Het grappige rode visje zwemt niet, maar loopt over de zeebodem. In Tasmanië heeft een team van duikers een nieuwe populatie ontdekt van de familie voelsprietvissen. Het gaat om het geslacht Thymichthys politus.
In Nederland komt de gevlekte lipvis en de zwartooglipvis voor. Beide vissen zijn hier zeldzaam. Marcel de Vries ving echter een zéér zeldzame kliplipvis waarvan nog geen hengelvangsten bekend waren in ons land.
Het precieze voltage verschilt per soort sidderaal. Vorig jaar werd in het Amazonegebied een nieuwe soort ontdekt die een stroomschok gaf van liefst 860 Volt. Daarmee is deze Electrophorus voltai “de sterkste generator van bio-elektriciteit”, aldus de Braziliaanse wetenschappers in een artikel in Nature.
Rode handvissen behoren tot de familie van de voelsprietvissen en zijn vernoemd naar hun handvormige borstvinnen. Het zijn bentische vissen (bodembewoners) die op hun 'ledematen' over de zeebodem kruipen. Ze kunnen vijf tot ruim twaalf centimeter lang worden en voeden zich met kreeftjes en wormen.
De meeste vissen hebben tanden; vorm en plaatsing daarvan worden door het dieet bepaald. Bij beenvissen bestaan de tanden uit dentine met een glazuurlaagje, en ze bevatten een pulpaholte met zenuwen, bloedvaatjes en bindweefsel.
Uitdrogingsgevaar is er niet, maar ze kunnen wel opzwellen. Daarom plassen ze veel. Ze hebben een cloaca of een opening achter de anus waar de plas en poep uitkomt. Indien je dus een zeevis in zoet water zet dan zal deze niet overleven.
Dit wordt paaien genoemd. Er zijn echter ook soorten als de guppy en zwaarddragers waarbij de eitjes inwendig worden bevrucht en volledig ontwikkelde jongen ter wereld komen. Visseneitjes zijn over het algemeen klein en doorzichtig, evenals de larve.
De axolotl leeft alleen in delen van Mexico en komt nergens anders in de natuur voor. De salamander leeft in diepe meren en blijft altijd in het water. Het leefgebied van de axolotl was vroeger veel groter, maar de salamander is uit grote delen van zijn oorspronkelijke leefgebied verdwenen.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
Murenen kunnen tot twee meter lang worden. De meeste tijd leven ze in holtes en grotjes. Ze hebben een beschermend slijm op hun lichaam dat bij aanraking giftig is.
Het vangen van een wilde steur is waarschijnlijk de zwaarste klus in de zoetwatervisserij.
Platinum Arowana. De duurste vis ooit verkocht is de Platinum Arowana voor $430.000. Het is bekend dat mensen duizenden dollars betalen om zo'n mooie vis te kopen die niet alleen bekend staat om zijn schoonheid, maar ook om zijn hersenen.
De blauwvintonijn is de duurste vis ter wereld
Dat is niet zozeer vanwege de smaak, maar vooral omdat deze vis zo schaars is. Op een veiling werd voor 300 kilo van deze tonijn ooit 736.000 dollar betaald. Deze vis is populair als ingrediënt voor de sushi.
Het grappige rode visje zwemt niet, maar loopt over de zeebodem. In Tasmanië heeft een team van duikers een nieuwe populatie ontdekt van de familie voelsprietvissen. Het gaat om het geslacht Thymichthys politus.
Koolvis. In veel opzichten lijkt koolvis op kabeljauw. Het is een voordelig visje dat je kan bakken, grillen en stomen. Het heeft een vrij neutrale smaak, waardoor hij in veel gerechten gebruikt kan worden.
De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 450 milligram omega-3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Dit kun je doen door per week twee porties vis te eten, waarvan ten minste een keer vette vis.
Zo kies je duurzaam
Koop duurzame soorten: dit zijn haring, mosselen, oesters, Schotse of Noorse zalm, Hollandse garnalen, Noordzeekrab, wijting en schelvis. Koop vaker bijvangst-vis: namelijk grauwe poon, schar of steenbolk (steenwijting).
Een axolotl heeft geen scherpe tanden, maar een soort stompjes. Hij kan daar niet mee bijten of scheuren, maar wel glibberige prooien mee vasthouden. De axolotl slikt zijn prooi in een keer door en kan dus alleen maar prooien eten die helemaal in zijn bek passen.
In het wild geld de axolotl als zeer ernstig bedreigd of zelfs uitgestorven. De dieren mogen dus niet geëxporteerd worden uit hun natuurlijke leefgebied. Er is geen vergunning te hebben om een axolotl te houden of te verkopen.
Axolotls zijn bekend omdat ze nooit transformeren. Als een normale salamander wordt geboren, heet hij "larve". Deze larven leven onderwater en lijken op visjes. Als deze larven groeien krijgen ze longen en verdwijnen soms ook de kieuwen.
De grootste vis is de walvishaai. De reuzenhaai weegt ongeveer 5000 tot 7000 kilogram. De nakomelingen van de reuzenhaai zijn flinke baby's: ze kunnen al anderhalve meter tot twee meter groot zijn bij geboorte.
Hebben vissen geen maag maar die is vervangen door een lange darm met eerst de slokdarm.
Vlees is het spierweefsel van gewervelde dieren en hier vallen vissen in principe niet onder. Echter kan vis wel gegeten worden en is het ook een dierlijk product. In dit opzicht kan vis dus gezien worden als het vlees van een vis.
Een vis heeft kieuwen, die dezelfde functie hebben als de longen bij een mens. Komt een vis uit het water, dan zijn de kieuwen niet in staat om zuurstof op te nemen en zal de vis stikken. Ergo: een vis uit het water 'verdrinkt' op dezelfde manier als een mens in het water.
Een vis die in de zee leeft heeft eigenlijk altijd dorst en drinkt veel water via de kieuwen. Een vis die in meren of rivieren leeft heeft nooit dorst, maar die plast juist heel veel! Een vis die in de zee leeft heeft eigenlijk altijd dorst en drinkt veel water via de kieuwen.