Mei: roodbaars. Juni: rog, roodbaars, schar, schelvis. Juli: griet, heek, makreel, rog, roodbaars, schar, schelvis, zeeduivel. Augustus: griet, heek, makreel, rog, roodbaars, schar, schelvis, zeeduivel.
De periode dat men vanaf de kust kabeljauw vangt, loopt van oktober tot half januari en van maart tot en met april. Eind januari trekt de vis naar de paaigronden en blijven alleen de echte kleintjes achter. Vooral in het donker is de vis vanaf de kust te vangen.
In de maand maart mag je volgens de wet vissen met kunstaas, een stukje vis of een dood visje. Vang je hiermee een snoek dan moet je deze direct terugzetten (gesloten tijd voor de snoek).
Lekker in 't seizoen
Griet, heek, leek, makreel, pijlinktvis, poon, schar, scharretong, schelvis, rog, roodbaars, tarbot, zeebaars en zeeduivel zijn dé vissen van de maand januari.
Een van de goedkoopste vissoorten is bijvoorbeeld de witvis die verkrijgbaar is in de supermarkt. Vooral de vis uit de diepvries.
April: pijlinktvis (calamar), poon, roodbaars, zeebaars.
Wanneer het best vissen op voorn? In principe is het bijna het hele jaar door goed mogelijk om op voorn te vissen. Het moet alleen gezegd dat de beste vangtijd de maanden maart en april zijn. Dan begint het water op te warmen waardoor blankvoorns het diepe water verlaten om naar het ondiepe te zwemmen.
Het lokken van vissen
Als je de vissen wil lokken, kun je dat het beste doen door wat balletjes voer bij je dobber te gooien. Zo lok je de vis naar je haakje en maak je meer kans dat de vis ook daadwerkelijk jouw haakje kiest. Het is hierbij belangrijk dat je dit visvoer aanmaakt.
Van 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei mag je niet met kunstaas, een stukje vis of met een dode vis vissen en moet je iedere snoek, snoekbaars of baars die je eventueel vangt, direct terugzetten (zowel gesloten tijd voor aassoorten als voor de vissoorten snoek, snoekbaars en baars).
Gul vissen diep water
Net als zoetwatervissen hebben de meeste zeevissen een voorkeur voor warmer water. Dit betekent dat ze in de winter wegtrekken uit de relatief koudere ondiepe wateren en op zoek gaan naar de diepte. Diepe wateren bevinden zich veelal ver buiten de kust maar laat je hier niet door misleiden.
Het vangen van een wilde steur is waarschijnlijk de zwaarste klus in de zoetwatervisserij.
Maïs. Bij maïs wordt vaak gedacht aan karpervissen, maar ook voor de witvis heeft maïs een grote aantrekkingskracht vooral bij de grotere brasems. Maïs kan je kant-en-klaar kopen in de plaatselijke supermarkt en voor speciale varianten kun je terecht bij de hengelsportzaak.
Dit is een giftige stof die nauwelijks afbreekt, het spierweefsel van vissen blijvend rood kleurt en o.a. bekend staat als kankerverwekkend. Gezien het risico voor mens, dier en milieu, dient het gebruik van gekleurde maden direct te worden verboden.
Voorn vangen
Vaak kan hij met een klein stukje brood aan je haakje al gevangen worden. De meest gebruikte manier om op voorn te vissen is met een vaste hengel. Aan deze vaste hengel wordt een stuk visdraad aan de top vastgemaakt.
Juist bij het voornvissen moet die lengte perfect kloppen om zo min mogelijk aanbeten te missen en dus zo effectief mogelijk te vissen. Hoe kleiner de voorns, des te korter de onderlijn. Daar komt het op neer. Wanneer ik met de vaste hengel in jachthavens op kleine voorn vis, gebruik ik een onderlijn van 15 centimeter.
In Nederland mag je het hele jaar door vissen. Maar je mag niet het hele jaar door met alle soorten aas vissen. Je mag ook niet het hele jaar door op alle vissoorten vissen. En als je ze toch vangt, moet je ze meteen weer terug zetten.
Griet is een stuk goedkoper. Een perfect alternatief dus voor wie tarbot te duur vindt. De vis begint vanaf een maat van 30 centimeter groot en kan soms wel doorgroeien tot 75 centimeter. De verschillende maten griet koop je in z'n geheel of gefileerd.
Vissen op zeebaars vanaf het strand
Het visseizoen op zeebaars begint vanaf april/mei en loopt door tot oktober/november. Zodra het de temperatuur van het zeewater de 15 graden bereikt, komt de zeebaars naar de kant om te jagen op bliek, zandspiering, garnalen en krabben.
De blauwvintonijn is de duurste vis ter wereld
Dat is niet zozeer vanwege de smaak, maar vooral omdat deze vis zo schaars is. Op een veiling werd voor 300 kilo van deze tonijn ooit 736.000 dollar betaald. Deze vis is populair als ingrediënt voor de sushi.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
Weinig mensen weten exact wat de exotische pangasiusvis is. Het is een straalvinnige vis uit de familie van reuzenmeervallen, een zoetwatervis die op grote schaal gekweekt wordt in Azië. In de winkels vind je nooit de wilde variant, maar altijd de gekweekte, vandaar dat de vis zo goedkoop is.