook mee te doen.
Het vette visje haring wordt een frisse jongen door hem in te leggen in zuur. Zure haring is een heerlijke snack die rijk is aan gezonde visvetten. Ook heel lekker in een salade, bijvoorbeeld met bietjes en aardappel.
Rolmopsen en haringfilets
allemaal namen voor een product dat vroeger dagdagelijks gegeten werd. Een product dat onder verschillende gedaantes opduikt: op zijn geheel met graat en vel, ontgraat en opgerold (rolmops) of ontgraat en ontveld (haringfilets).
Het woord zegt het eigenlijk al, op zee wordt bij de haring de ingewanden en kieuwen verwijderd behalve de alvleesklier. Deze zorgt ervoor dat de haring wordt gefermenteerd en hierdoor enzymen zijn specifieke smaak heeft.
De haring, want voor wie het nog niet weet; "surströmming" is gegiste, geconserveerde haring, die was verpakt in een rood en geel gekleurd conservenblik van het merk; Röda Ulven, wat rode wolf beteken. Dus de haring (in blik) kan lang bewaard worden, liefst gekoeld.
Een nationale delicatesse in IJsland, maar eigenlijk is de vis zo giftig dat hij maanden moet rotten voor hij eetbaar wordt. De geur is weerzinwekkend, de smaak werd ooit beschreven als “een in urine gedrenkte matras”.
In de koelkast kun je de verse haring zo'n 1-2 dagen bewaren, gewikkeld in folie en bedekt met ijsblokjes. In de vriezer is de haring zo'n drie maanden te bewaren.
Zweden grenst aan Noorwegen in het westen en noorden, aan Finland in het noorden en oosten, aan de Botnische Golf en Oostzee in het noorden, midden en zuidoosten en verder aan het Skagerrak en het Kattegat in het zuidwesten. Sinds 2000 toen de Oresundbrug werd geopend is er ook een directe verbinding met Denemarken.
Een vis die slechts licht gezouten is, is daarom de beste keuze. Zure haring en rolmops zijn op zich ook gezond, maar zure haring bevat wel wat meer verzadigde vetten en calorieën dan zoute haring. Ook rolmopsen bevatten meer calorieën dan reguliere haring.
Waarom eigenlijk? Augurken – en niet te vergeten rauwe uien – werden ook gegeten om de smaak van de haring te verdoezelen. De Amsterdamse specialist: "Die waren vroeger zo zout als de pest. Haringboeren hadden badkuipen met haring waar ze augurken in gooiden om de vis te ontzouten.
Goed afdekken en koel zetten dus en vooral niet te lang bewaren. Zo zijn er ook producten waarvan het misschien minder voor de hand ligt dat ze niet te lang bewaard kunnen worden. Een geopende pot zure haring bijvoorbeeld is ook maar 1-2 dagen houdbaar.
Als je een normale gezouten haring eet, zit je al op 1 gram. Zoute haringen zijn dus prima vanwege hun vet, maar minder goed vanwege het zoutgehalte. Eén zoute haring eten, kan geen kwaad. Maar met twee achter elkaar eet je echt te veel zout.
Haring verhitten
Zure haring wordt ook wel rolmops genoemd. Deze haring is verhit en daardoor kun je wel zure haring uit pot eten. Ook als je zelf haring verhit kun je de vis met een gerust hart eten.
In principe zijn alle soorten vis goed. Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis.
Het gerecht is in de 17e eeuw door Asjkenazische Joden in Nederland geïntroduceerd. Het wordt sinds de middeleeuwen vooral gegeten in Duitsland, Polen, de Friese regio, Scandinavië en Groot-Brittannië. Zure haring wordt gemaakt van vis die na juni is gevangen.
Een bekende IJslandse delicatesse is hákarl: gefermenteerde haai. Van ouds kwam dit vlees van de huid van Groenlandse haaien. Deze haaien leven diep op de bodem van de oceaan en kunnen wel 300 jaar oud worden. Tegenwoordig wordt de jacht op deze soort haaien niet meer actief uitgevoerd.
Haring valt in de categorie 'gezonde vette vis, net zoals zalm en makreel. Goed vet, namelijk omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren. Die vetten helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten. En het omega-3 vetzuur 'DHA' ondersteunt het functioneren van de hersenen.
Eet je Hollandse Nieuwe rauw? Veel mensen denken dat je haring rauw uit de zee eet, maar dat is niet het geval. Haring wordt namelijk direct na vangst gekaakt: de ingewanden van de haring worden verwijderd, op de alvleesklier na. Enzymen die in de alvleesklier zitten laten de haring vervolgens rijpen.
Oude haring ruikt sterk en smaakt ranzig. Een verse ruik je niet en smaakt vooral niet te zout. De structuur moet mals zijn en vet smaken. De kleur van de binnenkant moet blank zijn, helder rood mag ook.