Een heel geschikte vetplant (familie) voor in de tuin is de Sedum. Dit vetplantje is er in vele soorten waardoor je een leuke mix kunt maken van verschillende vetplanten. Sedum groeit Bijna overal op. Ze zijn winterhard, hebben weinig water nodig en gedijen zowel in de zon als schaduw.
De bekendste vetplant voor de tuin is hemelsleutel (Sedum, syn. Hylotelephium). Cultivars als 'Herbstfreude', 'Matrona', 'Iceberg' of 'José Aubergine' hebben stuk voor stuk prachtige, grote bloemschermen waar bijen en hommels tot ver in de herfst nectar en stuifmeel komen tanken.
De meeste succulenten kunnen prima tegen kou, maar van al die nattigheid in de winter gaan ze dood. Bescherm vetplanten buiten in de winter dus tegen neerslag, bijvoorbeeld door ze in een kas of serre te zetten. Laat je ze buiten staan, zet ze dan op een afgeschermde plek, zoals onder een dakrand of bij een muur.
Net als cactussen kunnen vetplanten makkelijk buiten staan in de zomer. Laat net als bij andere binnenplanten de vetplanten wennen aan de buitenomgeving. Vetplanten kunnen buiten in de volle zon, maar wel nadat ze gewend zijn.
Cactussen en vetplanten
Bijna alle cactussen kunnen goed tegen kou. In de woestijn, waar ze oorspronkelijk vandaan komen, is het overdag bloedheet en in de nacht ijskoud. Ze zijn dus wel wat gewend! Ditzelfde geldt voor vetplanten, ook deze planten kunnen goed tegen kou.
Plaats. De pannenkoekplant houdt niet van kou en kan dus niet buiten staan en mag ook zeker niet op de tocht staan. De bladeren zijn het mooist als er genoeg licht is, maar de volle zon is niet goed voor de plant. Bij volle zon krijgen de bladeren rimpels en wordt de plant geel.
Door de dikke stam kan de Yucca wel tegen een stootje en zal deze lang mooi blijven. Dit geldt ook voor de Cycas, de Beaucarnea en de andere sterke kamerplanten uit ons assortiment. Ook de cactus valt onder de sterke kamerplanten en deze zijn dan ook terug te vinden in onze webshop.
De meeste vetplanten gaan dood door te veel aan water.
Of de wortelkluit droog is kan je best controleren door de plant voorzichtig uit de pot te heffen en te kijken of de grond donker (= vochtig) of licht (= droog) van kleur is.
Vetplanten zijn de ideale planten voor beginnende tuiniers: met een plek in volle zon en een minimum aan water zijn ze tevreden. Ze leven van nature erg lang, makkelijk tientallen jaren, ze kosten niet veel en er is ontelbaar veel keuze.
Dat kan, maar alleen in de lente en zomer. Deze plant groeit het beste bij wat warmere temperaturen. Hij overleeft ook wel wat kouder, maar dan groeit hij niet meer goed. Laat hem nooit buiten staan als het kouder wordt dan 10 graden.
Cactussen en vetplanten hoef je maar heel weinig water te geven: geef in de zomer af en toe een flinke plens water in een keer en laat de grond daarna bijna helemaal uitdrogen. In de winter hoef je maar eens in de 4 weken een beetje water te geven. Controleer wel regelmatig.
Zet ze altijd bij het raam, liefst met de hele dag zon. Of anders op een plek met zoveel mogelijk licht. Heb je een donker huis, en geen directe zon of lichtinval dan zullen vetplantjes het lastig krijgen. Het is een roep om hulp als ze hoog groeien of lange stengels maken richting het licht.
Er zijn verschillende soorten kamerplanten in de volle zon waar u uit kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan diverse tropische planten, zoals cactussen, vetplanten en palmen. Daarbij is het wel belangrijk om te weten dat elke kamerplant in de volle zon weer anders moet worden onderhouden.
Portulak is niet winterhard (verdraagt geen vorst) en wordt daarom eenjarig gekweekt. Zet portulak niet op een tochtige plek. Door de op den duur iets overhangende vorm van de uitgroeiende, bloeiende stengels is portulak 'Carnaval' ook heel geschikt voor hangmanden.
Op een te donkere standplaats groeit de geldboom minder goed, er komen geen kleine bloemen aan en de bladeren verliezen hun krachtige jadeachtige kleur. In de zomer kan de plant ook buiten staan. De eerste dagen het beste op een plek in de halfschaduw daarna beetje voor beetje aan de volle zon laten wennen.
Want hoe klein of clean je huis ook is, je kan nooit echt te veel planten hebben. Alleen moeten die zich wel op de juiste plek staan en niet te veel, maar ook niet te weinig, water krijgen.
Vetplanten water geven
Een goede richtlijn is om je vetplanten in de lente en de zomer, wanneer ze groeien, wekelijks water te geven. Maar het belangrijkste is hoe droog de grond aanvoelt. Als de grond droog is, geef je ze water.
Wanneer jouw vetplant gaat woekeren, kan je hem snoeien. Met een scherp mes snijd je voorzichtig lange of lelijke vertakkingen weg. Let op, je veroorzaak zo wel een wond op de plant. Deze wond droogt vanzelf op, maar het sap kan giftig zijn.
De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
Of je plant krijgt veel te weinig licht, waardoor hij niet genoeg energie kan maken om al het blad te onderhouden; dan laat hij bladeren afsterven, die dan eerst geel zullen worden. In een enkel geval kan het ook zo zijn dat je plant juist te veel direct licht krijgt.
Bij teveel water zullen de wortels dit niet meer opnemen, en kunnen ze gaan rotten. Het beste is om jouw plant rustig aan te redden: geef regelmatig kleine beetjes water en bouw het langzaam op naar het juiste niveau. Zo geef je de wortels de beste kans om opnieuw te hydrateren.
Het klinkt gek, maar bij sommige planten kun je het zogenaamde huilen haast niet voorkomen. Sterker nog: het hoort dan gewoon bij de plant. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Bananenplant en planten uit de Alocasia-familie.