Eens per jaar is het minimale advies om het gazon te verticuteren. Dit kun je het beste doen wanneer de bodem temperatuur nog of weer warmer is. De maanden maart en april zijn de ideale maanden.Maar ook augustus en september zijn prima maanden om de werkzaamheden te verrichten.
Door te verticuteren belast je ook het gazon, daarom verticuteer je het beste in een periode dat het gras goed groeit. Dit is in het voorjaar maart t/m mei en in het najaar Eind augustus t/m oktober.
Om het hele jaar door te kunnen genieten van een mooi gazon, raden wij aan om 2 keer per jaar te verticuteren. Door te verticuteren verwijder je mos, onkruid en vervilting uit je gras. Hierdoor zorg je voor een verbeterde opname van lucht, water en voedingsstoffen en leeft je gazon zichtbaar op.
Uw gazon bemesten voorafgaand aan het verticuteren is sterk aan te raden. De reden hiervoor is dat het gras dan al in de groei is. Hierdoor kan uw grasmat lekker doorgroeien waardoor kale plekken eerder dicht zijn. Als het nodig is kunt u het gazon na een tijdje bijzaaien, speciaal op de kale plekken die er nog zijn.
Maai het gazon voordat je het verticuteert.
Net als bij het maaien moet je bij het verticuteren de stengels elke keer vanuit een andere kant benaderen en ook af en toe diagonaal werken. Strooi na het verticuteren kalk en mest uit en zaai kale plekken opnieuw in (indien nodig). Na het verticuteren dien je het gazon te besproeien.
Niet meer verticuteren is natuurlijk geen oplossing. Integendeel: het gazon verticuteren is nodig om de mos- en viltlaag uit je grasmat te kammen. Wat je wel kunt doen, is de kale plekken in het gazon herstellen door bijzaaien. Meestal ontkiemt het nieuwe gras al binnen veertien dagen.
Over het algemeen wordt aanbevolen om niet dieper te verticuteren dan ongeveer 3 tot 5 millimeter. Als je te diep verticuteert, kan dit de wortels van het gras beschadigen, wat de gezondheid van het gazon kan schaden.
Verticuteren kan alleen als het gazon volop groeit en dus op zijn sterkst is. Doe dit alleen in het voorjaar (maart t/m mei) en in het najaar (eind augustus t/m oktober). In de zomer is het te heet en droog.
De bodem wordt hard en ondoorlaatbaar. Het gras kwijnt weg, mos voert de boventoon. Door herhaald verticuteren wordt de grasmat sterk beschadigd. De open plekken worden snel ingenomen door onkruid.
In het voorjaar gebruik je het liefst kalk die sneller werkt en oplost. De ideale maand om kalk te strooien is oktober of november. Sommige soorten kalk doen er langer over om op te lossen.
Gazon doorzaaien na verticuteren: zijn er kale plekken in het gazon ontstaan na het verticuteren? Dan zaai je die best direct in met herstelgraszaad. Dat is een speciaal zaad dat snel ontkiemt en geschikt is om het gazon te doorzaaien na het verticuteren.
Hoe gazon herstellen na verticuteren? Zaai na het verwijderen van de mos- en viltlaag DCM Graszaad Herstel in, en dek af met DCM bodemverbeteraar Vivimus® Gazon. De grasmat zal na enkele weken weer stevig en dicht zijn.
Ons advies is om je gazon 3 keer per jaar te bemesten. De beste tijd voor het bemesten van je gazon is in het voorjaar (maart/april), in de zomer (mei/juni) en het najaar (september/oktober). Door te bemesten ondersteun je het gras en maak je het beter bestand tegen mos, onkruid in het gazon, koud en grond insecten.
Bereid de grond voor; verwijder onkruid, stenen en oude grasresten. Meet de grootte van je gazon en bereken hoeveel graszaad je nodig hebt. Betreed het gazon de eerste weken na het zaaien zo min mogelijk. Wacht 3 weken voordat je het gazon maait.
Een mooie, volle en groene grasmat krijg je door je gazon regelmatig te bemesten. Zo ondersteun je jouw gazon bij het groeien en wordt de grasmat beter bestand tegen onkruid, mos en ongedierte als mieren en emelten. Gebruik voor het bemesten Pokon Bio Gazonmest.
Verticuteer het gazon nu éénmaal in de breedte richting. Dat wil zeggen in rechte banen in de breedte over het gazon. U kruist als het ware de verticale banen.
Gazon laten verticuteren
Het is daarom belangrijk om je gazon ongeveer twee keer per jaar te verticuteren. Dit doe je zodra de nachtvorst verdwenen is. Het wordt aangeraden om het gazon in de maanden maart en augustus een keer te verticuteren. Het verticuteren kost € 100 tot € 140 voor een gazon tot 100 m².
Verwen je gazon na het verticuteren
Geef je gazon nu sowieso extra voeding door het licht te bemesten. Let er wel op dat je de mestkorrels gelijkmatig verdeelt. Controleer ook eens of je gazon voldoende zonlicht krijgt. Is dat wel het geval maar groeit er toch veel mos?
In de winter- en zomermaanden verticuteer je niet.
Strooi kalk voor de juiste zuurtegraad
Je bodem verzuurt na een tijdje vanzelf. Dat natuurlijke proces ga je tegen door elk jaar kalk te strooien. Kreeg je bodem jarenlang geen kalk, dan moet je de pH op peil brengen met meerdere kalkbeurten. Maar let op: strooi je ieder jaar te veel kalk, dan wordt de pH te hoog.
Vraag 4: Mag ik graszaden en meststoffen tegelijk strooien? Dat mag! Sterker nog: we raden het juist aan om je grasmat te bemesten zodra je graszaad hebt ingezaaid.
Het beste moment om het gazon te kalken is wanneer de bodem verzuurt, dus in de herfst of aan het einde van de winter/voorjaar. Hierdoor voorkom je wildgroei van onkruid. Na het kalken, wacht 2-4 weken voordat je gaat bemesten. Gebruik 2 kilo per 10 m2, kalkkorrels zijn handiger en groenkalk zorgt voor extra magnesium.
Hoe lang mag je het nieuw gezaaide gras niet betreden? De zaadjes hebben in de juiste groeiomstandigheden twee tot drie weken nodig om te ontkiemen en zich in de grond te wortelen. Tot die tijd is het dan ook erg belangrijk om niet over het gazon heen te lopen.