Voor een buikslaper adviseren wij een harde topper. Een harde topper biedt veel ondersteuning waardoor je rug niet in een holle positie komt. De topper moet echter ook weer niet te hard zijn, want dit kan resulteren in drukpunten.
De meeste buikslapers liggen het lekkerst op een medium-firm matras. Een zachte toplaag voorkomt hierbij oncomfortabele druk op de buik en is erg belangrijk. Daarnaast dient de ondersteunende laag stevig genoeg te zijn om de rug juiste ondersteuning te bieden.
Voor buikslapers is het belangrijkste om te letten op de hoogte en vulling van het kussen. Het beste is om een laag, zacht kussen met een extra zachte vulling te hebben.
Bij het buikslapen kun je je onderrug wat sparen door één van je benen omhoog te trekken zodat je iets meer op je zij komt te liggen. Ook is het aan te raden om een medium tot harde matras te gebruiken. In een zachter matras zakt je lichaam verder weg waardoor bij buikslapen het hoofd nog meer gekanteld komt te liggen.
Wat is een goed dekmatras? Een goed dekmatras heeft een dikte van tenminste 6 cm, en start in de kern minimaal op in de kwaliteit HR koudschuim, De kernmaterialen moeten altijd bestaan uit veerkrachtige grondstoffen, die zich van zelf herstellen, zoals de koudschuimen, traagschuimen, latex, en de Talalay latex.
Een koudschuim topper biedt ondersteuning en ventilatie, een traagschuim topper vormt zich naar jouw lichaamswarmte, een latex topper zorgt voor vernieuwing als je matras wat ouder is en een splittopper bied je een ideale oplossing bij een elektrisch verstelbaar tweepersoonsbed.
Een topmatras, ook wel 'topper', 'oplegmatras', of 'dekmatras' is een dunner matras dat op een bestaand matras gelegd kan worden. In de meeste gevallen koop je deze bij een bed waarvan al bekend is dat daar een topmatras bij hoort.
Slapen op de buik: buikslaper
Slaapt u op de buik? De kans is groot dat u overdag wat meer gereserveerd en op uzelf bent. U sluit zich graag af voor anderen, waardoor u soms wat afstandelijk kunt overkomen. Ondanks dat het lichamelijk niet de beste houding is om in te slapen ervaart u het waarschijnlijk als veilig.
Het is beter voor de bloedcirculatie: je lichaam kan het bloed gemakkelijker rondpompen als je op je linkerzij slaapt, omdat je aorta vanaf je hart via de linkerkant een bocht maakt om je buik te bereiken. Als je op je rechterzij slaapt moet het bloed eerst omhoog worden gepompt, wat meer moeite kost.
Door te liggen op de buik is het onmogelijk om een neutrale positie van de ruggengraat aan te houden. Dat kan op termijn leiden tot vervelende situaties. Buikslapen is onder meer belastend voor de onderrug, nekwervels, spieren en gewrichten. Iets wat niet wenselijk is.
Voordelen kussen tussen benen slapen
Door een kussen of deken tussen je benen te plaatsen tijdens het slapen wordt je lighouding beter, heb je minder pijnklachten en verminder je stress in het lichaam. Echter is dit niet altijd even efficiënt en daardoor blijven de klachten vaak.
Een hoofdkussen zorgt voor comfort, een ontspannen lichaam en daardoor een betere nachtrust. Ook kan een hoofdkussen helpen tegen kwalen als hoofdpijn en snurken. Het is dus gezond om op een kussen te slapen. De enige slaaphouding waarbij het slapen met een kussen ongezond kan zijn, is wanneer je op je buik slaapt.
Bij (overmatig) zweten in bed raden wij een latex hoofdkussen aan in combinatie met een wasbare kussensloop.
Een matras moet de contouren van uw lichaam kunnen volgen en ondersteunen. Een dikte van 15 cm is minimaal vereist, beter zijn de matrassen van 17-20 cm. Over het algemeen is een dikker matras comfortabeler en biedt deze een langere levensduur. Als Europeaan zijn wij gewend aan matrassen van ongeveer 20 cm hoog.
Als zijslaper kun je het beste een traagschuim of gel topper kopen.
Volgens ons zijn de 'Barcelona' en de Pantera topper de twee beste koudschuim toppers. Het Barcelona topdekmatras heeft een royale koudschuim kern van 4 cm. Om de kern zit een luxe afritsbare THERMOCOOL™ dubbeldoeks matrashoes.
Slapen op de linkerzijde kan maar beter vermeden worden, en er zijn indicaties dat slapen op deze zij (wellicht ten overvloede: het hart bevindt zich grotendeels in de linker borstkas) zorgt voor meer druk op het hart, zeker bij mensen met overgewicht.
De oplossing: de beste slaaphouding
De beste slaaphouding is de zijligging, gesteund met een lichaamskussen. Dan is de belasting van de nek en rug inimaal. Slapen op de rug kan ter afwisseling, maar te lang want het hoofd kan opzij draaien en daardoor kunnen klachten ontstaan.
Met uw hoofd naar het noorden slapen kan nachtmerries en slaapstoornissen veroorzaken. Als u liever met uw hoofd naar het noorden slaapt - dit laatste is positief geladen - stoten de energie van de geest en de aarde elkaar af volgens de wetten van het universum.
Ongeveer 13 % van alle mensen slapen op hun buik. Ze liggen uitgestrekt op hun buik.
Verschillende slaaphoudingen onderzocht
Toch zijn er een aantal veel voorkomende houdingen, die we allemaal aan nemen. In een studie die in Denemarken werd verricht onder 363 mannen en 301 vrouwen in 2017, bleek dat 54.1% op hun zij slapen, 37.5% op hun rug en slechts 7.3% mensen op hun buik slapen.
Op je buik slapen
Hierdoor wordt de wervelkolom in je nek zwaar belast en kan ervoor zorgen dat je last krijgt van nek- of hoofdpijn. Mensen die op hun buik slapen, leggen vaak hun armen onder hun kussen. Dit kan ervoor zorgen dat je armen gevoelloos worden waardoor ook zenuwpijn kan ontstaan.
Traagschuim. De beste matrastoppers voor rugpijn zijn meestal gemaakt van traagschuim, latexschuim of koudschuim. Toppers van boxspring traagschuim zijn effectief omdat traagschuim zich naar je lichaam vormt, waardoor de uitlijning van je wervelkolom en nek verbetert.
De levensduur van de topper is 2 – 10 jaar, met een gemiddelde van 5 jaar. De levensduur kun je verlengen door goed met je topper om te gaan. De topper moet je vervangen wanneer deze versleten is, kuilvorming heeft of vies is geworden.
Om de levensduur van je (top)matras te verlengen, adviseren we om je (top)matras eens in de vier weken te draaien, te keren en te luchten. Dit is met uitzondering van onze Alpina en Nightline matrassen: deze draai je alleen van hoofd- naar voeteneinde.