Vissen: Serveer geen vissen die geen schubben hebben (denk aan zwaardvis en paling) en geen schaal- en schelpdieren (dus geen garnalen, kreeft, mosselen, coquilles of krab). Wat wel? Alle vissen met vinnen schubben, zoals zalm, tonijn, tong, makreel, enzovoorts. Zoogdieren die in het water leven zijn niet kosjer.
Dieren die wel gegeten worden: rund, schaap, geit en hert. Dieren die niet gegeten worden: kameel, varken, haas, paling, garnaal en kreeft. Koosjere dieren worden op rituele wijze geslacht om aan de kasjroet te voldoen. Al het bloed wordt verwijderd en de gebruikte messen moeten vlijmscherp en kaarsrecht zijn.
Kaas is namelijk alleen kosjer als hij door Jidden is gemaakt, een voorschrift dat ook geldt voor wijn en brood.
Een halal-keurmerk staat op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de regels uit de Koran. Halalvlees is vlees waarbij al het bloed is verwijderd. In het Jodendom gelden ook bepaalde spijswetten. Eten dat aan deze wetten voldoet wordt koosjer genoemd.
Ook buiten de diensten is alcoholconsumptie toegestaan. In het Jodendom maakt drinken van koshere wijn (jajin) deel uit van verschillende rituelen tijdens de sabbat en het inwijden en uitluiden van feestdagen. Hierbij zijn alleen koshere wijnen, die onder het toezicht van een rabbinaat zijn gemaakt, toegestaan.
Alle vissen en zeedieren zijn in principe halal, behalve als de zeedieren schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid.
Een vis die koosjer is, dient schubben en vinnen te hebben. Een vis hoeft niet ritueel geslacht te worden. Voorbeelden van vissen die koosjer zijn: baars, kabeljauw, snoek, ansjovis, haring, zalm, karper en tonijn. Voorbeelden van vissen die verboden zijn: aal, paling, steur, rog, meerval, zwaardvis en zeewolf.
Ossenhaas is niet per definitie kosher. Jodenbiefstuk wel. Er zitten in een rund een aantal zeer malse delen. De meest bekende is natuurlijk de ossenhaas.
Bier mag van alle merken gedronken worden. Datzelfde geldt voor veel andere alcoholische dranken, waarbij sommige dranken wel melk bevatten, zodat deze niet bij vlees gedronken mogen worden. Voedsel dat gekookt is door een niet-Jood mag niet worden genuttigd.
Vissen zijn kosher als ze vinnen en schubben hebben. Aan hun slacht worden geen specifieke eisen gesteld. Voorbeelden van toegestane vissen: kabeljauw, tonijn, haring, snoek, snoekbaars, baars, ansjovis, zalm, karper, forel. Alle week en schaaldieren zijn verboden.
De Nederlandse kasjroetlijst voor chocolade- en kruidnootproducten is per direct aangepast omdat pure en melk chocolade niet meer standaard als kosjer kan worden beschouwd.
Melk en vlees samen is te vet en zwaar. Andere combinaties worden door sommige rabbijnen ook afgeraden: vis niet samen met vlees; vis niet samen met melk.
Verboden vissen en zeevruchten zijn steur (zijn status is onzeker omdat de kleine schubben op zijn staart elkaar niet overlappen zoals bij gewone schubben), zwaardvis (omdat bepaalde soorten geen schubben hebben), zeeduivel, rog, zeebaars, tarbot, haai, paling, alle schelp- en schaaldieren, zee-egel, octopus en inktvis ...
Kreeft, garnalen, inktvis, haai, of mosselen zijn niet kosjer. Toch is het niet altijd duidelijk wat men onder schubben verstaat. Paling bijvoorbeeld heeft wel kleine schubben, maar die zitten onder een slijmlaag.
Zo is één van de meest gehoorde redenen dat kosher voedsel gezond zou zijn. Nu blijkt kosher eten inderdaad gezonder te zijn dan niet-kosher voedsel, maar dit is totaal niet de reden waarom Joden kosher eten. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat een plakje ham mogelijk gezonder is dan een koshere chocoladereep.
Opvallend, omdat levertjes pas kosjer zijn nadat ze met een gasbrander minutieus zijn verkoold.
Tegenwoordig heeft het Joodse volk geen koningen meer, maar nog wel rabbijnen. Elke joodse gemeenschap heeft een rabbijn. Rabbijn betekent letterlijk leraar. Een rabbijn leert mensen over het geloof, geeft raad en weet alles over de joodse tradities en de regels van het jodendom.
Jodenhaas is een heel zacht mals stukje rundvlees uit de voorvoet van het rund, namelijk tussen de schouders. Het heeft de vorm van ossenhaas, maar weegt niet meer dan 400 gram. Het jodenhaasje heet zo omdat het een stukje vlees is van de voorbout. Orthodoxe joden mogen namelijk geen vlees van de achterbout eten.
Joden die ritueel slachten doen dat om koosjer voedsel te kunnen eten. Het is voor hen bovendien van belang dat zij vlees en zuivel scheiden, ze hebben daarom standaard 2 keukens. Joden kunnen dankzij de rituele slacht bijvoorbeeld rund, schaap, geit en hert eten.
Vissen met zowel vinnen als schubben zijn gezond om te eten. Dat zijn bijvoorbeeld: kabeljauw, schelvis, makreel, zalm, haring, bot of tonijn. Waarom vissen met vinnen en schubben?
Het slachten
Het mag alleen gedaan worden door joden die daarvoor speciaal zijn opgeleid. Het vlees moet, voor het gegeten mag worden, enige tijd in water en in zout gelegd worden om het bloed er zoveel mogelijk uit te laten trekken. Het eten van bloed, ook van geoorloofde dieren, is namelijk verboden.
De meeste moslims vermijden echter uit voorzorg kaas waarvan niet bekend is of deze vegetarisch is. Wel wordt stremsel uit (halal-)slachterijen in Nederland gebruikt voor export naar moslimlanden: de meeste kalveren in Nederland worden halal geslacht en daarmee is de meeste kaas ook halal.
Volgende dieren zijn wel halal: schapen, runderen, pluimvee, kamelen, paarden, wilde ezels, konijnen, egels, stekelvarkens, sprinkhanen, wormen in fruit, vogels en dieren die leven in de zee (met uitzondering van kikkers, palingen, krokodillen, zeeschildpadden, dolfijnen en haaien) (Bonne & Verbeke, 2008a).