Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Tunesië aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).
Een kind krijgt als het 9 jaar is dus in totaal twee vaccinaties, meestal in de bovenarmen. De vaccinatie wordt gegeven door de GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) of een Centrum voor Jeugd en Gezin, dat verschilt per regio. Ouders ontvangen een brief met daarin het adres en tijdstip voor de vaccinatie.
Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Turkije.
Voor welke landen wordt de hepatitis A vaccinatie geadviseerd? Hepatitis A komt in nog in veel landen voor. Met uitzondering van West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland, Australië en bijv.Japan, Taiwan en Singapore wordt de hepatitis A vaccinatie voor bijna elk land geadviseerd.
Geschat wordt dat in Nederland 5 - 10% van de ziektegevallen via voedsel wordt overgebracht. De kans op een hepatitis A-infectie is hoger in landen met slechte sanitaire voorzieningen, matige hygiëne, of waar geen veilig drinkwater is. De NVWA adviseert reizigers naar zulke gebieden zich te laten inenten via de GGD.
De eerste prik tegen hepatitis A geeft één jaar bescherming.Een tweede, na minimaal zes maanden, geeft een bescherming van zeker 30 jaar. Laat je vaccineren voor landen waar hepatitis A voorkomt.
Als je niet volledig beschermd bent na 3 prikken
Dit zijn vooral mensen met hiv of hepatitis C en mensen die ouder zijn dan 40 jaar. Om zeker te weten of je beschermd bent, kun je 4 tot 8 weken na je 3e prik je bloed laten controleren.
De DTP vaccinatie is 10 jaar geldig na een volledige basisserie in de jeugd of als volwassene. Wat zijn de verschijnselen van tetanus? In het begin zijn er vage klachten zoals hoofdpijn, rusteloosheid en prikkelbaarheid. Je kunt stijve kaak- en halsspieren ontwikkelen en de plek van het wondje kan stijf worden.
Neem dan zo vroeg mogelijk contact op, bij voorkeur 7 maanden voor de reis. Ook als u korter voor de reis komt kunnen we u nog goed vaccineren, dus maak altijd een afspraak.
Vaccinatie met IPV geinactiveerd polio vaccin (geinactiveerd polio vaccin) biedt een goede en waarschijnlijk levenslange bescherming tegen infectie met alle 3 de typen. Een gevaccineerd persoon die beschermd is tegen de ziekte, kan na contact met het virus anderen nog besmetten.
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Egypte aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Egypte.
Reisvaccinaties. Check ruim voor vertrek op de website van GGD Reisvaccinaties welke vaccinaties u nodig heeft voor Marokko. U kunt (online) een vaccinatie-afspraak maken bij een GGD of bij een andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt.
Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Marokko. Als je naar Marokko vertrekt is het verstandig reisadvies in te winnen en de juiste maatregelen te nemen. Zo worden voor Marokko inentingen aangeraden. Deze vaccinaties zijn niet verplicht, maar kunnen wel voorkomen dat je een vervelende ziekte oploopt.
Acute hepatitis C geneest veel minder vaak dan acute hepatitis B. In ongeveer 80% van de gevallen gaat hepatitis C over in chronische hepatitis. De verschijnselen duren dan langer dan 6 maanden. Omdat chronische hepatitis C in de loop van vele jaren de lever kan aantasten, is controle noodzakelijk.
Een volledige vaccinatie tegen hepatitis B bestaat uit drie prikken in maand 0,1 en 6 en geeft i.p. levenslange bescherming. Om dit zeker te weten moet één tot drie maanden na de laatste hepatitis B vaccinatie bloed geprikt worden.
Hepatitis C wordt veroorzaakt door het hepatitis-C-virus en is de meest gevaarlijk vorm van hepatitis. Hepatitis C kent geen echte symptomen. U kunt hepatitis C oplopen door besmette (drugs)naalden. Vaak geneest hepatitis C niet vanzelf, en wordt de ontsteking van de lever chronisch.
Hepatitis A is over het algemeen een minder ernstige vorm van hepatitis die vooral bij kinderen voorkomt. Hepatitis B wordt overgedragen van moeder op kind bij de geboorte, door seksueel contact of contact met bloed. In Nederland komt hepatitis B vooral voor bij mannen die seks hebben met mannen en bij sekswerkers.
De hepatitis A vaccinatie is nog zinvol tot op de dag van vertrek, maar je kunt de inenting het beste minimaal twee weken van te voren halen. De DTP vaccinatie is ook nog zinvol op de dag van vertrek, maar beter is om de inenting minimaal drie dagen voor je weg gaat te halen.
Iedereen die niet ingeënt is, kan hepatitis A krijgen. In Nederland komt de ziekte weinig voor. Wanneer mensen ziek worden van hepatitis A zijn dit meestal mensen die op reis zijn geweest in een land waar hepatitis A veel voorkomt zoals Turkije, Marokko en tropische gebieden.
Een hepatitis A-virusinfectie wordt nooit chronisch. De meeste patiënten met hepatitis A genezen uiteindelijk zonder restverschijnselen. De case fatality rate van hepatitis A is laag, 0.3% - 0.6%, maar neemt toe met de leeftijd, tot 1.8% boven 50 jaar (Mandell et al.
HEPATITIS A-BESMETTING
U kunt besmet raken met het hepatitis A-virus door het eten en drinken van voedsel of water dat verontreinigd is met ontlasting dat het virus bevat. Het virus kan in het voedsel en drinken komen als na de toiletgang en voor het eten of bereiding van eten de handen niet gewassen worden.
Krijg je toch last van diarree, zorg dan dat je extra veel blijft drinken aangezien je ook extra vocht kwijt raakt. Je kunt eventueel wat ORS (Oral Rehydration Salts) innemen in water opgelost om te zorgen dat je niet uitdroogt, dit is extra belangrijk voor kinderen en oudere vakantiegangers.