In Marokko bent u verplicht uw vaccinatiebewijs bij u te hebben. U kunt daarom gevraagd worden.
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Marokko aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Marokko.
Corona gehad en 1 prik gekregen
14 dagen na uw laatste prik heeft u een geldig vaccinatiebewijs. Na een corona-besmetting heeft u tot 180 dagen na de positieve test een geldig herstelbewijs.
Een negatieve PCR test met certificaat (non COVID verklaring) die niet ouder is dan 72 uur voor vertrek is dan verplicht. Zorg dat je het certificaat geprint mee op reis neemt.
Van en naar Marokko reizen
De verplichting om vóór inscheping een vaccinatiecertificaat voor te leggen waaruit een volledig vaccinatieschema blijkt of een negatief PCR-testresultaat van minder dan 72 uur voor vertrek.
Wanneer u langer dan 5 dagen symptomen heeft, is een sneltest niet betrouwbaar en dient u zich te laten testen met een PCR test. Heeft u bepaalde symptomen en weet u niet of een test voor corona zinvol is, vul dan eerst even de online vragenlijst van de federale overheid ((opent in nieuw venster)) in.
Via de app en website van CoronaCheck kunt u een officieel vaccinatiebewijs regelen. Het kaartje of papier met de bevestiging van uw vaccinatie dat u meekrijgt is geen officieel vaccinatiebewijs. Het gele boekje is in Nederland ook geen officieel bewijs.
De technische handtekening op alle certificaten van volledige vaccinatie of boosterprik worden vanaf nu na 1 jaar automatisch vernieuwd zodat u ze daarna terug een jaar als geldig certificaat in uw app ziet staan.
ZWEDEN. Zweden, het eerste land ter wereld waar je binnenkomst zonder een QR code, zonder een test en ook zonder vaccinatiebewijs. Een land zonder inreisbeperkingen. In het land zelf worden nog wel de basisregels gehanteerd.
Marokko is over het algemeen dan ook een veilig land om te bereizen en het geldt als één van de meest stabiele landen in West-Afrika. Gepaste voorzorgsmaatregelen zijn zoals in ieder land verstandig maar er gelden geen bijzondere risico's voor een rondreis Marokko.
Daarom hebben we uw vaccinatiegegevens bij elkaar gezet op MijnRIVM. Daar ziet u welk vaccin u heeft gekregen tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. In de toekomst kunt u hier ook informatie vinden over de kindervaccinaties die u heeft gehad via het Rijksvaccinatieprogramma.
Hepatitis A voorkomen
Het werkt binnen 4 weken, meestal al na 2 weken. Een eerste inenting met hepatitis A-vaccin beschermt volledig tegen hepatitis A gedurende ongeveer 1 jaar. Een tweede injectie is goed voor ten minste 25 jaar bescherming.
Is Marrakesh een dure stad? De prijzen van basisproducten in Marrakesh zijn lager dan in Nederland. Je moet 1.96 keer minder betalen om te winkelen in Marrakesh dan in Nederland.
Marokko is niet duur, maar evenmin spotgoedkoop. Het is één van de meer welvarende landen in Afrika en dat zie je aan het prijs niveau. Toch is Marokko nog altijd een stuk goedkoper dan Nederland en is bijvoorbeeld een busrit echt geen geld. Ook kun je voor weinig geld overnachten.
De vliegtijd naar Marokko kan verschillen door het aantal overstappen tijdens de vliegreis. Maar, de vliegtijd Amsterdam – Marokko duurt gemiddeld 3 uur. Wanneer je meerdere overstappen hebt tijdens je vlucht naar Marokko, kan er bij de totale vliegduur naar Marokko enkele uren bij komen.
De PCR test is de meest betrouwbare test die je kunt laten uitvoeren. Bij Coronalab kost een PCR test € 69, deze kosten zijn inclusief een reiscertificaat. Je krijgt altijd op dezelfde dag de uitslag.
Het is verstandig om je te houden aan het interval van 3 maanden tussen de laatste prik van de basisserie en de boosterprik, en niet te lang te wachten met de booster. Het is namelijk zo dat de bescherming kan afnemen na enkele maanden.
Na de boosterprik (2/1 na een basisvaccinatie Johnson&Johnson, 3/3 na een basisvaccinatie Moderna, Pfizer of AstraZeneca) blijft het vaccinatiecertificaat voor onbepaalde duur geldig.
Om internationaal te reizen heb je in sommige landen wel een coronabewijs nodig. Dan is de geldigheid als volgt: Een herstelbewijs is geldig vanaf 11 dagen na de positieve test, tot 180 dagen na de positieve test.
Met de CoronaCheck-app kunnen mensen een internationale QR-code genereren die bruikbaar is in alle EU-lidstaten. De internationale QR-code, ook bekend als Digitaal Corona Certificaat, kan worden aangemaakt op basis van een negatieve test, vaccinatie of doorgemaakte corona-infectie.
U kunt een afspraak maken bij een zelfgekozen commerciele testlocatie voor PCR-testen of antigeen(snel)testen. De kosten betaalt u zelf. U kunt hiervoor niet terecht bij de GGD. U krijgt de testuitslag via een e-mail of op papier.
Bent u van plan om naar een luchthaven te komen of gaat u vliegen en heeft u klachten heeft die passen bij het coronavirus? Doe dan eerst een (zelf)test. Ga bij een positieve uitslag in isolatie en kom niet naar de luchthaven. Ook niet om iemand op te halen of weg te brengen.