Het gaat om een schaapskopbrasem. Hij eet vooral schaaldieren en daarvoor heeft hij een heel geschikt gebit. Met zijn tanden kan hij de schelpen goed kapotmaken.
In de bek kijken
De schaapskopbrasem wordt zo genoemd omdat zijn kop wel wat weg heeft van een schaap. De vis wordt in de VS veel gevangen omdat hij -volgens Amerikanen vooral gefrituurd- erg smakelijk is. Zijn opmerkelijke gebit gebruikt hij om de schelpen van mosselen en oesters te vermalen.
De meeste vissen hebben tanden; vorm en plaatsing daarvan worden door het dieet bepaald. Bij beenvissen bestaan de tanden uit dentine met een glazuurlaagje, en ze bevatten een pulpaholte met zenuwen, bloedvaatjes en bindweefsel.
De ophiodon elongatus, die in het Engels ook Pacific lingcod wordt genoemd, is een humeurige, omnivore vis met een bek als een rommelige bestekla: de ruim 500 tanden van het dier staan willekeurig verspreid over zijn twee paar zeer beweeglijke kaken.
Zij jagen zowel bij de bodem (kabeljauw en schelvis) als dicht bij het wateroppervlak (geep, zeebaars en wijting). Het zijn snelle zwemmers met een grote bek en vaak scherpe, naar achteren gerichte tanden.
De anatomie van goudvissen begrijpen. Weet waar bij een goudvis de tanden zich bevinden. Goudvissen hebben geen tanden in hun kaken. De tanden zitten achterin de keel, zodat ze hun eten kunnen pletten en heel door kunnen slikken.
Ook valt deze vissoort op door een kleine bek en kleine tanden.
Een bizar beeld dat massaal wordt gedeeld op sociale media, al is de vis niet zo zeldzaam. De "schaapskopbrasem" gebruikt zijn tanden om schelpdieren te eten.
Murenen kunnen tot twee meter lang worden. De meeste tijd leven ze in holtes en grotjes. Ze hebben een beschermend slijm op hun lichaam dat bij aanraking giftig is.
Tot de tandarmen behoren miereneters, gordeldieren en luiaards. Gordeldieren en luiaards hebben weinig tanden, miereneters zelfs helemaal geen.
Uitdrogingsgevaar is er niet, maar ze kunnen wel opzwellen. Daarom plassen ze veel. Ze hebben een cloaca of een opening achter de anus waar de plas en poep uitkomt. Indien je dus een zeevis in zoet water zet dan zal deze niet overleven.
Dit wordt paaien genoemd. Er zijn echter ook soorten als de guppy en zwaarddragers waarbij de eitjes inwendig worden bevrucht en volledig ontwikkelde jongen ter wereld komen. Visseneitjes zijn over het algemeen klein en doorzichtig, evenals de larve.
De kogelvis is een delicatesse die in vele landen verboden is. Het eten van fugu – de Japanse benaming voor de vis – is namelijk als Russische roulette; een verkeerd bereid exemplaar leidt tot de dood en een tegengif is er niet. Toch is het de kogelvis die een foodtrend lijkt te worden in China.
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
Zijn huid is gemaakt van soort roze gelatine om niet onderkoeld te raken. Hij heeft geen spieren of skelet. Boven water lijkt de blobvis gewoon een hoopje slijm, maar dat komt doordat zijn flexibele lijf en zijn zachte graten gemaakt zijn voor de immense druk zo diep onder water.
In grote delen van Centraal-Europa, in het bijzonder Polen en Hongarije, wordt de karper wel gegeten. De vis wordt verwerkt in vissoep of in moten gepaneerd en gebakken. Ook in Oost-Azië is de vis populair.
Maar onze ergste vijand – en 's werelds gevaarlijkste dier – is de mug. De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.
De gevaarlijkste zee ter wereld is waarschijnlijk de Atlantische Oceaan , daar gebeuren de meeste ongelukken. Deze enorme waterplas tussen Europa en Amerika is normaal een vrij rustige oceaan. Juist deze stilte maakt hem zo gevaarlijk. Zeevaarders zijn minder alert op de gevaren van de oceaan.
De gevaarlijkste dieren van Nederland zijn:
Adder. Grote pieterman. Wolf. Wild zwijn.
Voor in zijn bek heeft hij geen tanden. Met zijn sterke keeltanden aan de achterkant van de schedel wordt het voedsel fijngemalen tegen een kauwplaat in het gehemelte van de vis. De kauwplaat wordt ook wel karpersteen genoemd. In Nederland komen 33 verschillende soorten karpers voor.
Vraag het aan een karpervisser, en hij zal je vertellen dat de karper de sterkste zoetwatervis van ons land is.
Het precieze voltage verschilt per soort sidderaal. Vorig jaar werd in het Amazonegebied een nieuwe soort ontdekt die een stroomschok gaf van liefst 860 Volt. Daarmee is deze Electrophorus voltai “de sterkste generator van bio-elektriciteit”, aldus de Braziliaanse wetenschappers in een artikel in Nature.
Jonge baars eet vooral wormpjes, larven, vliegjes en kleine visjes. Grote baars jaagt daarentegen vooral op wat grotere vissen. Een voorntje van een centimeter of 10 is daarbij geen enkel probleem. Tanden heeft de baars overigens niet.
Wat betreft de tanden van de snoekbaars valt op dat deze spits en erg scherp zijn maar dat het geen aaneengesloten rij is. Ook het aantal tanden is minder dan dat je dat bijvoorbeeld in een snoekenbek ziet. Toch zijn ze speciaal gemaakt om visjes mee vast te houden. Daar jaagt de snoekbaars namelijk vooral op.
Ja, snoeken kunnen mensen bijten. Maar op enkele incidenten na komt dit over het algemeen nooit voor in Nederland. Een snoek is dan wel een roofvis maar de snoek eet geen mensen vlees. En gelukkig maar want snoeken hebben wel 700 vlijmscherpe tanden.