CO2 blussers worden gebruikt voor het blussen van branden in de brandklasse B (vloeistoffen zoals olie, alcohol, benzine, vetstoffen, bitumen,…) en uit brandklasse E (elektrische toestellen en installaties).
Een CO2-blusser is vooral geschikt voor branden van vloeistoffen en van apparaten die onder spanning staan. Het veroorzaakt geen schade, en laat geen reststoffen achter. Je vindt deze brandblussers dan ook veel bij laboratoria, bij hoogspanningsinstallaties, en op plekken met veel elektronische apparatuur.
Met een CO2 blusser kunnen wij alleen maar een brand van klasse B bestrijden. Brandklasse B omvat alle brandbare stoffen die vloeibaar zijn of vloeibaar worden bij verhitting en brandbaar worden. Deze vloeibare stoffen zijn bijvoorbeeld: benzine.
Een CO2 brandblusser gaat tijdelijk de zuurstof rond de brandhaard wegnemen. Dat doet hij door een blussend gas (dat de zuurstof verstikt) op de brand te richten. In het blusapparaat zelf zit dat gas zo geconcentreerd dat het in vloeistof wordt omgezet.
De CO2-blusser - De CO2-blusser is alleen effectief voor branden van brandklasse b. De vetblusser - De vetblusser is speciaal voor branden van brandklasse f.
CO2 wordt daarom onder meer toegepast bij hoogwaardige elektronische apparatuur (tot 1000 Volt). Deze branden mogen, vanuit de Arbowetgeving niet geblust worden met op water gebaseerde blusstoffen zoals sproeischuim, vanwege het aanrakingsgevaar waardoor personen door elektrocutie letsel kunnen oplopen of erger.
Welke brandblusser is dan wel geschikt voor elektriciteit? Zowel een schuimblusser als een CO2-blusser kan hiervoor perfect worden gebruikt. Zowel het schuim uit een schuimblusser als CO2 geleidt elektriciteit niet en is daarom niet alleen effectief, maar vooral ook veilig.
Met een CO2 blusser blus je branden door middel CO2 gas, de aanwezig zuurstof verdreven door het CO2 gas. Als er gestopt wordt met blussen, kan het voor weer oplaaien. Eén van de grote voordelen van een dit type blusser is dat er geen nevenschade ontstaat omdat er met een gas wordt geblust.
CO2 blusser voor elektrische apparaten
Door de speciale spuitmond bevriest het gas en ziet het eruit als sneeuwvlokjes. De sneeuwvlokjes zorgen voor de worplengte, de blusafstand is ca. 1,5 meter. Aangebracht op de brand verdampen de sneeuwvlokken en verdringen de zuurstof waardoor de brand wordt gedoofd.
Brandklasse B vloeibare stoffen branden zijn branden zoals benzine, aceton, olie en vetten, maar ook verf, oplosmiddelen en schoonmaakmiddelen vallen onder de categorie brandklasse B branden.
Sproeischuimblussers. (Sproei)schuimblussers zijn zowel thuis als op vakantie prima geschikt voor het blussen van kleine branden door vaste en vloeibare stoffen. Zij veroorzaken bij het blussen weinig nevenschade, zijn eenvoudig te bedienen en hebben een langere blusduur dan poederblussers.
Nadelen CO2 blussers:
Verdrijft zuurstof en is verstikkend voor de blusser. Doordat het maar 1,5 keer zwaarder is dan lucht verwaait het. Kan brandwonden vooroorzaken bij aanraking met de huid.
Brandklasse B
Dit type brand kan niet worden geblust met water omdat water de vloeistof verspreidt waardoor de brand zich ook kan verspreiden. Een schuimblusser of poederblusser is nodig om deze branden te blussen. Voorbeelden materialen brandklasse B: Benzine.
CO2-blusser herkennen
Een CO2-blusser herken je aan de zwarte expansiekoker aan het uiteinde van de slang en het zwarte handvat tussen de expansiekoker en de slang. Als je gaat blussen is het de bedoeling dat je de slang bij het handvat vasthoudt, omdat het CO2-gas tijdens het blussen erg koud wordt (tot -80 graden).
Brandklasse f: schuimblusser of vetbrandblusser
Tot slot moet je oliën en vetten blussen met speciaal type schuimblusser of een vetbrandblusser. Dit laatste blusmiddel werkt op basis van blusschuim dat een laag legt over de brandende vloeistof om ze af te sluiten, en zorgt voor verkoeling.
Het poeder in een poederblusser heeft een groot blussend vermogen. Het verstikt de brand door de brandstof en zuurstof gescheiden te houden, waardoor het vuur uitdooft. Een poederblusser is geschikt voor vele soorten branden, zoals vaste stof- en vloeistofbranden, elektriciteit- en gasbranden.
Hoe lang kun je blussen met een CO2 blusser? Met een CO2 blusser van 2 kilo kun je ongeveer 14 seconden blussen en met een CO2 blusser van 5 kilo ongeveer 30 seconden.
Let er dus op dat je een CO2-blusser nooit gebruikt op een persoon. Het grote voordeel van een poederblusser is dat je er veel verschillende soorten branden mee kan blussen.
Elektrabranden blussen met een poederblusser
Nadeel is alleen dat blussen met de poederblusser nevenschade oplevert en dat het poeder zeer moeilijk te verwijderen is. Bovendien kan het poeder irritatie veroorzaken wanneer het in contact komt met uw huid.
We raden aan om een schuim-vetbrandblusser (ABF) te voorzien in de keuken. Naast de klassieke branden van vaste stoffen en vloeistoffen, kunnen ze ook vetbranden blussen.
De poederblusser is geschikt voor de bestrijding van vaste stofbranden, vloeistofbranden en gasbranden. De poederblusser wordt daarom ook wel 'ABC-blusser' genoemd, naar de verschillende brandklassen. Poederblussers kom je veel tegen. Ze zijn effectief doordat ze de werking van zuurstof op de brandbare stof verstoren.
De poederblusser
Gasbranden, vloeistofbranden en vaste stofbranden moeten geblust worden met een poederblusser. Een poederblusser is zeer effectief, omdat de werking van zuurstof op de brandbare stof wordt verstoord. Een nadeel van de poederblusser is dat ze veel nevenschade veroorzaken, bijvoorbeeld aan elektronica.